Liiga – pohja näkyy jo

Jääkiekon Liigassa on nähty viimeisen kahden kauden aikana kaksi “kabinettipäätöstä”, mikä on herättänyt erittäin paljon sekä positiivista, että negatiivista ajattelutapaa ihmisten keskuudessa. On ymmärrettävää, että suljettu Liiga ja pelkät kabinettinostot aiheuttavat negatiivisia ajatuksia ihmisissä. On myös ymmärrettävä se, että Liiga yrittää kaikkensa, jotta sarja pysyisi kilpailuvertaisena Euroopan muihin sarjoihin verrattuna. 

Eilen, 30.9.2014 tuli ilmoitus, että Kouvolan KooKoo tulee nousemaan Liigaan kaudeksi 2015-2016. Tämä KooKoon nousu on ollut tiedossa jo siitä asti, kun Vaasan Sport sai ilmoituksen, että saavat luvan nousta jääkiekon pääsarjaan. Nämä kaksi edellämainittua päätöstä ovat saaneet aikaan sen, että ihmiset ovat ruvenneet puhumaan todella paljon Liigan tulevaisuudesta ja siitä, että onko Liiga menossa ylös- vai alaspäin.

 

LiigaYksi todella suuri puheenaihe on ollut myös Venäjän KHL, jossa on tukku entisiä Liiga-pelaajia. Nykypäivänä lähes jokaisella Liiga-joukkueella on se riski, että parhaista pelaajista tullaan tarjoamaan ylitsepääsettömiä summia jopa keskellä meneillään olevaa kautta, eikä heitä ole enää mahdollista pitää joukkueessaan. Viime kaudella Liiga koki todella suuren kolauksen, kun Helsingin Jokerit vaihtoi maisemaa ja pelaa tällä kaudella Venäjän KHL:ssä.

 

Etenkin sosiaalisessa mediassa on ollut erittäin ristiriitaisia mielipiteitä siitä, mihin Liiga on tulevaisuudessa menossa. Suljettu sarja (ei liigakarsintoja, Mestiksen voittaja ei pääse karsimaan Liigan jumboa vastaan) on täysin idioottimainen ajatus. Nyt Mestiksen voittaja voidaan nostaa Liigaan kabinettipäätöksellä, eikä suoraan peliesityksillä. Kyllä, joukkue voittaa hyvillä peliesityksillään Mestis-mestaruuden, mutta se ei tarkoita sitä, että joukkue olisi kykeneväinen pelaamaan Liiga-kartalla. Mestiksen ja Liigan tasoero on loppujen lopuksi todella suuri, eikä sinne voi tuosta vaan hypätä. Nykyisillään Mestiksen voittaja voittaa ainoastaan mestaruuden, eikä ole mahdollista nousta Liigaan, eli suomeksi sanottuna Mestiksen voittaja ei saa mitään. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kilpailullisuus katoaa alemmista sarjoista kokonaan, sillä nousumahdollisuutta ei ole.

Kaudella 2015-2016 Liigassa pelaa 15 joukkuetta, joka on aivan liian suuri määrä. Tämä määrä joukkueita tarkoittaa sitä, että joukkueiden tasoero tulee olemaan todella suuri, eikä se palvele ketään. Kauden alussa nämä nousijajoukkueet voivat ottaa pisteen sieltä, pisteen täältä, mutta pidemmällä aikavälillä tasoero tulee nousemaan liian suureksi.

Yhtä kaikki, jokainen näistä jutuista tulee vielä koitumaan Liigan kohtaloksi, eikä silloin ole kivaa kenelläkään. Liigan johtoportaan on nyt otettava itseään niskasta kiinni ja laittaa asiat kuntoon. Se olisi suuri palvelus koko suomalaiselle jääkiekolle.

Kymmenen vuoden päästä Liigan päättäjien on turha itkeä siitä, miksi mikään ei enää toimi ja muut eurooppalaiset sarjat porskuttavat menemään ja Liiga jää nuolemaan näppejään.

Juho_Yrttiaho

Kuvaaja: Anja Nysten

Juho Yrttiaho, urheilujournalismin opiskelija