Tasoerot kasvussa – Päättäjien aika herätä

Mestiksen kauden alkuun on enään kolme päivää, mutta aikaisemmin tällä viikolla päätettiin jo tuleva sarjanousija. Mikkelin Jukurit nousee Liigaan kaudeksi 2016-17 ja samalla murennetaan lopullisesti Mestiksen uskottavuus kilpasarjana.

Mikkelin Jukurit on Mestiksen kestomenestyjä ja joukkue on haaveillut jo pitkään mahdollisesta liigapaikasta, mutta pelaamalla sen saavuttaminen ei ole onnistunut. Nyt asiaan lopultakin on löytynyt ratkaisu, mutta millä tavalla. Seura nostettiin Liigaan kabinettipäätöksellä juuri ennen kauden alkua, mikä syö sarjasta lopullisesti kaiken mielenkiinnon. Sarjan tulevaksi voittajaksi on jo kuulutettu Jukurit ja enää pelataan sijoituksista ja maineesta. Jukureiden täytyy voittaa Mestis, jotta nousu olisi hieman uskottavampi.

Jos sattuu käymään niin, ettei Jukurit voitakkaan sarjaa ja nousevat kuitenkin, voidaan puhua surullisesta päätöksestä. Sarjan parhaan joukkueen pitäisi olla ansainnut mahdollisuutensa nousuun.

Valitettavasti Jukurit tulevat myös alkuun olemaan “täytejoukkue”, joka taistelee sarjan alakastissa parhaimman “kabinettijoukkueen” tittelistä vastassaan juurikin Kouvolan KooKoo ja Vaasan Sport.

Jukurit voivat tuoda sarjaan jotain uutta ja hienoa, mutta karu fakta on se, että jo nyt Liigassa on liikaa joukkueita, liikaa pelaajia, joiden taso ei ole sarjan nimikkeen edellyttämällä tasolla. Pääsarjan tasoerot alkavat olla liian suuret ja kasvavat entisestään. Kulisseissa puhutaan monien eri tahojen puolesta, että 12 joukkuetta on pääsarjatasolle oikea määrä. Suunta on siis täysin väärä.

Kun ensi kausi koittaa, Mestiksestä lähtee taas yksi sarjan menestyneimmistä seuroista. Mestiksestä voidaan puhua enää “farmisarjana”. Mestis on täynnä seuroja, joilla ei resurssit ja taso riitä mahdolliseen liigapaikkaan.

Miikka Lahtinen