Risto Mattila – Hokin puolustuksen tukipilari

Risto Mattila on pelannut melkein koko Mestis uransa Kajaanissa.

 

Tuleva kausi on Mattilan seitsemäs jo Kajaanissa. Oulusta kotoisin oleva 29-vuotias puolustaja on Kärppien kasvatti, 7-vuotiaana hän liittyi Kärppien alaiseen, Hurtat nimiseen korttelikiekkojoukkueeseen.

– Siltä ajalta on pelkästään hyviä muistoja.

– Edelleenkin hyvä ystäväni Mikko Niemelä pelasi tuolloin samassa joukkueessa ja me kilpailimme keskenämme kaikesta.

Risto pelasi kaudella 2006-2007 alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa 13 peliä tehoin 0+5. Samaisen ikäluokan joukkueessa pelasivat myös muun muassa Toni Rajala, Erik Haula, Teemu Pulkkinen, Sami Vatanen ja Iiro Pakarinen, kyseessä tulevaisuuden kovia pelimiehiä.

– Edellä mainituista pelaajista näki jo silloin, että heillä on edessä kirkas tulevaisuus.

– Heidän intohimonsa jääkiekkoa kohtaan ja peliälynsä olivat jo tuolloin ihailtavaa   katseltavaa. Kaikki he olivat tuolloin jo huikeita persoonia, Risto jatkaa.

Kaudella 2008-2009 Mattila pelasi alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa Mikael Granlundin ja Joonas Donskoin kanssa. Kyseisellä kaudella Risto puki Suomi paidan päälleen 16 kertaa. Kolmikko pelasi yhdessä jo seurajoukkueessa.

– Molemmilla oli potenssiin kolme halu kehittyä pelaajana muihin saman ikäisiin verrattuna.

– Mikaelista näki jo 10-vuotiaana, kun hän pelasi vastapuolen joukkueessa, että vain maailmanloppu olisi estänyt tien tähtiin.

Oulusta maailmalle

Oulun kautta Raumalle ja sieltä Tampereelle, Mattila pelasi pääsääntöisesti A-junioreissa vaikka näytöt olivat kovia myös liigan suuntaan. Lukon A-junioireissa syntyi 30 (13+17) tehopistettä 42 otteluun. Kutsua liigadebyyttiin ei silti kuulunut.

– En saanut mahdollisuutta liigadebyyttiin Raumalla, koska en ollut tarpeeksi hyvä. Ei minulla käynyt kyllä tuurikaan.

Mestis ura aukesi Peliitoissa kaudella 2012-2013. Aikaa Heinolassa kului 2 kautta jonka jälkimmäisenä kautena avopuoliso ja esikoinen muutti opintojen perässä Kajaaniin. Pelipaikkaa ylemmistä sarjoista ei auennut ja Mattila pyrki saamaan pelipaikan Kajaanin Hokista.

– Helppo oli tulla Kajaaniin, koska joukkueessa oli entuudestaan tuttuja pelaajia ja myös tuttu päävalmentaja.

– Ihmiset ottivat minut hyvin vastaan Kajaanissa!

Kajaanissa menestystä ja vaikeuksia 

Kajaanin Hokin menestysvuodet sijoittuvat aikavälille 2007-2009. Tuolla välillä Hokki voitti mitalien värisuoran, kultaa, hopeaa ja pronssia. Kaudella 2006-2007 Hokki voitti Mikkelin Jukurit finaaleissa suvereenisti voitoin 3-0. Seuraavalla kaudella 2007-2008 Hokki jäi hopealle Tuton voittaessa Mestiksen mestaruuden.

Kausi 2015-2016 palautti monelle paikalliselle jääkiekkofanille kevään 2007 muistot mieleen kun Hokki eteni finaaliin Jukureita vastaan. Sarjassa Jukurit oli ylivoimainen vieden kultaiset mitalit Mikkeliin voitoin 4-0.

– Muistelen ja harmittelen edelleen joskus sitä, ettei meillä ollut finaaleissa jalan jakoa Jukureita vastaan.

– Sillä porukalla olisi ollut huikeaa voittaa mestaruus, koppi oli täynnä huikeita äijiä ja pelaajia.

– Henkilökohtaisesti pelasin finaalit loukkaantuneena, olisin varmasti nauttinut vielä enemmän hetkestä.

Seuraavalla kaudella Hokki lähti uuteen kauteen ennakkosuosikkina, mutta joukkue ei selvinnyt pudotuspeleihin vaan joutui karsintoihin. Hokki säilytti sarjapaikkansa mutta seura ajautui konkurssiin talousvaikeuksien vuoksi.

– Seuran taloustilanne ei näkynyt tippaakaan kaukalossa. Kaikki varusteet ja muut hoidettiin viimesen päälle, Mattila kertoo.

Risto Mattila ratkaisi voiton Hokille marraskuussa 2019 (Kuva: Tuomas Juntunen)

Ura oli jo päättymässä

Hokin talousvaikeudet ajoi pelaajien muualle siirtymiseen ja Mattila löysi itsensä Kokkolan Hermeksestä. Kokkola vuoden aikana puolustaja kävi myös 7 pelin ajan Imatralla Ketterän vahvistuksena. Vuoden jälkeen Kärppien kasvatti palasi Kajaaniin pelaamaan Suomi-sarjaa vaikka käytännössä ura oli jo ohi. Hyvä kaveri ja oma vaimo kehottivat kuitenkin puolustajaa jatkamaan uraansa.

– Aivot olivat jo niin tiltissä. Uskoisin että itsellänikin olisi tullut ajatus siitä, ettei tämä ollut vielä tässä.

– Sekin tietenkin syynä, että oikeastaan tiesin Mestis paikan avautuvan, jos voitamme Suomi-sarjan.

Hokki oli suorastaan ylivoimainen Suomi-sarjassa kaudella 2018-2019 ja voitti kauden päätteeksi mestaruuden. Mestiksen nousukarsinnoissa vastaan asettui Koovee joka oli vahvempi sarjassa voitoin 4-0. Suomi-sarjan ja Mestiksen ero oli sillä hetkellä liian suuri.

– Koska olin loukkaantuneena, niin en voi sitä kommentoida, mutta kyllä se ainakin katsomoon näytti, että materiaaliero ja Kooveen koko kauden kovemmat pelit tekivät välillemme aika selvän eron.

Hokki nousi kuitenkin seuraavaksi kaudeksi Mestikseen Lekin talousvaikeuksien vuoksi. Kausi oli pelillisesti hankala ja Hokille oli varmaa kauden päätteeksi pelata putoamiskarsintaa. Kauden keskeytti maaliskuussa koronaviruspandemia jonka seurauksena karsintoja ei voitu pelata. Uutinen tuli yllätyksenä Mattilalle itselleenkin.

– Kyllähän se aika shokkina tuli. Kun koronan vuoksi tullut kauden lopetuspäätös tuli, se oli 20 minuuttia niin koko remmi oli kasassa.

– Vielä enemmän se olisi ottanut aivoon, jos olisimme olleet pudotuspelijoukkue. Mutta otti se nytkin aika paljon.

Koronaviruksen tuomien rajotteiden takia Mattilan oma kesäharjoittelu ei muuttunut kovinkaan paljoa.

– Itselläni korona ei vaikuttanut muuten mitenkään paitsi, että normaalisti olen käynyt jäällä kesäisin 15-20 kertaa ja nyt en päässyt käymään kertaakaan.

– Minulla oli käytössäni oma kuntosali, jossa pystyin reenaamaan täysillä.

Kysyttäessä testataanko Mestis pelaajia koronan varalta vastaus on lyhyt ja ytimekäs.

– Viruksen varalta meitä testataan tarvittaessa.

Uusi päävalmentaja

Hokki ei käyttäynyt optiota entisen päävalmetaja Jarkko Heikkisen sopimukseen ja tilalle tuli Niko Eronen. Joukkuetta on uudistettu todella paljon ja edellisen kauden joukkueesta ei ole jäljellä kuin muruset. Uudella joukkueella on suorat tavoitteet jo alkaneelle kaudelle. Myös Mattilan omat kauden tavoitteet ovat selkeät.

– Joukkueemme tavoite on suora pudotuspelipaikka. Henkilökohtainen tavoittteeni on voittaa pelejä enemmän kuin koskaan, tehdä tulosta enemmän kuin koskaan sekä pelata kokonaisvaltaisemmin kuin koskaan.

Hokilla on todella nuori puolustus ja Mattila on ehdottomasti joukkueen kokeneempaa kaartia sekä ehdoton nuorten puolustajien mentori, todellinen tukipilari.

 

Teksti: Toni Romppainen

Kuva: Tuomas Juntunen