Sakari Mattila sai HIFK:sta uuden nosteen vaiherikkaalle uralleen: “Vielä viimeisen kerran laitetaan kaasu pohjaan jalkapallon suhteen.”

Veikkausliigaan paluun viime kaudeksi HIFK:n kanssa tehnyt 31-vuotias Sakari Mattila on elänyt vaiherikkaan uran jalkapalloilijana. Huuhkajista ja Fulhamista kokemusta omaava keskikenttäpelaaja löysi Helsingistä uuden kipinän jalkapalloa kohtaan.

 

Sakari Mattila, jalkapalloilija pienestä pitäen

Sakari Mattila (14.7.1989 Tampere) vietti koko lapsuutensa Helsingissä. Jalkapallo oli miehen sydämessä heti alusta alkaen.

“Äidilläni on ollut tapana kertoa kuinka lääkärissä kysyttäessä, että mikä musta tulee isona, niin mun vastaus oli että jalkapalloilija tai juoppo. Jalkapallo on vienyt mua alusta alkaen eteenpäin ihmisenä, sanoo Mattila hymyillen.”

“Ekan kerran mua vei kentälle hienot mustavalkoraitaiset paidat Kannelmäen hiekkakentällä. Yhdessä tekeminen ja hienot väri sytytti kipinän jalkapalloa kohtaan.”

Mattilalle liikunta on ollut aina elämäntapa. Liikunta liittyi aina jollain tapaa silloisen pojan vapaa-aikaan. Lajivalinta jalkapallon suhteen oli kuitenkin helppo tehdä.

“Yhden talven mä pelasin lätkää. Alkulämmöissä pelattu jalkapallo oli kuitenkin aina treenien kohokohta ja huomasin aika nopeasti, että jalkapallo on mun juttu.”

Helsingissä luonnollinen seura lapsille jalkapallon pelaamiseen on Suomen suurin seura HJK. HJK:ssa on resursseja toimia junioreiden parissa ja heillä olikin iso rooli Mattilan uralla.

“HJK oli paras mahdollinen kasvattajaseura mulle. Esimerkin ottaminen vuotta tai kahta vanhemmista pelaajista vei mua kohti seuraavaa askelta. Kun Hjk:n “putkessa” pääsee loppuun asti niin kyllä se näkyy kansainvälisestikin. Ei ole sattumaa että Huuhkajissa oli nytkin kolme pelaajaa Hjk:sta.”

HJK:ssa luonnollinen jatkumo juniorivuosien jälkeen on siirtyminen edustusjoukkueen takana olevaan kakkosjoukkueeseen Klubi O4:n. HJK:ssa seurataan tarkasti juniorijoukkueiden pelaajia ja sieltä valitaan pelaajat, joille aletaan kerryttää miesten peleissä vastuuta Klubi 04:ssa. Kaudella 2020 Klubi 04 pelasi Kakkosta B-lohkossa. Klubi 04 voitti kauden päätyttyä lohkonsa ja se nouseekin kaudelle 2021 miesten Ykköseen.

“Junnuputken jälkeen seura työnsi mut 04:seen A-junnuista. Työntö oli heti syvään päätyyn ja miesten peleihin, vaikka mä en ollu niihin oikeasti edes valmis. Hjk:ssa kaikki oli tosi suunnitelmallista.”

Mattilalle yksi kausi Klubi 04:ssa riitti murtautumiseen kohti edustusjoukkuetta. Palkintona tuli uran ensimmäinen ammattilaissopimus HJK:n kaudelle 2008.

“Hienoin hetki mun uralla siihen mennessä oli se hetki talvella, kun mä tajusin, että mä pääsen treenaamaan edustusjoukkueen kanssa. Tuli tunne, että tästä tää homma lähtee etenemään. Pääsin ekaan omaan asuntoon opiskelemaan ammattilaisen elämää.”

 

Italia nuoren miehen kuvioihin

Veikkausliigassa Mattila teki debyytin vuonna 2008 ollessaan 19-vuotias. Otteluita nuorukaiselle kertyi 19 ja maaleja syntyi upeat neljä kappaletta. Viimeistään tässä vaiheessa ympäri Eurooppaa alettiin kohista pelaajasta nimeltä Mattila. Ensimmäinen ulkomaankeikka miehenalulle tuli, kun italialainen Palermo pyysi häntä viikon mittaiselle harjoittelujaksolle.

“Kutsu Palermoon oli shokki. Pelit oli kulkenut kotimaassa hyvin ja yhtäkkiä agentteja oli ympärillä ja soittoja tuli koko ajan. Nimeni oli ihmisten huulilla ja huomasin, että kaikki haastattelut oli yhtäkkiä mulle.”

Palermon järjestämä harjoittelujakso oli kuitenkin hoidettu huonosti seuran puolelta. Reissu opetti kuitenkin Mattilalle sen, ettei käsitys bikinimimmeistä ja ferrareista Italiassa pitänyt paikkaansa. Palermo oli kuitenkin vain alkua pelaajan saamalle huomiolle, sillä myös suurseura Arsenal tuli katsomaan Mattilaa Suomeen asti. Italiasta aukesi uusi mahdollisuus, kun Udinese kutsui Mattilaan luokseen:

“Udinesen testijaksolla kaikki oli ihan viimeisen päälle. Muistan, kun tulin lentokentältä ulos niin siellä oli kylttejä, joissa luki oma nimi. Udinese vakuutti mut kokonaisuutena.”

Udinese oli vakuuttunut suomalaisen otteista ja seuralla olikin suuret suunnitelmat tämän varalle. Mattila kirjoitti neljän ja puolen vuoden sopimuksen italialaisen suurseuran kanssa. Nuorelle miehelle tarjoutui vain yhden HJK-kauden jälkeen sellainen mahdollisuus, josta ei vaan voinut kieltäytyä. Päätös lähdöstä Italiaan oli helppo tehdä.

“Udinesesta tiesin, että kyseessä oli sellainen organisaatio, että vaikka en pääsisi edustukseen pelaamaan niin siellä intressit oli lainata pelaajia hyviin paikkoihin.”

Ensimmäiset puoli vuotta Italiassa Mattilalla kului treenaten Udinesen kakkosjoukkueen mukana. Kilpailu pelipaikoista oli kovaa ja suomalainen ei mahtunut mukaan kokoonpanoon. Niinpä oli ensimmäisen lainasopimuksen aika. Udinese lainasi Mattilan Serie B:ssä pelanneeseen Ascoliin:

“Oli helpottavaa, että pääsin vihdoin pelaamaan. Sain mahdollisuuden kehittää itseäni vuoden lisää. Pelasin samaan aikaan Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Kaikki kokemus oli siinä vaiheessa uraa hyödyksi.”

Ascolin jälkeen oli kaudelle 2010-2011 edessä heti perään toinen lainasopimus. Italia sai jäädä taakse, sillä matka jatkui Sveitsiin ja sen pääsarjassa pelaavaan AC Bellinzoonaan. Bellinzonassa elämä hymyili ja peli kulki. Kauden päätteeksi sveitsiläisseura osti Mattilan ulos Udinese-sopimuksesta. 

“Kysyin HJK:n Juho Mäkelältä kesällä 2010, että mikä fiilis jäi Sveitsistä ja hän sanoi että lähde ihmeessä sinne se on ihan huippupaikka. Sinne sitten mentiin ja sain joukkueesta nopeasti ison roolin.”

Sveitsin pääsarjassa ensimmäisen kerran kaudella 2008-2009 pelannut Bellinzona tippui pääsarjasta pois Mattilan jälkimmäisellä kaudella. Seuralla oli valitettavasti edessä myös konkurssi, sillä talous oli mennyt kuralle pääsarjaan nousemisen jälkeen. Mattilalle tulikin kesällä 2012 aika etsiä itselleen uusi seura.

“Bellinzona oli ihan timanttinen paikka. Bellinzonasta tuli vaan jälkimmäisellä kaudella uppoava laiva, josta oli päästävä pois. Nuorelle pelaajalle Sveitsi on uskomaton paikka olla näytillä muualle Eurooppaan.”

 

Projektina Englanti

Mattila hyppäsi Sveitsin uppoavan laivan jälkeen vanhan tutun HJK:n matkaan.

“Sveitsin jälkeen oli mietittävä seuraavaa siirtoa. Halusin lopettaa huonon kierteen ja palasin Hjk:n. Oli pelaajana hengähtämisen ja mietinnän paikka. Tuli päähän aatos siitä, että pitäisikö mennä vielä kotiin.”

Siirto HJK:n oli Mattilan uran kannalta oikea ratkaisu. Peli lähtikin tutussa sinivalkoraitaisessa pelipaidassa kulkemaan välittömästi. Mattila hyppäsi HJK:n mukaan kesken kauden 2012. Ensimmäinen kausi päättyikin heti Suomen mestaruuteen.

“Hjk:ssa pystyin jälleen keskittymään tekemään asioita oikein. Olinkin yhtäkkiä mukana voittavassa joukkueessa.”

Vire jatkui miehen kohdalla myös toisella HJK-kaudella vuonna 2013. Samalla tapahtui läpimurto parhaimpien suomalaisten jalkapalloilijoiden joukkoon. Parinkymmenen ottelun Veikkausliigakaudella syntyi viisi maalia ja vuosi oli iso käänne kohti jotain suurempaa. HJK voitti kauden päätteeksi toisen peräkkäisen Suomen mestaruuden. Kauden jälkeen oli aika ottaa tavoite kohti isompia kenttiä. Projektiksi otettiin kohti Englanti.

“Ymmärsin tuona vuonna, että miten jalkapallobisnes toimii. Osasin rakentaa uraani tämän jälkeen suunnitelmallisemmin. Mulla vaihtui agentti Teemu Turuseen, jonka kanssa alettiin tekee suunnitelmallisesti töitä urani eteen. Asetin tavoitteekseni Englannin kentät.”

Kauden 2013 kruunu oli ensimmäinen kutsu Suomen A-maajoukkueeseen. HJK:ssa maajoukkueikkunassa pelannut Mattila sai soiton silloiselta maajoukkueen päävalmentajalta Mixu Paatelaiselta.

“Kutsu oli tosi iso juttu. Muistan ikuisesti, kun Mixu soitti ensimmäisen kerran. Muutuin pikkupojaksi ja oli pakko tarkistaa, että kukas mulle nyt oikeasti soittaakaan. Maajoukkueeseen pääseminen säväytti ihan eri tavalla.”

Huuhkajat palasivat Olympiasatdionille remontin jälkeen Lokakuussa 2020.

 

Norjan kautta kohti Englantia

Mattilalla loppui HJK:n kanssa sopimus kauteen 2013. Seuraava etappi kohti Englantia oli Norjan pääsarja Elitserien. Suomalainen kirjoitti Aalesundin kanssa kolmen vuoden sopimuksen.

“Norja oli osa Englantisuunnitelmaa. Maajoukkuestatus helpotti ulkomaille menoa. Aalesundista tuli heti ensikohtaamisesta lähtien lämmin fiilis.”

HJK:sta alkanut flowtila jatkui myös Norjassa. Kaudella 2014 Aalesundissa tiensä avauksen pelaajaksi raivannut Mattila pelasi 25 ottelua tehden kuusi maalia. Jatkuvasti kasvanut rooli joukkueessa huipentui kaudella 2015 valintaan joukkueen kapteeniksi. Mattilalle Norjasta ja Aalesundista muodostui lopulta Helsingin rinnalla toinen koti. Mattilan vaimo on kotoisin kyseisestä kaupungista. Uarlla oli tässä vaiheessa käynnissä nopea nousuliito, joka ei ollut vielä saavuttanut huippuaan.

Mainiosti kulkenut visiitti Norjassa ei jäänyt Euroopassa noteeraamatta. Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelannut Fulham kiinnostuikin Mattilan palveluksista. Projektina ollut Englanti saavutettiin elokuussa 2015. Mattila sai todistettua niin itselleen, kuin myös muille, että hän on oikeasti kova pelaaja.

“Se oli huikea hetki, kun puhelu tuli. Valitettavasti en osannut nauttia asiasta ennen kuin nimi oli paperissa. Mä pelkäsin sitä, että mihin asiaan tää homma vielä tulee kaatumaan. Oli kertakaikkiaan niin epätodellinen olo. Allekirjoitettuani sopimuksen oli uskomaton fiilis ja sain huokaista helpotuksesta.”

Mattilalla oli sopimuksen myötä edessä muutto Lontooseen. Englantilainen jalkapallokulttuuri on varmasti eniten ihannoitu Suomessa. Infrastruktuuri ja harjoituskeskukset ovat Englannissa viimeisen päälle.  Raha liikkuu myös ihan eri tavalla ja se myös näkyy. Näkyvyys maailmalla on myös isompi isojen Champioshipiä tukevien televisiokanavien myötä. Englantiin tullessa myös kilpailu kovenee, kun pelkästään britteinsaarilta tulee todella iso määrä pelaajia. Panokset kovenee tämän kaiken ollessa pelissä ja sitä myöten kaikilla on isot paineet suoriutua. Mattilalla on Englannista jalkapallomaana selkeä mielipide.

“Englanti on maailman paras paikka pelata jalkapalloa. Voin vain kuvitella, kuinka hyvät oltavat Teemu Pukilla on ollut viime vuosina. Ei mikään vedä vertoja Englannille.”

Mattilan matka kesti Fulhamissa lopulta vain vuoden. Aikaan Fulhamissa sisältyi lopulta kuusi Championshipin peliä, kaksi League Cupin peliä ja yksi FA-cupin peli sekä lukematon määrä huonoa onnea. Vuosi Fulhamissa kaikkine sekavine vaiheineen ei ollut sitä, mitä Englantiin oltiin lähdetty hakemaan.

“Kilpailu yhdistettynä huonoon ajoitukseen lopetti matkani Fulhamissa. Vaihtuvuus joukkueessa oli jotain aivan käsittämätöntä. Kaiken kaikkiaan ajoitus ja onni oli huono, se on osa tätä lajia.”

“Kerran venyttelin ennen kotiottelua lattialla ja yhtäkkiä selästä välilevy poksahti. Siitä tuli pari kuukautta huilia peleistä.”

“Pystyn ylpeänä sanomaan, että mä tein Fulhamissa kaiken minkä pystyin. Oli siellä myös positiivista, mitä pystyi ottamaan mukaan. Mä oon pelannu Championshipissä ja FA-cupissa. Sain kokea Fulhamin kapteenilta Scott Parkerilta mitä johtajuus on. Tää oli ehkä se mun maximi. Hyvällä onnella ois voinu päästä pidemmälle.”

Mattilan tie nousi väistämättä Fulhamissa pystyyn. Alle kymmenen ottelun vuositahti ei ollut sitä, mitä tavoitteellinen jalkapalloilija tarvitsi. Yksinkertaisesti jatkaminen Fulhamissa olisi ollut liian vaikeaa. Luottamus ja vastuu pieneni Mattilalla kauden mittaan. Mattilalla olisi ollut Fulhamin kanssa vielä sopimusta jäljellä, mutta kesällä molemmat osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen Mattilan siirrosta muualle. 

“Sain Fulhamista vahvan signaalin, että mulla ei ole käyttöä siellä enään. Se oli reilusti tehty heiltä. Oli helpotus päästä eteenpäin.”

 

Tanskasta ja Norja tutuksi

Mattilan ei tarvinnu etsiä seuraavaa seuraa kovinkaan pitkään. Vain kaksi päivää Fulham-sopimuksen raukeamisen jälkeen Mattila allekirjoitti sopimuksen Tanskan pääsarjassa Superligassa pelaavan Sönderjysken kanssa.

“Sopimus Sönderjysken kanssa oli hieno juttu. Aika nopeasti tajusin, että Tanskan sarja ei ollut oikeasti juurikaan huonompi kuin Championship vaan ehkä jopa tietyllä tapaa parempi. Tanskassa on hieno jalkapallokulttuuri täynnä hienoja seuroja.”

Tanskan pääsarja Superliga on Suomessa pienemmälle huomiolle jäänyt jalkapallosarja. Lukas Hradeckylle, Jesse Joroselle ja Teemu Pukille Superliga toimi ponnahduslautana kohti Euroopan kärkisarjoja. Superliga on pohjoismaiden ehdottomasti kovin sarja. 

“Suosittelen kaikille uran tekemistä Tanskan kautta. Tanskalainen jalkapallo on todella vauhdikasta ja sarja on kovia pelaajia täynnä.”

Tanskassa Mattilan ura otti uuden nosteen. Parhaimmillaan keskikenttäpelaaja löytyi sekä Sönderjysken, että Suomen maajoukkueen avauskokoonpanosta. Tämä kaikki hyvä kuitenkin vietiin häneltä pois, sillä harmittomassa tilanteessa tullut vakava polvivamma piti suomalaisen 16 kuukautta pois pelikentiltä:

“Polvivamma oli tosi paha isku. Oli vaikeaa ymmärtää, että vamma osui just omalle kohdalle. Monen vuoden prosessi oli tuonut mut siihen pisteeseen, että mä olin Tanskassa avauksen pelaaja ja Huuhkajissa avauksen pelaaja. Meni aikaa ennen kuin hyväksyin asian.”

Polvivamma tuli uarn kannalta todella ilkeään saumaan, sillä sopimus Sönderjysken kanssa oli juuri loppumaisillaan. Loukkaantuminen lopettikin lopulta Mattilan matkan Tanskassa. Jälleen Mattila löysi itsensä tilanteesta, jossa pelipaikka tuli etsiä jostain muualta.

“Loukkaantuminen oli päällimmäinen syy Tanskasta pois lähtemiseen. Loppuvaiheessa yritin saada itseni kentälle liian aikaisin. Halusin vielä näyttää Sönderjyskessä, mutta kroppa ei ollut valmis siinä vaiheessa kun polvi oli kunnossa. Niimpä pelaaminen oli loppupuolella hyvin katkonaista.”

Mattila oli uransa kanssa jälleen pattitilanteessa. Mistä saan kaiken tämän jälkeen vielä töitä? Loukkaantumishistoria alkoi varjostaa miehen kiistattomia meriittejä. Ovi avautui kuitenkin lopulta tutusta osoitteesta Norjasta. Tällä kertaa ei seurana ollut kuitenkaan Aalesund, vaikka sinne siirtyminen ei ollut pelaajan mukaan kaukana:

“Aalesundista valmentaja oli jo vastannut myöntävästi, mutta siirron kanssa olisi pitänyt odottaa kuukausi, eikä siirto olisi silloinkaan ollut 100% varma asia. Oli tehtävä nopeasti päätös uuden joukkueen suhteen.”

Norjasta joukkueeksi valikoitui toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ollut Fredrikstad. Jalkapallon ulkopuoliset asiat asettivat Mattilalla elämän uuteen valoon:

“Vaimoni odotti Fredrikstadissa ollessani kolmosia. Ensimmäinen kolmosten ultraääni oli elämääni isosti muuttanut hetki. Ymmärsin, että pitää priorisoida elämä uusiksi.”

“Fredrikstadissa oli samanlaiset puitteet kun Hjk:lla, vaikka kyseessä oli 2.divisioonan joukkue. Siellä meni kuitenkin mulla viiden peliin jälkeen toinen polvi rikki.”

 

HIFK sekoitti suunnitelmat

Marraskuussa 2019 suomalaiset jalkapalloseuraajat hieraisivat silmiään. Mattila oli päättänyt allekirjoittaa kolmen vuoden sopimuksen Veikkausliigaan HIFK:n kanssa. Mahdollisuus pelaamisesta Suomen pääsarjassa tuli miehelle itselleen yllätyksenä.

“HIFK oli prosessi mitä en ajatellu että mun uralla enään tulee. Meillä oli ajatuksena perheenä rakentaa elämä Norjaan. Alussa oli kipuilua siitä, kuinka koko perhe saadaan Suomeen mukaan. Ajateltiin, että pidempi sopimus tässä vaiheessa uraa antaa vakautta perheeseen ja mulle aikaa päästä huippukuntoon.”

“Vielä viimeisen kerran laitetaan kaasu pohjaan jalkapallon suhteen. Nyt on hyvä olo kropassa ja on todella kivaa pelata jalkapalloa.”

Mattila liittyi HIFK:n vahvuuteen kaudeksi 2020. Kuva: Sakari Mattila

 

Uralla monia hienoja hetkiä

Mattilan uran vaiheita tutkiskellessa silmiin pistää yksi seikka. Mies ei ole viihtynyt yhdessä seurassa kuin maksimissaan vuoden tai kaksi. Mistä tämä johtuu?

“Toi on hyvä kysymys mä oon miettiny sitä itekkin pidempään. Uran alussa syynä oli se, että halusin mennä pelaajana koko ajan eteenpäin. On mulla ollut pitkiä sopimuksia urani aikana, mihin oon sitoutunu, mutta aina on tullu jotain tilanteita. Bisneksellä on ollut mun uralla iso rooli.”

Mattila kuului Huuhkajien vakiokalustoon 2010-luvun alussa. Vyölle kertyi lopulta 15 A-maaottelua sisältäen sekä EM-, että MM-karsintoja. Ensimmäisen kerran Mattila oli maajoukkueen mukana vuonna 2013 0-2 tappiossa Espanjalle Olympiastadionilla. Ensimmäiset peliminuutit pelaajalle tuli ystävyysottelussa Unkaria vastaan vuonna 2014. Maajoukkueesta Mattilalle jäi todella lämpimät muistot.

“On kiva nähdä,  että tuo sama joukkue missä mä oon ollu mukana niin menestyy vihdoin. Tiedetään kuitenkin, että kuinka paljon parhaimmillaan tuli paskaa ja kuinka syvällä oltiin. A-maajoukkue on auttanu mua isosti uralla pääsemään muun muassa Englantiin.”

“Multa on monesti kysytty, että mikä pelipaikka tai stadion on paras missä olen pelannut. Mä oon vastannu, että ylivoimaisesti paras on Olympiastadion. Se on niin tunteen juttu, ei työtä ei rahaa, vaan unelmassa elämistä.”

Seurajoukkueiden puolella Mattilaa on menestys kiertänyt. HJK:ssa kaksi Suomen mestaruutta voittanut Mattila luettelee kolme hienointa hetkeään seurajoukkueista seuaavasti:

“Seurajoukkueissa kohokohdat ovat kaksi Suomen mestaruutta, Fulhamiin pääseminen ja Aalesundissa kapteenina oleminen.”

 

Veikkausliigakausi 2020

Veikkausliigakautta 2020 sekoitti Suomessa monen muun urheilusarjan tapaan korona. Monenlaista urallaan kokenut Mattila pitää vuotta 2020 jalkapalloilullisesti yhtenä hänen sekavimmista.

“Pakko sanoa, että oli kyllä aikamoinen vuosi. Tää oli merkillinen vuosi Fulhamissa vietetyn vuoden lisäksi.”

“Kauden alla vedetty preseason oli yksi kamalimmista ja rankimmista koskaan. Me vedettiin tosi kovaa päävalmentaja Tor Thodesenin kanssa. Mulla oli loppuunpalanut olo jo keväällä ennen kauden alkua. Korona pelasti meidät, kun pelit siirtyivät alkavaksi kesällä, sillä saimme lepoa ennen kauden alkua.”

Mattila laittamassa itseään kuosiin alkavaa kautta varten. Kuva: Sakari Mattila.

HIFK:n päävalmentaja Thodesen luotsasi helsinkiläiset Veikkausliigakaudella 2019 hienosti yhdeksänneksi ottaen huomioon heikot lähtökohdat. Thodesen saikin jatkaa HIFK:n peräsimessä myös kaudella 2020. Kulunut kausi lähti kuitenkin erittäin heikosti käyntiin. Tammikuussa alkanut Suomen Cup ei tuonut seuralle viiteen otteluun yhtään voittoa. Kolmen ensimmäisen Veikkausliigapelin saldo oli HIFK:lla yksi voitto maalierolla 1-6. Seurassa oli tehtävä muutoksia. Näinpä Thodesen sai lähteä seurasta yllättäen jo 18.7 pelatun FC Lahti-kotipelin jälkeen:

“Olin alkukaudesta aistivani skismaa valmentajan ja seurajohdon välillä. Jotain oli pahasti pielessä, ei puhallettu enään yhteen hiileen.”

“Thodesen oli raa’an työnteon kautta peliä ajatteleva valmentaja. Toisella kaudella hänen pelitapaansa ruvettiin lukemaan muiden joukkueiden toimesta. Muokkantumiskyky ei lopulta riittänyt.”

20.7 HIFK:sta päävastuun ottivat jo entuudestaan valmennustiimin kuuluneet Teemu Kankkunen ja Mike Keeney. Muutos pelillisiin otteisiin oli välitön. Seuraavan kuukauden HIFK pelasikin tappioitta. Viiden potkuja seuranneen pelin saldo oli 13 pistettä. Kuherruskuukausi nosti HIFK:n osakkeita roimasti:

“Kankkunen muutti meidän pelitavan aktiivisesta prässistä siihen, että tiputaan italialaisittain puoleen kenttään. Puolustuksen kautta pelaaminen alkoikin sujua ja pelaajat ostivat pelitavan. Meiltä löytyi Tiquinhon ja Adama Fofanan johdolla nopeutta vastahyökkäyksiin. Vaikka puolustettiin ottelussa 90min niin silti me saatettiin voittaa 3-0. Joukkue oli yhtäkkiä täynnä positiivisuutta. Jopa mestaruusjunasta puhuttiin koutsin vaihdon jälkeen.”

HIFK:n kuherruskuukauden piikki osui 10.9 pelattuun Stadin derbyyn. Ottelu päättyi punaisten 89. minuutin maalilla 4-3 voittoon. Tässä vaiheessa HIFK:n paikka kuuden parhaan joukkoon ja ylempään loppusarjaan näytti todennäköiseltä. Kuitenkin Stadin derbystä alkoi joukkueella heikompi ajanjakso. Joukkueen lopullinen sijoitus oli lopulta kaudella 2020 8:s.

“Meidän joukkue rupesi valumaan kauden edetessä liian alas ja meistä tuli liian passiivisia. Kultainen keskitie entisen prässäyspelin ja nykyisen puolustuspelin väliltä oli kadoksissa.”

Stadin Derby 10.9.2020.

 

Keskikentällä suurimman osan urastaan pelannut Mattila pelasi kuluneella kaudella paljon topparina yhdessä Hannu Patrosen kanssa.

“Topparina tykkään kyllä pelata, jos saa pelata omilla vahvuuksilla ja olla paljon pallon kanssa tekemisissä. Mun onni oli se, että sain olla luunkovan Patrosen toppariparina. Topparina pelaaminen ei tuu ihan luonnostaan, sen takia oli välillä vaikeuksia kauden aikana.”

Mattila tuli kauden aikana tunnetuksi upeista kaukolaukaus- ja vapaapotkumaaleistaan. Keskikenttäpelaajan vahvuus on hänen oikea jalka, jonka potkutekniikkaa on harjoiteltu juniorina useita tunteja.

“Se on juniorina tehtyjen toistojen tulos. Urani on ollu näin upea, koska mä oon treenannu niin paljon aikoinaan erilaisia potkutekniikoita ja syöttöjä.”

“Kerran mun nilkkaa yritettiin teipata ja silloin mä sanoin, että jos mun oikea jalka teipataan ja mä en sitä voi käyttää nii älkää laittako mua kentälle ollenkaan. Mun oikea jalka on yhtä kuin minä jalkapalloilijana.”

Mattilan pelaamista seuraamalla huomaa välittömästi myös toisen seikan mikä paistaa hänen pelistään ulospäin. Mies pelaa pelikentällä suurella intohimolla ja tunteella. Mattilalla on suuri rakkaus lajia kohtaan ja tajuton voittamisen tahto.

“Esimerkiksi ennen SJK-vieraspeliä mä sanoin jätkille, että me voitetaan vielä pronssia. Se oli kova pala itselle, kun niin ei tapahtunutkaan ja ei saanut sitä mitä halusi.” 

“HJK-statuksella oli vaikeata tulla HIFK:n. Mietin, että hyväksyykö kaikki mut. Alkukaudella 2-1 voittoon päättyneessä kotipelissä SJK:ta vastaan tuuletin voittomaalissa kaiken raivon pihalle. Halusin näyttää, että oon HIFK:n miehiä.”

Mattila ajautui negatiivisessa mielessä otsikoihin, kun hänet ajettiin syyskuussa SJK:ta vastaan vieraskentällä ulos punaisella kortilla. Entinen maajoukkuepelaaja kamppaili tilanteessa pallosta SJK:n Murilon kanssa käsikynkässä kaatuen maahan. Mattilalla meni tilanteessa hermot ja hän tönäisi Muriloa. Murilo otti tilanteesta kaiken irti kieriskelemällä maassa. Mattilalle itselleen tilanne on edelleen mysteeri. Mattilalle annettiin tilanteesta kahden ottelun pelikielto.

“Mä en vieläkään ymmärrä mitä siinä tilanteessa tapahtui. En ymmärrä, että miten tuomiota ei voitu mitätöidä. Oudoin asia siinä oli se, että kun mun takaa tulee pelaaja ja kaataa mut maahan, niin siinä kohtaan vapari annettiin vastustajalle.”

HIFK:ssa joukkueen tukena pelistä toiseen olevat Stadin Kingit on Suomen suurin ja monella mittarilla paras kannattajaryhmä. Mattila on seuraan tullessaan saanut kokea heidän mahtavuutensa.

“Stadin kingit on yhtä kuin HIFK. Ilman heitä ei koko seuraa olisi. Stadin Kingit on uskomaton voimavara, siellä aistii aidon palon ja rakkauden seuraa kohtaan.”

Stadin kingit Stadin Derbyssä 10.9.2020.

 

“Muistan kauden toisen kotipelin, oltiin juuri hävitty 0-3. Meille annettiin pelin jälkeen aplodit ihan kuin me oltaisiin voitettu se peli. Sillon meni kylmät väreet.”

Koronan sekoittama Veikkausliigakausi lyötiin poikki pääsarjan viimeisen kierroksen jälkeen. Kausi päätettiin 22 ottelun runkosarjaan ja loppusarjat jäivät pelaamatta. Mattilan mukaan se oli vain ja ainoastaan oikea päätös.

“Se oli ainoa ja oikea ratkaisu, ei me oltaisi voitu ikinä pelata kautta loppuun. Veikkaan että moni pelaaja oli siitä samaa mieltä. Jokainen pelaaja oli siinä vaiheessa henkisesti loppu kauteen ja odotettiin vain, että milloin kausi lyödään poikki.”

“Päättäjien puolelta jännää oli se, ettei pelaajilta juurikaan kysytty mielipiteitä asiaan liittyen.”

Yhteenvetona kaudessa oli sekä hyvää, että huonoa:

“Joukkueena me mielestäni alisuoriuduttiin, olisi pitäny päästä kuuden parhaan joukkoon. Yksilönä taas jäi todella hyvä fiilis, että sain parisenkymmentä peliä pelattua. Löysin aivan uuden kipinän jalkapalloa kohtaan. On oltava tyytyväinen ja nostettava hattua myös meidän jalkapalloperheelle, että kausi saatiin vietyä kunnialla maaliin.

HIFK on ollut lähipäivinä otsikoissa käynnissä olevan omistajuuskiistan takia. Entisen kiinalaisomistajan kanssa riitautunut seura haki Palloliiton hallitukselta sarjanpaikan siirtoa takaisin yhdistykselle. Tämä hakemus kuitenkin hylättiin ja sarjapaikka jäi kiinalaisliikemiehen yhtiölle. HIFK:n jatkosta Veikkausliigassa liikkuu mustia pilviä. Toistaiseksi seuralta ei löydy liigalisenssiä kaudelle 2021.

“Ihan rehellisesti sanottuna mulla on aika huolestunut olo tulevaisuuden suhteen. Meillä on tällä hetkellä seurassa kaksi pelaajaa ketkä pystyy pelaamaan jalkapalloa: minä ja Moshtagh Yaghoubi. Lisäksi meiltä puuttuu valmentaja sekä lisenssi. Kovasti meille lupaillaan, että kaikki on hyvin, mutta mikään ei ole varmaa ennen kuin saadaan päätöksiä.”

Stadin Derbyt ovat Veikkausliigan hienoimpia otteluita.

 

Elämä jatkuu myös jalkapallon jälkeen

31-vuotias Mattila pelaa viimeisiä vuosiaan ammattilaisjalkapalloilijana. Mies onkin jo varautunut jalkapallon jälkeiseen aikaan, jotta voi turvata perheensä tulevaisuuden. Mattila petaa tulevaisuutttaan tekemällä kiinteistönvälittäjän uraa jalkapallon ohella. Lisäksi perhe pitää miehen kiireisenä.

“Perhe on mulle iso osa. Mulla on kolme lasta taaperoiässä.” 

“Halusin tavoitteellisuuden jalkapallon lisäksi myös työelämääni. Mun elämä voi kuvata yhtenä kolmiona. Sen kolme kulmaa ovat perhe, uusi työ ja jalkapallo.”

 

Artikkelikuva: Sakari Mattila

 

Henri Niemelä

henri.niemela18@gmail.com