Oberstdorfin hiihdon MM-kisat 2021

Hiihdon maailmanmestaruuskilpailut järjestetään Saksan Oberstdorfissa 23.2 – 7.3 2021.

Kisojen alla on ollut paljon puhetta pitäisikö kisat edes ylipäätänsä järjestää koronaviruksen vuoksi. Tämän kauden maastohiihdon maailmancupin kisoja on jo peruttu ja osa maajoukkueista on jättänyt kisatapahtumia väliin. Pohjoismaat Norja, Ruotsi ja Suomi on jättänyt jo Davosin maailmancup osakilpailun väliin ja tuleen jättämään myös muut loppuvuoden maailmancupin osakilpailut väliin. Tämä tekee lajille huonoa etenkin rahallisesti, mutta toki pitää ymmärtää, että syynä on terveyssyyt. Norja, Ruotsi ja Suomi pelaa hieman varman päälle, sillä kauden päätavoite on kyseiset Oberstdorfin MM-kisat ja siellä halutaan olla parhaassa mahdollisessa kunnossa. Ennakoin hieman kisoja lajikohtaisesti maastohiihdon näkökulmasta ja veikkasin jokaisen lajin mitalikolmikon.

 

Sprintit

 

Naisissa tilanne on hieman ei ole yhtä selkeä mitä se on miehillä. Ruotsin naisten sprinttimaajoukkue on erittäin laadukas ja finaalissa tulee olemaan vähintäänkin kaksi ruotsalaista. Myös yhdysvaltalainen Rosie Brennan tulee olemaan jokerikortti. Davosin maailmancupin kilpailun voittanut hiihtäjä voi myös onnistua Oberstdorfissa. Eikä norjalaisia saa ikinä unohtaa. Johannes Klaebo lähtee ennakkosuosikkina miesten sprinttiin. Toki Erik Valnes pääsi yllättämään Klaebon Rukalla kauden avauskisassa, mutta uskon että Norjan “rakettimies” tulee hoitamaan kisan nimiinsä, jos haavereita ei tapahdu. Myös venäläiset Alexander Bolshunov ja Gleb Retivykh tulee olemaan vahvoilla. Mutta ikinä ei saa unohtaa italialaista Frederico Pellegrinoa, kun kyseessä on sprinttihiihto.

 

Naisten TOP-3

 1. Linn Svahn
 2. Maja Dahlqvist
 3. Anamarija Lampic 

 

Miesten TOP-3 

 1. Johannes Klaebo
 2. Erik Valnes
 3. Frederico Pellegrino

 

Skiathlon

 

Therese Johaug aivan täysi ennakkosuosikki naisten puolella. Seuraavat haastajat tulevat olemaan ruotsalaiskaksikko Frida Karlsson ja Ebba Anderson. Venäläinen Tatiana Sorina tulee olemaan kisan musta hevonen. Krista Pärmäkosken tilanne on täynnä kysymysmerkkejä. Sairastelut ennen alkukautta pilasivat kisat Rukalla, eikä Pärmäkoskesta ole oikeastaan mitään näyttöjä tällä kaudella. Pärmäkoski tulee olemaan todellinen mysteeri, miten kisat tulevat menemään Oberstdorfissa. Miesten kisasta odotetaan Bolshunovin ja Klaebon välistä taistelua. Klaebo on kehittänyt viime vuosina kestävyysominaisuuksiian ja luulen, että Klaebon tulee päihittämään venäläisen loppusuoralla.

 

Naisten TOP-3

 1. Therese Johaug
 2. Ebba Anderson
 3. Frida Karlsson

 

Miesten TOP-3

 

 1. Johannes Klaebo
 2. Alexander Bolshunov
 3. Emil Iversen

 

Parisprintti

 

Naisissa ja miehissä ennakkosuosikit ovat selvillä. Naisissa Ruotsi ja Miehissä Norja. Suomen miehillä on hyvä mahdollisuus ottaa parisprintistä mitali. Suomen edustusaikat ratkaistaan Iivo Niskasen, Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen välillä. Norja ja Venäjä tulee todennäköisesti olemaan liian kova vastus Suomelle, mutta Suomi taistelee pronssista Ranskan kanssa. Ranskan maajoukkueessa on erittäin kovia sprinttereitä kuten Lucas Chanavat ja Richard Jouve, mikä tulee olemaan todennäköisesti Ranskan kaksikko parisprinttiin. Sloveniaa pidän erittäin vahvana ehdokkaana mitaleille naisten puolella. Heiltä löytyy kaksi kovaa sprintteriä Anamarija Lampic ja Eva Urevc, joka tulee olemaan Slovenian kaksikko parisprinttiin.

 

Naisten TOP-3

 1. Ruotsi
 2. Norja
 3. Slovenia

 

Miesten TOP-3

 1. Norja
 2. Venäjä
 3. Suomi

 

Vapaan väliaikalähtö

 

Kärki tulee todennäköisesti olemaan melko samanlainen kuin skiathlonissa miehissä, että naisissa. Johaug on selvä ennakkosuosikki ja muut tulevat perässä. Miehissä muutoksia voi tulla enemmän mitä naisissa. Klaebo ja Bolshunov ovat ennakkosuosikkeja, mutta mitä vain voi tapahtua. Näin suomalaisesta näkökulmasta toivotaan, että Iivo Niskasella on hyvä päivä ladulla. Uskon, että norjalainen Hans Christer Holund voi taistella jopa kilpailun voitosta.

 

Naisten TOP-3

 1.  ThereseJohaug
 2.  Frida Karlsson
 3. Tatiana Sorina

 

Miesten TOP-3

 1. Johannes Klaebo
 2. Alexander Bolshunov
 3. Hans Christer Holund

 

Naisten 4x 5km ja miestin 4x10km viestit

 

Miehissä Norja ehdoton ennakkosuosikki, kun vielä ankkuriksi pystyy laittamaan Klaebon. Venäjä kovin haastaja. Suomi, Ranska ja Saksa kilpailevat todennäköisesti kolmannesta paikasta. Saksalle ei älyttömän kovia yksilöitä löydy, mutta viestiin joukkue saa aina itsestään parhaansa irti. Naisissa Norja ja Ruotsi kamppailevat tiukasti ykkössijasta. Venäjä voi myös haastaa kaksikkoa. En usko, että Suomella on naisissa saumaa mitaleille.

 

Naisten TOP-3

 1. Ruotsi
 2. Norja
 3. Venäjä

 

Miesten TOP-3

 1. Norja
 2. Venäjä
 3. Suomi

 

Naisten 30km ja miesten 50km

 

Johaug tulee karkaamaan todennäköisesti melko aikasisessa vaiheessa omille teilleen ja jahtaaja porukassa ratkaistaan muut mitalit. Anderson, Karlsson, Sorina ja toivottovasti Pärmäkoski lukeutuu jahtaaja porukkaan. Miehissä kisa tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen. Hallitseva 50 kilometrin maailmanmestari Hans Christer Holund pyrkii pudottamaan muut jo maastossa, sillä hänellä ei loppukiriä löydy. Jos Klaebo pysyy vain loppuun asti letkassa mukana tulee hän todennäköisesti loppukirin voittamaan. Myös Bolshunov saattaa yrittää irtiottoa porukasta, jos vain suksi kulkee. Jokerikorttina nostan brittiläisen Andrew Musgraven.

 

Naisten TOP-3

 1. Therese Johaug
 2. Ebba Anderson
 3. Frida Karlsson

 

Miesten TOP-3

 1. Johannes Klaebo
 2. Andrew Musgrave
 3. Alexander Bolshunov

 

Vilajmi Jurvanen