Kolumni: Keski-Euroopan mäkiviikko Puolan hallintaa

Puolalainen Kamil Stoch voitti lopulta selvällä erolla uransa kolmannen mäkiviikon. Puolalaisten panos Stochin takana oli myös loistava, kun kuuden parhaan mäkihyppääjän joukkoon mahtui neljä puolalaista. Neljästä mäkiviikon osakilpailusta puolalaiset veivät kolme.

Aiemmin 2010-luvulla Itävallan ja Saksan hallitsema laji on kääntymässä voimasuhteiltaan Puolan dominoimiseen. Puolalaisten nousu kohti mäkihypyn kärkeä alkoi 2000-luvun alussa Adam Malyszin oltua aivan mäkihyppääjien kärkipäätä. Malysz voitti urallaan maailmancupin kokonaiskilpailun neljä kertaa ja Keski-Euroopan mäkiviikon kerran. Maailmacupin osakilpailuvoittoja löytyy mieheltä 39, millä hän on kaikkien aikojen voittotilastossa sijalla kolme. Arvokisamitaleja Malysz voitti 10 vuosina 2001-2011. 

Malysz oli huippuvuosinaan ainut puolalainen kärkisijoituksista taistellut hyppääjä. Malyszin lopetettua keväällä 2011 oli huoli siitä, että jatkumoa ei menestysvuosien jälkeen Puolassa saataisi. Puolalaisten onneksi Malyszin takaa oli marinoitumassa kaveri nimeltä Kamil Stoch. Stochin nousu maailman huipulle oli kohtalaisen nopea, sillä hän voitti ensimmäisen maailmancupin kokonaiskilpailun keväällä 2014. Miehen vahvuus on tasaisuus. Kerran huipulle päästyään, ei hän ole paikastaan luopunut. Jo nyt upean uran hypännyt Stoch on lähellä mentorinsa Malyszin lukemia. Hyppääjällä on voitettuna 12 arvokisamitalia, kolme mäkiviikkoa, kaksi maailmacupin kokonaiskilpailua ja 38 osakilpailuvoittoa. 

Stochin “siivellä” on muitakin puolalaisia noussut kohti maailman kärkeä. Tosiaan juuri päättyneellä Keski-Euroopan mäkiviikolla kuuden parhaan joukossa oli puolalaisista Dawid Kubacki, Piotr Zyla ja Andrzej Stekala. Kubacki päätyi mäkiviikon kokonaispisteissä kolmanneksi voittaen yhden osakilpailun Itävallan puolella. Yhteensä seitsemän puolalaista keräsi pisteitä päättyneellä mäkiviikolla. Verrokkina esimerkiksi Suomella kaksi hyppääjä keräsi pisteitä.

Adam Malyszin aikaan myös suomalaisilla oli näppinsä pelissä puolalaisessa mäkihypyssä, sillä Hannu Lepistö toimi tuolloin Puolan mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajana. Puolalaiset tunnetaan mäkihyppypiireissä ennen kaikkea poikkeuksellisesta ponnistusvoimasta. Tämä korostuu etenkin “pikkumäissä”, joissa ponnistusvoima korostuu enemmän kuin lentotaito. Muun muassa Kubackin hypyt ovat maailmancupin korkeimpia. Toki lentotaitoa löytyy myös, muun muassa Stoch ja Zyla ovat lentotaidoiltaan aivan kärkeä ja menestystä on heille tullut myös lentomäestä. 

Puolassa ollaan saavutettu tietty tekemisen taso, josta ei lipsuta. Maa on mäkihypyssä selvästi tasaisin maa. Saksa, Itävalta, Slovenia ja Norja ovat totta kai edelleen kovia mäkihyppymaita, mutta heiltä puuttuu selvä maata kannatteleva supertähti sekä tasaisuus joukkueena. Puolalaiset ovatkin suurimpia ennakkosuosikkeja myös helmi-maaliskuun vaihteessa käytävissä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa Oberstdorfissa.