Janne Ahonen palaa kilpailemaan – näin Mika Kojonkoski kommentoi yllätysratkaisua

Janne Ahonen on edustanut Suomea seitsemissä olympialaisissa, Kuva: Instagram/olympicteamfinland

Janne Ahonen tekee paluun mäkihypyn pariin. Hänet tullaan näkemään tositoimissa Lahdessa suurmäen SM-kilpailuissa 14.-16. tammikuuta.

Teksti: Samu Rissanen

44-vuotias “Kuningaskotka” Janne Ahonen on vielä palaamassa mäkihyppytorniin. Ahonen on ilmoittautunut tammikuun puolessavälissä Lahdessa järjestettäviin suurmäen SM-kilpailuihin. 

“Näin pääsi käymään, että ilmoittautuminen on jätetty vetämään. Enää sitä ei voi peruuttaa, SM-kilpailut siintävät kahden viikon päässä”, Ahonen kertoi Keski-Euroopan mäkiviikon Garmisch-Partenkirchenin osakilpailun Ylen suorassa lähetyksessä viime lauantaina.

Ahosen edelliset kilpailut ovat vuodelta 2018. Silloin hän edusti Suomea Pyeongchangin olympialaisissa normaali- ja suurmäessä. Tuloksina olivat 40. ja 28. sija.

Vaikka edellisistä voitoista on kulunut aikaa reilusti yli kymmenen vuotta, taidot eivät ole ruostuneet. Ahonen kävi viime viikolla testaamassa virettään Lahden suurmäestä. Mittaa hypylle tuli 125 metriä, joka on erittäin vakuuttava tulos 44-vuotiaalle konkarille. 

Entinen mäkihyppääjä ja mäkihyppyvalmentaja Mika Kojonkoski kommentoi Ahosen päätöstä ja mahdollisuuksia pärjätä SM-kilpailuissa. 

“En osannut odottaa Jannen tulevan takaisin. Takaisintulo kertoo tietysti siitä, että Janne pitää hyvää huolta itsestään ja on kovassa kunnossa. Herättää paljon kunnioitusta, että hän tulee vielä takaisin hyppäämään.”

“Se, että Janne nyt osallistuu näihin SM-kilpailuihin, tarkoittaa sitä, että Janne tietää pystyvänsä hyppäämään hyvin”, Kojonkoski toteaa. 

Hänen arvionsa Ahosen menestysmahdollisuuksista on kuitenkin melko tyly: 

“En silti jaksa odottaa, että hän mitalia nappaisi. Vaikka maailmalla suomalaiset eivät menesty niin hyvin, hommat menevät silti eteenpäin, ja siellä on kovia hyppääjiä.”

Ahonen on voittanut urallaan lukuisia mitaleita ja palkintoja. Kirkkaimpana saavutuksena on viisi MM-kultaa. Kolme mestaruuksista on tullut joukkuemäestä, ja kaksi niistä on henkilökohtaisia. Viiden MM-kullan lisäksi saavutuksista löytyy muun muassa viisi Keski-Euroopan mäkiviikon voittoa sekä kaksi maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa.