Talviklassikot kiinnostavat jääkiekkofaneja – nähdäänkö niitä vielä Suomessa?

St. Louis Blues ja Minnesota Wild pelasivat sunnuntai-yönä NHL:n historian kylmimmässä ottelussa. Kyseinen ottelu oli NHL:n perinteikäs uudenvuodenpäivän talviklassikko, joka pelattiin tänä vuonna Minnesotassa baseball-seura Minnesota Twinsin kotiareenalla, Target Fieldillä. Päivän aikana lämpötila laski jopa 23 pakkasasteeseen. 

Teksti: Eetu Moisio

Ottelu, joka tarjosi katsojille runsaasti maaleja, päättyi lopulta vierasjoukkue Bluesin voittoon lukemin 6-4.

Kuva: nhl.com

NHL:n talviklassikot ovat aina olleet suuri menestys katsojien määrässä mitattuna, ja sama trendi jatkui myös tänä vuonna. Koronapandemiasta ja jäätävästä pakkasesta huolimatta NHL:n historian 15. talviklassikko oli loppuunmyyty. Ottelua oli paikanpäällä Target Fieldillä seuraamassa lähes 40 000 katsojaa. Luku jäi kuitenkin vielä kauas NHL:n katsojaennätyksestä, joka tehtiin vuoden 2014 talviklassikossa. Tuolloin paikan päällä oli jopa 105 000 katsojaa.

Talviklassikot ovat olleet Yhdysvalloissa menestys myös televisioluvuissa. NHL:n mukaan talviklassikot tavoittavat television ääressä yhtä paljon katsojia, kuin myöhemmin keväällä pelattavat Stanley Cupin finaalit. 

Ulkoilmaottelut Suomessa: palaavatko ne?

Jos NHL:ssä talviklassikot ovat säännöllinen, jokavuotinen tapahtuma, niin Suomessa puolestaan ulkoilmaottelut ovat olleet harvinaisempaa herkkua jääkiekkofaneille.

Viimeisen 11 vuoden aikana jääkiekon Liigassa on pelattu kuusi ulkoilmaottelua. Vuosina 2011-2014 HIFK ja Jokerit kohtasivat talviklassikoissa kolme kertaa. Tämän lisäksi ulkoilmaottelussa ovat kohdanneet Tappara ja Ilves vuonna 2013 ja 2016, sekä HIFK ja Kärpät vuonna 2017.

Pohjois-Amerikan tavoin myös Suomessa ottelut ovat olleet suuressa suosiossa. Ensimmäistä HIFK:n ja Jokereiden välistä talviklassikkoa seurasi paikan päällä 37 000 katsojaa, mikä oli tuolloin uusi Pohjoismaiden katsojaennätys. 

Jokereiden siirryttyä KHL:ään yksi hyvä vaihtoehto ulkoilmaottelun järjestämiseen olisi jälleen uusi ottelu Tapparan ja Ilveksen välillä. Molemmilla seuroilla olisi valmiiksi kokemusta ulkoilmaotteluista, ja Tampereen paikalliskamppailut ovat jo valmiiksi mielenkiintoisia otteluita.

Entinen Ilveksen hyökkääjä ja seuran nykyinen toimitusjohtaja Risto Jalo ei kuitenkaan usko Ilveksen pelaavan ulkoilmaottelussa lähiaikoina. 

“Ei ole mitään sovittuna, eikä myöskään viritteillä. Meillä on Tampereella uusi areena, jossa on hyvät puitteet pelata”, Jalo kommentoi.

Toimitusjohtaja Risto Jalo. Kuva: Ilves.com

Edellinen ulkoilmaottelu joukkueiden välillä pelattiin vuonna 2016 Sorsapuistossa. Ottelun järjestelyt onnistuivat huomattavasti paremmin kuin vuonna 2013 pelatussa ottelussa Ratinan stadionilla.

Vuonna 2013 järjestäjät saivat paljon kritiikkiä esimerkiksi pitkistä jonoista vessoihin ja juomapisteille. Tämän lisäksi ottelun aikana jouduttiin korjaamaan jäätä lähes tunnin ajan, minkä aikana osa katsojista poistui ottelusta.

Seuran kannalta Jalo ei näe ulkoilmaotteluissa paljoa positiivisia puolia. Tämän lisäksi jatkuvasti muuttuva koronatilanne ei tietenkään helpota tilannetta. Monet seurat ovat taloudellisesti vaikeassa tilanteessa, koska Liigan otteluita joudutaan jälleen pelaamaan tyhjille katsomoille.

“Markkinoinnin kannalta edellinen tapahtuma onnistui, mutta mitään tuottoa siitä ei tullut. Meidän kannalta ei ollut mikään iso menestys”.

Jalo ei kuitenkaan sulje kokonaan mahdollisuutta uudesta ulkoilmaottelusta Suomessa.

“Jos joku joukkue innostuu, voi olla että ottelu järjestetään. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole tietoa siitä.”

Talviklassikot menestyvät NHL:ssä hyvin, koska itse ottelun ympärille rakennetaan hieno ottelutapahtuma, joka kiinnostaa katsojia. Tämä on tuonut hyvää näkyvyyttä sarjalle, sekä seuroille. Hyvin organisoitu ulkoilmaottelu, ja tapahtuma sen ympärillä tarjoaa paljon mahdollisuuksia.