Keskeyttääkö korona taas joukkueurheilulajien kaudet Suomessa?

 

Jukureiden Liigajoukkue pelaa tällä hetkellä ilman yleisöä, ja joukkueessa on useita tartuntoja. Kuva: Liiga Facebook

Kotimaisissa palloilusarjoissa ehdittiin pelaamaan lähes normaalisti vuodenvaihteeseen asti, mutta tilanne näyttää nyt heikolta. Muun muassa jääkiekon Liigassa joukkueet ovat aloittaneet vuoden ilman katsojia. Korisliiga taas jäi tauolle heikentyneen koronatilanteen takia.

Teksti: Jaakko Servo

Yle kertoo uutisessaan Liiga-seurojen harkitsevan hakevansa purkua yleisökieltoon. Jääkiekon Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoi Yle Urheilulle, että seurat ovat keskustelleet asiasta 31.12. Liigassa ihmetellään, ovatko yleisörajoitukset olleet välttämättömiä. 

Käytännössä nykyisten rajoitusten mukaan mikään liigaseura ei voi ottaa yleisöä ennen tammikuun puoliväliä. Oulun Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen vahvisti, että valitus Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen lähtee pian. Muun muassa Tappara on kertonut, että jos yleisökiellot jatkuvat, tulee Tapparalle 100 000-200 000 euron menetys jokaista kotipeliä kohden. 

Kookoon urheilujohtaja Jarno Kultanen sanoo koronan asettavan varsinkin taloudellisia haasteita seuroille, koska ottelutuotot ovat iso osa seurojen tulorakennetta. 

Jarno Kultanen kuva: Kookoo.fi

“Täyden sarjan pelaaminen on myös haasteena, koska otteluita joudutaan siirtämään. Valitettavasti jääkiekkoilijat ovat alttiita sairastumiselle, kuten muutkin ihmiset, joten tartunnoilta on mahdotonta välttyä kokonaan. Kokonaisuutena Liigassa on kuitenkin hoidettu terveysturvallisuuden toimenpiteet esimerkillisesti.” Aluehallintavirasto kertoi 23.12 uusista koronarajoituksista, jotka vaikuttavat huomattavasti urheilutiloihin.

“Liikuntapaikkojen sulkeminen on tietysti keino vähentää kontakteja, ja varmasti hyväksyttävämpi kuin esimerkiksi etäkouluun siirtyminen. Pitkässä juoksussa haitat ovat sitten varmasti hyötyjä suuremmat, joten tätä tulisi välttää. Urheiluseurat ovat olleet erittäin vastuullisia koronatartuntojen ehkäisyssä, joten on ikävää jos suluista tulee seurojen toiminnalle hankaluuksia, tai harrastajat lopettavat tai vaihtavat harrastuksia tämän takia”, Kultanen muistuttaa. 

Lasten ja nuorten liikkuminen romahtanut

Uudellamaalla koronarajoitukset ovat taas sulkeneet kuntosalit ja liikuntapaikat. Tämä vaikuttaa välittömästi harrastustoimintaan ja ylipäätänsä liikkumiseen. Helsingin Sanomat julkaisi tutkimuksen, jossa otettiin kantaa nuorten nykykuntoon.

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden päävalmentaja Antti Pennanen kertoi Urheilucast-nimisessä podcastissa koronan vaikutuksista lasten liikkumiseen ja otti kantaa myös HS:n uutisen kertomiin vaikutuksiin. 

“Olen huolissani yleisen hyvinvoinnin puolesta, miten lapset ja nuoret voivat nyt ja miten he voivat tulevaisuudessa. Tällä hetkellä on lapsia, jotka eivät pääse kyykkyyn. Monilla lapsilla on Suomessa liikalihavuutta ja alaselän kipuja”, kertoI Urheilucastin isäntä Esko Seppänen

Antti Pennanen sanoi, että jos asialle ei tehdä mitään, tulee tämä maksamaan miljardeja tulevaisuudessa.

“Jos sohvalle jämähtänyttä sukupolvea ei saada liikkeelle, ei hyvä heilu”, lisäsi Seppänen. 

Antti Pennanen kuva: Finhockey.fi

Rajoitusten vaikutukset alasarjoihin

Esimerkiksi salibandyssa uusien rajoitusten astuessa voimaan hallit ovat sulkeneet ovensa.Täten joukkueet eivät pääse treenaamaan, ja kausi on vaarassa päättyä jo toista kautta putkeen. Esimerkiksi Uudellamaalla miesten 3-divisioonassa joukkueet eivät ole tietoisia jatkuuko kausi, vaikka seuraavin peleihin on vain kaksi viikkoa aikaa. 

Loiske Kamikazessa 3-divisioonassa pelaava Eetu Moisio toivoo, että kausi pelataan loppuun varsinkin kun Loiske taistelee noususta 2-divisioonaan. Moisio sanoo kauden olevan jo niin pitkällä, että olisi tyhmää, jos kausi vielä päätettäisiin keskeyttää. 

Eetu Moisio kuvassa vaaleanpunaisessa paidassa Kuva: Eetu Moisio kotiarkisto