NHL-huoltajan tarina muistuttaa harvinaisen taudin vakavuudesta: “Tietoisuus on kyllä parantunut”

NHL-seura Vancouver Canucksin huoltaja Brian Hamiltonin niskassa oleva luomi herätti vaihtopenkin takana ottelua seuranneen Nadia Popovicin huolen viime lokakuussa. Luomi osoittautui melanoomaksi, pahalaatuiseksi ihosyöväksi.

Teksti: Eevert Lifländer

Iltalehti uutisoi sunnuntaina NHL:n tapahtumaketjusta, jossa yhden tarkkaavaisen fanin toiminta auttoi vierasjoukkueen huoltajaa löytämään syöpäkasvaimen.

Seattle Krakenin historian ensimmäinen kotiavaus NHL:ssä jää vierasjoukkue Vancouver Canucksin huoltaja Brian Hamiltonin mieleen muustakin kuin 4-2-vierasvoitosta. 

Kraken-fani Nadia Popovici huomautti Hamiltonia tämän niskassa olevasta luomesta ja pyysi häntä näyttämään sitä lääkärille. 

Vancouverin sometiimi lähti etsimään Popovicia lauantaina 1.1.2022. Hänen äitinsä huomasi etsimisilmoituksen nopeasti.

22-vuotias Nadia oli vielä nukkumassa. Hän oli tehnyt yövuoron kriisipuhelinpäivystyksessä. Hänen oli tarkoitus olla katsomassa Krakenin lauantai-illan ottelua.

“Näin sen (luomen), ja tajusin sen olevan täydellinen esimerkki melanoomasta”, Popovici kertoi The Associated Pressille.

“Haluan kaikkien tietävän, että tässä ei ole kyse minusta. Tässä on kyse uskomattomasta ihmisestä, joka huomasi jotain huolestuttavaa ja keksi keinon saada huomioni keskellä kaoottista ottelutapahtumaa”, Hamilton kommentoi Vancouver Canuckin tiedotteessa.

Vancouver Canuck ja Settle Kraken antoivat yhdessä Popovicille 10 000 dollarin (noin 8000 euron) stipendin hänen lääketieteen opintojaan varten. 

Tietoisuus ihosairauksien vaarallisuudesta lisääntynyt

Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklundin mukaan tietoisuus ihosairauksista on parantunut.

“Aihe on ollut mediassa esillä usein. Osa ihmisistä on todella kiinnostuneita, ja osa ei sitten laisinkaan.”

Kyrklundin mukaan he, ketkä ovat huolissaan asiasta, käyvät säännöllisesti tarkistuttamassa luomiaan.

“Tekniikka ei ole vielä valmis, mutta ehkä tulevaisuudessa”

Urheiluseurat järjestävät lähes poikkeuksetta pelaajilleen kuntotestit ja terveystarkastukset ennen varsinaisen kauden alkua.

Kyrklund näkee mahdollisena laajentaa tarkastuksia koskemaan myös erilaisia ihosairauksia.

“Tuki- ja liikuntaelinsairauksiin kiinnitetään tietenkin eniten huomiota urheilussa, mutta ammattilaisurheilijoilla myös ihosta on hyvä huolehtia.”

“Uskon, että tulevaisuudessa ihosairaudet otetaan näissä urheilijoiden testeissä huomioon. Tekniikka ei ole vielä valmis tähän, mutta ehkä jonain päivänä”, Kyrklund pohtii.

“Kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeää”

Ihosairaalassa työskentelevä Kyrklund ei halua antaa tarkkaa aikaväliä luomitarkastusten välille, mutta suosittelee silti seuraamaan jatkuvasti, mitä omassa kehossa tapahtuu.

“Hyvä kompromissi voisi olla esimerkiksi käydä tarkastuttamassa luomet joka toinen vuosi lääkärillä.”

“Suosittelen tutkimaan luomet kotona yksin tai läheisen avustuksella noin 3-4 kuukauden välein. Useammin ei kannata, sillä muutoksia on silloin vaikeampi havaita”, Kyrklund huomauttaa.

Ihosyöpä

  • Ihosyöpä syntyy, kun ihokudoksen terveet ja hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Ihosyövät ovat yleisiä.
  • Melanooma eli tummasolusyöpä saa alkunsa ihon väriainetta (melaniinia) tuottavista soluista, joita kutsutaan melanosyyteiksi.
  • Melanooma voi syntyä uutena luomena tai ihomuutoksena aiemmin terveelle iholle.
  • Luomea kannattaa käydä näyttämässä lääkärille, jos se kasvaa tai muuttuu epätarkkarajaiseksi tai tummemmaksi, punertavan tai sinertävän sävyiseksi tai mustaksi.
  • Myös kovalta, turvonneelta, aralta tai kutisevalta tuntuvat tai haavautuvat, visvaa tai verta vuotavat luomet pitää tarkistuttaa.
  • Ihosyöpää voi ehkäistä suojautumalla auringolta.
  • Tärkeää on välttää liiallista auringonottoa sekä suojata ihoa vaatteilla ja aurinkovoiteilla.
  • Suojavoiteissa kannattaa käyttää suurta suojakerrointa ja lisätä voidetta useasti auringossa oleskelun aikana.
  • Ihon suojaaminen pienentää myös ihosyövän uusiutumisen riskiä.

Lisää tietoa erilaisista ihosyövistä löytyy kattavasti esimerkiksi osoitteesta www.kaikkisyovasta.fi.

Lähteet: Ihosairaala, Iltalehti, The Associated Press, ESPN