Suomalainen urheilu ja korona

Suomen korona tilannetta ollaan nimetty Euroopan maltillisimmaksi. Toisin urheilua ollaan kuitenkin rajoitettu muihin verrattuna eniten. 

Vallitsevan tilanteen vuoksi pääkaupunkiseudulla sekä muissa isoissa kaupungeissa ympäri Suomea ollaan suljettu kaikki urheiluhallit sekä yleiset tilat koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Tämän seurauksena harrastukset ovat menneet kaikilla tauolle jo toista kertaa tänä vuonna. Monelle urheilijalle ja lajin harrastajille nämä ovat vaikeita aikoja, myös valmentajat ja fanit joutuvat epämiellyttävään tilanteeseen. 

 

Näinä aikoina kun joukkueurheilijat eivät pysty harjoittelemaan yhdessä, korostuu yksilötaitojen kehittäminen. Jokaisessa lajissa on omia harjoitteita, jotka ovat urheilijan tukena parempiin suorituksiin. Yksilötaitojen merkitys kasvaa jokaisen lajin kehityttyä vuosien varrella. Valmentajan näkökulmasta jokaisen urheilijan kuuluisi kehittää omia heikkouksia ja ylläpitää vahvuuksia. Ja nyt kun siihen on aikaa, kannattaa ottaa kaikki hyöty irti.

c Karti Korhonen

 

Vaikka suurin osa jäähalleista on kiinni, onnekkaimmat joukkueet kuitenkin pääsevät treenaamaan tekojäälle, joka on mielestäni etuoikeutettua kun on mahdollisuus harjoitteluun joukkueena tässä maailman tilanteessa. Osa jäähalleista on kuitenkin edelleen auki ja jäävuoroja pystyy varaamaan yksityiskäyttöön. 

 

Suomessa ollaan jouduttu perumaan kuin myös siirtämään lukuisia otteluita eri sarjoissa. Vastustajia on pystytty tuuraamaan, esimerkiksi SM-liigassa, kun pelipäivänä “vapaa” joukkue on ottanut korona joukkueen paikan.

Alkukauden aikana on ollut positiivisia koronatestin tuloksia lukuisilla joukkueilla, jotka ovat pakottaneet suurimman osan erikois olosuhteisiin. Jotkut ovat kärsineet karantteeniin kerran ja toiset ovat lomailleet hieman enemmän. 

 

Kalpa-Kärpät ottelussa Oululaisessa joukkueessa oli todettu positiivinen koronatestin tulos, älykiekon avulla tarkasteltiin ketkä Kuopiolaisista joutuu ottelusta suoraan karantteeniin. Aika naurettavaa kun karanteeniin asetettiin vain osa joukkueesta, vaikka pelaajat ovat paljon tekemisissä keskenään hallilla ja pukukopissa, faktahan on se että tartuntoja voi olla enemmän kuin testattuja. 

 

Suomeen verrattuna, esimerkiksi Saksan DEL-liiga on perunut koko alkukauden, siellä saadaan jännittää alkaako jääkiekko ollenkaan. Kauden peruminen saattaa olla ainoa järkevä päätös urheilun suhteen tänä vuonna. NHL:n alkamisesta ei olla varmoja edes organisaatioissa, päivämäärät muuttuvat melkoista tahtia. Aikaisemmin sanottiin että kausi alkaisi 1. tammikuuta, mutta päivämäärää ollaan siirretty 12 päivää eteenpäin.

 

KHL on toistaiseksi pyörinyt normaalisti, mutta muutama joukkue on kuitenkin joutunut kärsimään koronasta. Jokereiden tilanne on muihin joukkueisiin verrattuna surullinen, joukkue ollut karanteenissa jo kolme kertaa sekä lukuisia pelejä on siirretty. Jokerit on pelannut viisi ottelua vähemmän kuin muut. Junioriliiga venäjällä on pyörinyt täysin normaalisti, katsojia ollut rajoitettu määrä sekä kasvomaskit ollut jäähalleilla pakollisia.

 

Tuntuu olevan niin, että vain urheilu kärsii koronan takia. Mielestäni mitään urheiluhalleja ei olisi tarvinnut sulkea, toisin kuin yökahvilat tai muut paikat jossa ei ihmisen järki ole mukana. Tämmöisistä isojen ihmisjoukkojen keskeltä on suurempi todennäköisyys saada koronatartunta.  

Toivotaan parasta, ja kokeillaan ensivuonna uudelleen.

C Katri Korhonen

 

Teksti: Daniela Kälviläinen