Kolumni: Meksikon uudet tuulet puhaltavat nyrkkeilyssä

Vuosi 2021 alkoi rytinällä, kun meksikon oma poika Ryan Garcia haastoi brittiläisen Luke Campbellin. Yhdysvalloissa syntynyt meksikolaisnyrkkeilijä on kotoisin Victorvillestä, joka on osa Kalifornian osavaltiota. Ottelusta odotettiin tiukkaa ja näin kävi. 

Meksikolaistähti kannettiin kehään kuninkaallisesti istuimessa ja hänellä oli päässään kultainen orjantappurapäähine. Selkeästi itsevarma nyrkkeilijä sai kuitenkin toisessa erässä kokea kovia, kun Campbell onnistui vasemmalla suorallaan pudottamaan meksikolaisen aina kanveesin rajamaille saakka. Kevytsarjan mestari ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt, vaan nousi ylös ja jatkoi vahvoja esityksiään aina seitsemänteen erään saakka. Ottelu oli ollut Garcian hallussa lähes koko ajan ja näin ollen tuomarit olivat antaneet hänelle kaikkiaan viisi erää seitsemästä. Seitsemättä erää ei kauaa ehditty otella, kun luja vasen koukku vartaloon pudotti Luke Campbellin ja näin ollen ottelu päättyi Garcian ottaessa 21 voittonsa ja 18 tyrmäys voittonsa.

Ottelu oteltiin 2.1.2021 American Airlines Centerissä, Dallasissa. Ottelun tiedettiin olevan supernopean meksikolaisen suurin testi tähän saakka. Mutta tapa, jolla Garcia voiton otti, oli mestarillinen esitys ja näin ollen hän pääsi näyttämään todelliset kyntensä kriitikoille. Meksikolaisesta oli puhuttu ainoastaan somepersoonana, koska hänellä on instagram-tilillään 8,2 miljoonaa seuraajaa. Super-nuorukaista oltiin epäilty nyrkkeily osaamisensa suhteen. Voittonsa jälkeen tämän voi unohtaa. Britti, jonka Garcia voitti on Lontoon 2012 olympiakultamitalisti.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Meksikolaisen seuraavaksi vastustajaksi ollaan tarjoamassa yhdysvaltalaista Gevonta Davisia, joka harjoittelee Floyd Mayweatherin alaisuudessa. Toinen mahdollisuus on Devin Haney, joka on myös äärimmäisen menestynyt kevyen sarjan nyrkkeilijä. Molemmat vastustajat ovat voittamattomia ja kovalyöntisiä ottelijoita. Haney ja Garcia ovat otelleet amatööreinä, joten ammattilais kehäännouseminen olisi varmasti yksi uuden sukupolven kiinnostavimmista otteluista. Garcia sanoi ottelusta Boxing News 24:n haastattelussa Gevonta Davisia vastaan seuraavasti.

  • Maailma haluaa nähdä tämän ottelun. Tämä ottelu on valtava. Tämä on tärkeämpi asia, kuin pelkkä raha. On aika tuoda nyrkkeily takaisin. Tuoda nyrkkeily takaisin sinne missä se oli. Tämä on se ottelu.

Ryan Garcia ottelee Golden Boy Promotions tiimissä, jonka omistaa Oscar De La Hoya. Vuonna 2019 Garcia teki viisivuotisen sopimuksen tiiminsä kanssa. De La Hoya otteli 39 kertaa, joista hän voitti tyrmäyksellä 30 ja hävisi 6 ottelua. Kokemusta löytyy, myös johtoportaasta. Saa nähdä, mihin 21-vuotias ottelija tulee urallaan pääsemään isänsä opastuksella. Samassa organisaatiossa ottelee myös Canelo Alvares, joka on neljän sarjan mestari. Tästä tulee olemaan valtavasti hyötyä nuorelle ja yhä kiihtyvästi kehittyvälle nyrkkeilijän alulle.

 

Ilmari Savolainen

ilmari.savolainen@heoedu.fi