Palaako nyrkkeily normaaliksi?

Eletään vuoden 2020 loppua ja kulunut vuosi on tarjonnut vaikka mitä.

Korona vei harrastesulkapalloa myöden lähes kaiken mukanaan. Kesän lopussa näytti jo hyvältä kun polkaistiin käyntiin muun muassa NHL:n pudotuspelit, jalkapallon mestareiden liiga ja paljon muuta. Lähes kaikki lajit palasivat tauolta samanlaisina kun sinne jäivät, ikävä kyllä nyrkkeilylle tapahtui jotain mystistä paussin aikana. Tällä hetkellä trendi on se, että kehään pääsee kuvaamalla videoita sosiaaliseen mediaan, pitämään itsestään meteliä Twitterissä ja omistamalla kiiltävät nyrkkeilyshortsit. 

Nyrkkeilyn näytösottelut eivät ole uusi juttu, mutta hyvin usein näissäkin tapauksissa kehään on astellut kaksi asiansa osaavaa tekijää eikä kehässä ole näkynyt tappamisen meininkiä. Vuonna 2017 kohun nostatti kahden lajin kohtaaminen, kun kahdeksan maailmanmestaruutta viidessä eri painoluokassa voittanut Floyd Mayweather jr. astui kehään UFC:n kahden eri painoluokan mestarin Connor McGregorin kanssa. Toki McGregor on kotoisin Irlannista ja siellä nyrkkeilyn perustaidot tulevat äidinmaidosta. Ennen McGregoria oli kumminkin 49 ammattilaista käynyt toteamassa Mayweather juniorin paremmaksi, ja sama asia täytyi McGregorinkin käydä toteamassa.

Vuonna 2019 alkoikin tapahtua kummia, kun kaksi youtube tähteä Logan Paul ja KSI kohtasivat ammattilaisottelussa marraskuussa 2019. Vaikka nyrkkeily illassa nähtiin muun muassa ottelu jossa oteltiin WBO:n ylemmän keskisarjan mestaruudesta, niin tämä kahden amatööritason ammattilaisen ottelu oli merkattu pääotteluksi. Ikävä kyllä tässäkin asiassa raha ratkaisee, ja samalla tehtiin upealle lajilla karhunpalvelus.

Vuonna 2020 Logan Paulin pikkuveli Jake Paul joka on myös tuttu youtubesta, tahtoi kehään ja haastoikin ensin Ali Eson Gibin tammikuussa, ja sama vuoden marraskuussa koripalloilija Nate Robinsonin. Etenkin Robinsonia vastaan käyty ottelu herätti keskustelua siitä, että onko ammattilaiskehät amatööritason iskijöitä varten. Ottelu kesti vajaat kaksi erää ja lähes jokainen heitetty lyönti oli tarkoitettu tyrmäykseen. Itse ottelu näytti lähes tulkoon samalta, mitä nähdään torigrillillä lauantaina aamuyöstä. Lähtökohdat otteluun oli siinä, että Paul on treenannut nyrkkeilyä vuoden päivät ja Robinson lähti otteluun lähes kylmiltään. Tyrmättyään Robinsonin toisessa erässä Paul ilmoitti, että on valmis kohtaamaan seuraavaksi Conor McGregorin tai Dillion Danisin. Vaikka kumpikaan kyseisistä kavereista ei ole statukseltaan ammattinyrkkeilijä niin etenkin McGregorin kohdalla voidaan sanoa, että ottelussa soiteltaisiin vain yhtä päätä. Danisin kohdalla vaikeampi sanoa, kun vahvuudet ovat MMA:n puolella enemmän painissa, mutta lyömisen taito löytyy häneltäkin. 

Samana iltana kun nähtiin tuo tuulimyllyjen kohtaaminen Robinsonin ja Paulin välillä, nähtiin myös kahden entisen nyrkkeily tähden kohtaaminen, kun Mike Tyson otteli näytösottelun Roy Jones Juniorin kanssa. Ottelussa kaksi aikansa kovaa nimeä otteli lähinnä pistenyrkkeilyä, mutta kumpikin oli varsin hyvin tietoisia siitä minkälaista jälkeä yksi tiskin takaa lähtevä takakäden osuma voi saada aikaan. Vastustajaa kunnioitettiin, ja pyrittiin tarjoamaan kansalle edes jonkin tasoista nyrkkeilyä vaikkakin se oli kallista katseltavaa PPV streamina. 

Helmikuussa isketään jälleen kerran ehkä vuoden turhin samalla ehkä myös kallein nyrkkeily ottelu, kun kehään astelevat 50 voiton Mayweather Jr. ja yhden ottelun Logan Paul jonka ainoa ottelu on päättynyt tappioon. Pelkästään jo tilastojen perusteella näiden kahden ei pitäisi astella samaan kehään ikinä, puhumattakaan siitä kummalla on enemmän tunteja lajin parissa. Vähemmänkin lajia seuraavat osaavat nimetä tästä ottelusta voittajan ja häviäjän. Voittajaksi voidaan julistaa jo nyt Mayweather jr. niin kehässä kuin rahallisesti, ja tappion tyrmäyksellä kokee laji nimeltä nyrkkeily.

Eikö olisi aika keskittyä etsimään esimerkiksi Anthony Joshualle varteenotettava vastustaja ja lopettaa Paulien raahaaminen kehään, koska nämä ottelut eivät vie yhtään ketään yhtään mihinkään.

Kehään kuuluu aina kaksi asiansa osaavaa iskijää, joilla on tiedossa lajin vaarat ja päällimmäisenä vastustajan kunnioitus.