Vuoden urheilijaksi ei kelpaa tänä vuonna “sukupolvien unelma”

Vuoden urheilijan äänestys on taas nurkan takana. Miesten valtakausi yhdessä suomalaisen urheilun kiistellyimmässä palkinnossa on enemmän kuin lähellä päättyä seuraavassa Urheilugaalassa.

Teksti: Eevert Lifländer

Viimeksi vuoden urheilijan titteli on annettu naisurheilijalle vuonna 2012. Silloin Uuno-palkinnon kävi pokkaamassa kilpapurjehtija Tuuli Petäjä-Sirén. Hän saavutti purjelautailun RS:X-olympialuokassa hopeaa Lontoon olympialaisissa ja voitti samana vuonna myös EM-pronssia Madeiralla.

Vuoden urheilijan valinta osuu yleensä yksilöurheilijaan, koska yksilölajeissa paremmuus ja suorituksen arviointi on helpompaa kuin joukkuelajeissa. Tähänkin on poikkeuksia, ja monesti puhutaan pelin sisällä dominoivista yksilöistä. Esimerkkinä ovat poikkeuksellisesti palkinnon peräkkäisinä vuosina (2019 ja 2020) voittaneet Huuhkajien Teemu Pukki ja Lukas Hradecký

Toinen poikkeuksellinen vuosi oli 2014, jolloin Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi olivat voittamassa “uunoa” yhdessä. Parivoitto on Urheilugaalan historiassa ainutlaatuinen tapaus. Niskasen ja Jauhojärven yhteisvoitto oli seurausta samana vuonna voitetusta maastohiihdon parisprintin olympiakullasta Sotshin talviolympialaisissa.

Suomella on kasvamassa uskomattomia lupauksia lähes lajissa kuin lajissa. Kalle Rovanperä tulee dominoimaan rallin MM-sarjaa tulevaisuudessa, mutta hänen aikansa ei ole vielä. Vuoden urheilijan äänestyksessä on mukana kolme NHL-pelaajaa: Alexander Barkov, Sebastian Aho ja Mikko Rantanen. Heistä ainoastaan Barkov on voittanut kuluneen vuoden aikana jonkin palkinnon. Kyseessä on Frank J. Selke Trophy. Se jaetaan vuosittain NHL:n parhaalle puolustavalle hyökkkääjälle. Tämä yksinään ei riitä vuoden urheilijan titteliin.

Vaihtoehtoja uinnista ratakelaukseen

Tänä vuonna ehdolla oleville urheilijoille menestystä on tullut monella saralla. 30 urheilijan listasta erottuvat selkeimmin esimerkiksi Matilda Castrenin huippuotteet golfissa. Matti Mattssonin 200 metrin rintauinnin olympiapronssi on myös mahdollinen uunon arvoinen suoritus. 

Veera Kauppi sen sijaan on tällä hetkellä kiistatta Suomen paras naissalibandyn pelaaja. Hänet palkittiin joulukuun alussa MM-kisojen parhaana pelaajana. Juuri uransa päättäneen Mira Potkonen viimeiseksi saavutukseksi jäi nyrkkeilyn olympiapronssi Tokiossa.

Paralympiahopeaa ratakelauksessa Suomelle toivat sekä vuonna 2016 vuoden urheilijaksi valittu Leo-Pekka Tähti että Amanda Kotaja.

Vuoden urheilijan valitsee Urheilutoimittajain liitto. Palkinto on myönnetty vuodesta 1947. Suomen Urheilugaalan yhteydessä se on luovutettu vuodesta 2008.

Vuoden urheilijan 2021 äänestyksessä ovat mukana seuraavat urheilijat:

Sebastian Aho, jääkiekko

Alexander Barkov, jääkiekko

Valtteri Bottas, autourheilu

Matilda Castren, golf

Ristomatti Hakola/Joni Mäki, maastohiihto

Ilkka Herola, yhdistetty

Lukas Hradecký, jalkapallo

Ani Juntunen/Peppi Konsteri, keilailu

Eetu Kallioinen, ampumaurheilu

Veera Kauppi, salibandy

Kalle Koljonen, sulkapallo

Amanda Kotaja, yleisurheilu

Natalia Kuikka, jalkapallo

Tomas Käyhkö, keilailu

Ari-Pekka Liukkonen, uinti

Lauri Markkanen, koripallo

Matti Mattsson, uinti

Wilma Murto, yleisurheilu

Toni Piispanen, yleisurheilu

Mira Potkonen, nyrkkeily

Teemu Pukki, jalkapallo

Kristian Pulli, yleisurheilu

Topi Raitanen, yleisurheilu

Mikko Rantanen, jääkiekko

Rene Rinnekangas, lumilautailu

Kalle Rovanperä, autourheilu

Arvi Savolainen, paini

Emil Soravuo, voimistelu

Tuula Tenkanen, purjehdus

Leo-Pekka Tähti, yleisurheilu