Suomi – täydellinen urheilumaa

satiiri

Kuva: Tua Sinkkilä

Eletään vuotta 2020. Maailma on yhä ällistynyt Suomen viimeaikaisesta menestyksestä Tokion kesäolympialaisissa. Kaikki alkoi Nooralotta Nezirin maailmanennätysjuoksusta naisten 100 metrin aitojen loppukilpailussa. Kilpailu ei tosin ollut erityisen kovaa, sillä loppukilpailussa oli mukana Nezirin lisäksi vain kaksi urheilijaa. Kaikki muut urheilijat olivat shokeeraavasti kärähtäneet dopingista juuri loppukilpailun alla.

Susijengi jyräsi koripallon olympiakultaan kaatamalla Yhdysvallat finaalissa lukemin 127-86. Finaalin paras pistemies oli Lauri Markkanen, joka heitti Suomelle 55 pistettä. Suomen mitalisade vain jatkui, kun seuraavaksi kultaa tuli myös miesten 100 metriltä, pituushypystä ja vesipallosta. Kirsikkana kakun päälle oli kotiintuomisina kolmoisvoitto keihäänheitosta.

Aiemmin samana vuonna Huuhkajat ylittivät itsensä. Päävalmentajan paikalle palannut Mixu Paatelainen johti Huuhkajat jalkapallon EM-kisojen puolivälierään, jossa tuli harmittava tappio rangaistuslaukauksilla Saksalle. Maalipörssin voiton nappasi Suomen oma maalinsylkijä Joel Pohjanpalo 12 maalillaan.

Tästä alkoi kuitenkin joulukuusitaktiikan hohdokas aikakausi. Paatelaista on jopa huhuttu FC Barcelonan päävalmentajan penkille. Suomen uudeksi valmentajaksi kaavaillaan Bull Mentulaa.

Pjongchangin talviolympialasissa 2018 nähtiin jälleen Suomen ylivoimaisuus. Tunteet olivat pinnassa ja Kaj Kunnaskin pääsi jälleen itkemään, kun Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue otti olympiakultaa paluun tehneen Teemu Selänteen johdolla. Voittomaalin laukoi Suomen oma kultapoika Patrik Laine, jonka jäätävä kuti pyörähti Sidney Crosbyn takapuolen kautta ylämummoon.

Mäkihypyssä Matti Nykänen kävi hyppäämässä Seiska-lehden lööppien tekemisen ja alkoholin nauttimisen ohessa Suomelle kiiltävimmät mitalit. Harri Ollikin päätti palata takaisin, mutta ei löytänyt humalassa kisapaikalle. Hiihdossa Suomi hiihti helposti mitaleille, kun Kari-Pekka Käry…anteeksi, Kyrö tsemppasi Suomen miehet ja naiset huimiin suorituksiin.

Maamme on tällä hetkellä yksi maapallon menestyvimmistä maista urheilun saralla. Suomen jatkuva voittokulku onkin aiheuttanut yllättäviä ongelmia, sillä Kauppatori on joutunut remonttiin liian monien torijuhlien seurauksena. Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi takaisin jyrähtänyt Kalervo Kummola on nostanut Leijonien pelien lippujen hinnat pilviin.

Entisessä Urheilugaalassa, joka nykyään tunnetaan Tero Pitkämäki -gaalana, Vuoden Urheilija -palkinnon sai jälleen pitkän pohdinnan jälkeen Kalevan kisoissa pronssia heittänyt Tero Pitkämäki. Pitkämäki voitti palkinnon jo kahdeksannen kerran. Toiseksi sijoittui kahdella äänellä Euroopan parhaaksi koripalloilijaksi valittu Petteri Koponen, ja kolmanneksi tuli yhdellä äänellä F1-maailmanmestaruuden voittanut Kimi Räikkönen.

Suomen urheiluministeri Sanni Grahn-Laasosen Olympiakomitealle antaman taloudellisen tuen ansiosta Suomelle on jo myönnetty vuoden 2028 kesäolympialaiset. Tätä juhlistaakseen Grahn-Laasonen ja Mika Kojonkoski lähtevätkin puolen vuoden verovaroin rahoitetulle maailmanympärysmatkalle.

Teksti: Teo Nikulainen, Erik-Kristian Mäki-Fränti

 

eki_maki-franti_ts_web-1

Erik-Kristian Mäki-Fränti (Kuva: Tapani Schuller)

Teo Nikulainen

Teo Nikulainen (Kuva: Tua Sinkkilä)