Analyysi: Vaasan Sportin kausi synkkeni loistavan alun jälkeen

Sport on ollut vaikeuksissa viime aikoina, Kuva: Vaasan Sport Instagram

Kiekkoliigassa Vaasan Sport on kyntänyt maalinteko-ongelmissa. Sport aloitti kauden vahvasti, mutta suunta on kääntynyt täysin. Vaasalaiset ovat jälleen kerran tipahtamassa pudotuspelien ulkopuolelle.

Teksti: Niko Liikkanen

Vaasan Sport aloitti kauden loistavasti voittamalla ensimmäisestä 11 pelistään peräti kahdeksan, joista kuusi kotiottelua putkeen. Kuparisaari oli vierasjoukkueille vaikea paikka vierasjoukkueille hakea pisteet, mutta enää se ei ole sitä ollut.

Viime 11 ottelusta Sport on hävinnyt yhdeksän varsinaisella peliajalla. Joukkue on tehnyt näissä otteluissa vain 13 maalia ja jäänyt jopa kuudesti nollille. Kaikkiaan Sport on kerännyt 30 otteluun 39 pistettä.

Risto Dufva on saanut toistaiseksi jatkaa Sportin käskyttäjänä. Asiaan voi odottaa kuitenkin muutosta, jos yhtä heikot otteet jatkuvat ja sopiva korvaaja löytyy. Nykyinen kausi on Dufvan kolmas Sportin valmentajana. 

Sport on pelannut Liigassa kaudesta 2014–2015 asti eikä se ole kertaakaan edennyt ”sääliplayoffeja” pidemmälle. Varsinaisissa pudotuspeleissä Sporttia ei siis ole nähty – eikä nähdä tälläkään kaudella, jos sama suunta jatkuu. Sport on Liigassa sijalla kymmenen, mutta edessä oleva HPK on karannut yhdeksän pisteen päähän ja takana jahtaavat KalPa ja Lukko.

Maalintekijöitä kaivataan

Sportin suurin ongelma on ehdottomasti maalinteko. Joukkueesta ei ole löytynyt ratkaisijoita eikä onnistumisia ole tullut.  Paras maalintekijä on täksi kaudeksi Vaasaan siirtynyt Henrik Eriksson seitsemällä täysosumallaan. 

Joukkueesta löytyy vain viisi pelaajaa, jotka ovat tehneet vähintään viisi maalia. He ovat tehneet kuitenkin lähes puolet Sportin maaleista, joten onnistumisia ei ole tullut kärjen takaa juuri yhtään. 

Erikoistilannepelaaminen on heikolla tasolla. Yv-prosentti on Liigan kolmanneksi huonoin  (13,08 ). Alivoima on myös heikkoa: vain Porin Ässillä on huonompaa. Positiivisena asiana voi mainita kurinalaisuuden: Sport on ottanut neljänneksi vähiten jäähyjä Liigassa. 

Joukkueen puolustus- ja maalivahtipeli ei liioin ole samalla tasolla kuin alkukaudesta. Sport on päästänyt järjestään viime aikojen ottelussa kolme maalia per ottelu, joka on aivan liikaa Sportin maalinteko-ongelmiin nähden, jos mielii otteluja voittaa. 

Kelkan olisi käännyttävä nopeasti, tai on vaikea nähdä Sportin pelaavan pudotuspeleissä tälläkään kaudella. Olisiko valmentajan vaihdos ratkaisu? 

Sportilla on loistava mahdollisuus palata voittojen tiellä tänään JYPiä vastaan kotiottelussa. JYP on sarjan toiseksi viimeisenä, joten vaasalaisille ei kelpaa mikään muu kuin voitto.