Joukkueurheilijasta yksilöurheilijaksi – “Tunnen itseni paljon vahvemmaksi kuin mitä oikeasti olen”

Lappeenrantalainen kestävyysjuoksija Alisa Vainio, 21, valittiin vuoden nuoreksi urheilijaksi 2016 urheilugaalassa. Alisa on jo nuorena kiinnostunut urheilusta ja aloitti taitoluistelun jo kolmen vuoden ikäisenä.

Vainion matka ammattiurheilijaksi alkoi jääpallon muodossa, joka näki hänen voittavan 17-vuotiaiden MM-hopeaa sekä kaksi naisten MM-pronssia. Tie vei nykyisen juoksijan Team Oriflame Kuortaneeseen naisten jääkiekkoon, jossa hän pelasi yksitoista naisten SM-sarjan ottelua. Kuortaneella Vainion teki päätöksen että hän olisi yksilöurheilija, ja kestävyysjuoksusta tulisi hänen päälajinsa.

Superlupauksena pidetty Alisa on tittelinsä ansainnut kerättyään useita nuorten SM-mitaleja. Vuoden 2015 Kalevan kisoissa Vainio voitti suomen mestaruuden 10 000 metrin juoksusta, ja juoksun aika oli tuolloin Suomen kaikkien aikojen viidenneksi paras aika.

Elokuussa 2015 kisattiin 20-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskisat Espoossa, josta Vainio voitti kultaa 3000 metrin estejuoksu kilpailusta. Tästä voitosta Alisa tempaisi itselleensä uuden ennätys ajan ja samalla paransi Euroopan alle 20-vuotiaiden tilaston kärki aikaa. 

Nuorten juoksukisat on suomessa olleet Alisalla voittoisia, mutta nyt kun ikä on vienyt hänet aikuisten kisoihin, on Alisa kokenut loukkaantumis rintamalla kovia. Loukkaantumis- ja sairastelukierre on ollut juoksijalle haastavia oman kehityksensä kannalta. 

– Toisessa jalassa on ollut hermotusongelmia. Se on vähän kuin puolet tehoista puuttuisi, juoksija avasi tilannettaan.  

Kestävyysjuoksija päätyi valitsemaan maratonin omaksi päälajikseen, kun kyseessä on uran ensinmäiset aikuisten arvokisat. 

–  Tällä hetkellä olen katujuoksija, kun vauhtitreenejä on niin vähän alla. Tulevaisuudessa alimatkojen kautta pitää hakea vauhtireservi, mutta maraton on varmaan päälaji, Vainio kertoi Dohassa.

Dohan kisoja varten Vainio työsti paljon korvaavien harjoituksen parissa, jotta jalat pysyisivät ehjinä Dohan MM-maratonin lähestyen. Juoksija on innoissaan uudesta kappaleestaan ammattiurheilijana ja hän on halukas koettelemaan uusia haasteita sekä viedä uraansa eteenpäin.

Dohan kisat oltiin tiedostettu olevan haastavat kuumuuden sekä iltojen kosteuden takia. Tieto oli Vainiolla, ja tähän oltiin valmistauduttu, mutta ilmasto esiintyi suureksi haasteeksi juoksijalle. 

–  Makoilin siinä vähän aikaa ja lähdin sitten tekemään dopingtestiä ja tuuperruin vessaan, kertoi juoksija.

Alisalla oli suuret haasteet kisassa sillä 25 kilometrin jälkeen juoksijasta näki että kaikki ei ollut niinkuin piti. Loppumatka oli varsin haastava nuorelle ja hän kertoo että se ei ollut enään juoksemista vaan selviytymistä juomapisteeltä toiselle. Alisa taisteli itsellensä, 33 asteen helteessä, maratonin aikaan 2.56.30 ja päätyi 26. sijalle.

Juoksijan taistelutahto minkä hän on löytänyt itsestään ensinmäisistä aikuisten arvokisoista on varmasti erittäin tärkeä osa kehitystään omaa uraansa varten.

 

Lähteet:

https://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000006193407.html

https://www.iltalehti.fi/yleisurheilun-mm-kisat-2019/a/8fb07dde-aece-40cd-a38c-12e843b53e0b

https://www.iltalehti.fi/yleisurheilun-mm-kisat-2019/a/d8022fbf-0aa6-477d-adfa-85ad5267ddbf