Huikea harjoittelujakso Hesarissa

Työharjoittelujakson myötä on toteutunut yksi suurimmista unelmistani. Olen päässyt maistamaan toimittajan työtä aivan oikean sanomalehden toimitukseen. Minun kohdallani se oli Helsingin Sanomat, jonka urheilutoimituksessa olen ollut nyt neljä viikkoa. Jäljellä on enää muutama päivä. Lähden haikein tunnelmin kohti viimeistä viikkoa.

Juuri Helsingin Sanomat oli minulle unelmien täyttymys, olenhan lukenut lehteä pienestä pitäen. Talvella lähettelin harjoitteluhakemuksia sanoma- ja aikakauslehtiin ja mediataloihin. Helsingin Sanomien kohdalla minua lähinnä nauratti. En suoraan sanoen uskonut kovinkaan vahvasti mahdollisuuksiini. Jos tässä tarinassa joku opetus on, olkoon se niin, että älä kyseenalaista mahdollisuuksiasi ja jaksa uskoa pieniin ihmeisiinkin.

Ensimmäinen työharjoittelupäivä oli jännittävin pitkiin aikoihin. Aluksi sain lähinnä tutustua taloon, työkavereihin ja juttujen kirjoituksessa käytettäviin ohjelmiin. Sitten olinkin jo täysillä töissä. Ensimmäinen tehtäväni oli kirjoittaa ennakko seuraavan illan Mestarien liigan otteluista. Loppuviikosta tutustuin nettijuttujen kirjoittamiseen ja nettijulkaisuun. Samalla tapasin muita toimittajiamme ja pääsin katsomaan miten ammattilaiset työnsä tekevät.

Nämä neljä viikkoa ovat kuluneet ennätyksellisen nopeasti. Olen päässyt kirjoittamaan paljon juttuja nettiin ja myös printtilehteen. Juttukeikoilla olen ollut muun muassa Leijonien MM-joukkueen mediatilaisuudessa, Robert Heleniuksen tiedotustilaisuudessa ja voimistelun SM-kisoissa. Voimistelun SM-kisat olivat ensimmäinen iso projekti, jonka pääsin hoitamaan omin voimin: kaksi päivää kisojen seuraamista paikanpäällä, tulosten raportointia verkkoon, sekä kaksi laajempaa lehtijuttua. Viime viikolla kirjoitin tähän asti isoimman henkilöjuttuni pyörätuoliurheilija Aleksi Kirjosesta. Henkilöjuttujen tekeminen on ollut erittäin mielenkiintoista ja opettavaa.

Jääkiekon MM-kisat olivat harjoittelun aikana “se suurin urheilujuttu”. Niistä kirjoitettiin jatkuvasti sekä nettiin että printtiin. Oli mielenkiintoista nähdä paraatipaikalta, millainen ponnistus nuo kisat toimitukselle olivat.

Muutamaan juttuuni tehtiin kainalojutuksi videot ja niinpä pääsin tutustumaan myös ammattikuvaajien ja editoijien työpöydälle ja arkipäivään. Muutenkin on ollut yllätys huomata, kuinka monenlaisia työtehtäviä toimituksessa onkaan. Työharjoittelu on ollut minulle ikimuistoinen kokemus, jonka tulen muistamaan koko ikäni. Nyt tiedän, mikä unelmieni ammatti todella on.