Suomen koronatilanne on monta kertaa parempi muuhun Eurooppaan verrattuna

Suomessa koronaviruksen ilmaantuvuus on pienintä muuhun Eurooppaan verrattuna. Tartuntaketjuja voidaan seurata paremmin, mitä vähemmän tartuntoja on.

Helsingin Sanomien ilmaantuvuuskartan mukaan Italiassa ilmaantuvuus on 785 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden, kun taas Suomessa 55 tartuntaa.

Yksi syy siihen, miksi Suomi on pystynyt pitämään koronaviruksen aisoissa muuta Eurooppaa paremmin on nopea tartuntaketjujen jäljitys ilmenee Helsingin Sanomien tekemässä haastattelussa. Tartuntamäärien kasvaessa jäljityksestä tulee vaikeampaa ja kaikkia ketjuja ei pystytä siksi tutkia. Suomi on tähän asti pysynyt epidemian kanssa siinä tilanteessa, että tartuntaketjut pystytään käymään läpi sairastuneitten kanssa.

Moni muu asia kuitenkin vaikuttaa siihen miksi Suomen tilanne eroaa Euroopasta. Suomessa on hyvin kattavat internet-yhteydet, jonka ansiosta Suomi oli paremmin valmis siirtymään nopeasti etätyöskentelyyn. Maantieteellisestikin olemme paljon harvemmin asuttu maa. Suomen väestötiheys on 17 asukasta neliökilometrin alueella, kun taas Italian väestötiheys on 200 asukasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo että, koronavilkku on myös ollut keskeisenä osana toisen aallon torjumisessa. Sovellusta on ladattu jo yli 2,5 miljoonaa kertaa. Syys-lokakuun aikana koronavilkkuun on ilmoitettu 2846 tartunnasta, joka on noin 35 prosenttia positiivisista tartunnoista. Tavoitteena on, että loppuvuodesta alkaen Koronavilkun käyttäjä voisi tartunnasta ilmoittaessaan lähettää tiedon mahdollisesta altistumisesta myös toisessa maassa kehitetyn sovelluksen käyttäjälle.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL tiedottavat, että viikolla 45 (2.-8.11) suurin osa tartunnoista olivat peräisin kotimaasta kun taas ulkomaisia tartuntoja oli vain kahdeksan prosenttia. Tartunta saadaan yli puolissa tapauksista samassa taloudessa asuvalta. Sitä seuraavat lähipiirin tapaamiset, yksityiset kokoontumiset, työpaikat ja harrastustoiminta. Sairaala- ja tehohoidon tarve Suomessa on vielä melko vähäistä, mutta potilaiden määrä on noussut viime viikkojen aikana. Viime viikon keskiviikkona potilaita oli 73, joista 14 olivat tehohoidossa.

Useiden mediassa haastateltujen asiantuntijoiden mukaan ehkäpä tärkein ehkäisevä tekijä  on se, että suomalaiset ovat keväästä alkaen noudattaneet ohjeistuksia kuuliaasti. Suomalaiset ovat omaksuneet uudet hygieniaohjeistukset hyvin ja tämä näkyy myös tartuntaluvuissa.

Santeri Rantala