Mistä tietää?

Viime vuosikymmenen aikana suomalaisten fyysinen terveys on parantunut ja esimerkiksi  työkyvyttömyyseläkkeet ovat vähentyneet merkittävästi. Mielenterveydessä vastaavanlaista muutosta ei kuitenkaan ole saatu aikaan. Health at a Glance Europe 2018 tutkimuksen mukaan suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä 51,5% on mielenterveysperusteisia. Ne saattavat johtua esimerkiksi käyttäytymisen häiriöistä tai muista mielenterveyden häiriöistä. 

Vuoden 2020 mielenterveysviikkoa vietetään 15-22.11. Tämän vuoden teemana on Mistä tietää? Viikon teema  herättää jokaista pohtimaan omaa jaksamistaan ja vointiaan. Viikolla kuullaan myös esimerkkejä siitä, miten mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset ovat tunnistaneet oireet omalla kohdallaan ja päätyneet siihen, että on aika hakea apua. Tapahtumaviikon aikana kuullaan esimerkiksi omaisen äidin tarina siitä, miten psyykkinen sairastuminen vaikuttaa koko perheeseen ja erään skitsofreniaan sairastuneen tarina sairastumisen ensimmäisistä merkeistä aina nykyhetkeen asti. 

 

“Kukaan ei saa jäädä yksin”

– Jokaisella on oikeus hakea apua mielen haasteisiin ilman häpeää ja tämän eteen teemme työtä jatkuvasti, jotta mielenterveyden ongelmiin liittyvä stigma häviäisi, kertoo Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka liiton nettisivuilla. Mielenterveyden keskusliitto tekee tämän pohjalta yhteistyötä Radio Rockin kanssa, jossa käy vierailemassa mielenterveysongelmia kokeneita tunnettuja henkilöitä kuten Toni Wirtanen, Herra Ylppö sekä Touko Aalto. 

– Ihminen alkaa pitää pahaa oloansa normaalina tai ei usko, että oma olo olisi riittävän huono avun saamiseksi. Mutta koskaan ei ole liian aikaista hakea apua, Sydänmaanlakka jatkaa. 

 

“Pop up-tyylistä tapahtumaa”

Viikko aloitettiin sunnuntaina 15.11 kynttilätapahtumien päivällä, jolloin sytytettiin keskuskirjasto Oodin pihalle kynttiläasetelma itsemurhan tehneiden muistoksi. Radio Rockin sivuilla voi kuunnella aiheeseen liittyvää podcast-sarjaa, sekä mielenterveysyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät tapahtumia ja tempauksia. 

 

Mielenterveysviikkoa on vietetty jo vuodesta 1974 ja se on maamme laajin mielenterveysaiheinen teemaviikko. 

 

Lähteet: 

https://www.hyvanmielentalo.fi/ 

https://www.mtkl.fi/

https://mieli.fi/fi