Jättiläisten kohtaaminen – Atlético Madrid – Bayern München

Keskiviikkoillan maukkaimman Mestarien liigan kohtaamisen tarjoavat ehdottomasti Atlético Madrid ja Bayern München. Tämä kahden Euro-futiksen jättiläisen kohtaaminen antaa hyvän kuvan Euroopan jalkapallon voima-asetelmista.

Jalkapallon Mestarien liiga on edennyt taas vuosittaiseen lohkovaiheeseen. D-lohkossa muut joukkueet ovat venäläinen FC Rostov sekä hollantilainen PSV Eindhoven. Lohkon asetelmat näyttävät hyvin epätasaisilta. Atletico ja Bayern ovat molemmat ehdotonta eliittiä, Rostov on lohkossa monen silmissä heikoin, ja PSV tuskin peliesityksillään etenee lohkosta jatkoon. Asetelmat eivät ole otolliset. Bayern ja Atlético tuskin saavat paljoakaan painetta lohkon heikoimmilta joukkueilta.

Atlético Madrid on aloittanut kautensa vahvasti Espanjan liigassa. Kuudesta ottelusta joukkue on saalistanut kolme voittoa ja kolme tasapeliä. Maaleja joukkue on tehnyt 12 ja päästänyt vain kaksi. Joukkue löytyykin sarjataulukosta sijalta kolme, heti Real Madridin ja FC Barcelonan jälkeen. Atléticon ja samalla La Ligan paras maalintekijä on Antoine Griezmann viidellä osumallaan.

Sunnuntain La Liga -ottelu La Corunaa vastaan oli vaikea Atlético Madridille. Griezmannin maalilla joukkue voitti lukemin 1-0, mutta viimeistely oli tehotonta. Keskikenttäpelaaja Augusto Fernandezin ja toppari Jose Maria Gimenezin loukkaantumiset jättivät syvän loven Atléticon pelaavaan kokoonpanoon

Kesän siirtoikkunan aikana Atlético vahvistui merkittävästi. Nimekkäimmät hankinnat olivat Kévin Gameiro ja Nicolás Gáitan. Joukkueen runko pysyi samana kuin edellisenä kautena, ja tärkeimmät pelaajat jäivät seuraan. Seuralegenda, valmentaja Diego Simeonen ja uusien pelaajahankintojen johdolla tämän kauden Atlético Madrid on ehdotonta maailman huippua.

Bayernin kausi on alkanut, kuten olisi saattanut odottaa: viidestä ottelusta viisi voittoa, maaliero 15-1 ja paikka Bundesligan kärjessä. Maalipörssin kärjessä majailee hyökkääjä Robert Lewandowski jaetulla ykkössijalla Borussia Dortmundin hyökkääjän Pierre-Emerick Aubameyangin kanssa.

Baijerilaisten katseet on paljolti käännetty Mestarien liigaan: tänä vuonna ei kelpaa mikään muu kuin Mestarien liigan voitto. Voittoa hakemaan on lähtemässä pitkälti sama ryhmä viime kaudelta, uusien tähtivahvistusten kera.

Suurin hankinta alkaneelle kaudelle on keskuspuolustaja Mats Hummels, Bayernin oma kasvatti, joka palaa kotiseuraansa 7 vuoden jälkeen. Hummelsia pidetään yhtenä maailman parhaista puolustajista, ja hänen paluunsa Bayerniin olikin yksi kesän siirtoikkunan suurimmista siirroista.

Toinen isoista hankinnoista on tuore euroopanmestari ja Portugalin maajoukkuerinkiin jo 18-vuotiaana murtautunut Renato Sanches. Sanches (19)  tuo nopeudellaan ja loistavalla pelinlukutaidoillaan uusia ulottuvuuksia Bayernin keskikentälle.

Suurin muutos on kuitenkin valmentajan vaihtuminen espanjalaisesta taktiikkataikurista Pep Guardiolasta italialaiseen Carlo Ancelottiin. Guardiolan pallonhallintaan perustuvan pelitavan vaihtuminen dynaamisempaan hyökkäysjalkapalloon sopii Bayernille enemmän kuin hyvin. Guardiolan pelitavan haavoittuvuus tuli esille juuri Mestarien liigassa, ja tätä virhettä Bayern aikoo välttää viimeiseen asti.

Viime keväänä juuri Atlético Madrid tiputti Bayern Münchenin Mestarien liigan välierässä.

Yhteenvetona illan ottelusta voidaan odottaa hyvin mielenkiintoista kamppailua. Bayern lähtee varmasti painamaan päälle aggressiivisesti. Baijerilaisia motivoi varmasti viime kauden putoaminen Atléticolle.

Atléticon raudanluja puolustus, vahva keskikenttä sekä nopeat hyökkäyspään pelaajat tuottavat varmasti ongelmia baijerilaisille. Kotietunsa turvin Atléticoa voi pitää hienoisena ennakkosuosikkina, tosin Bayernia vastaan ei ole ikinä helppo pelata. Kolmen pisteen jääminen Madridiin vaatii täydellistä onnistumista Atléticolta.

Teksti: Tuomas Kareinen ja Santeri Silvennoinen

santerisilvennoinen_nl

Santeri Silvennoinen

Tuomas Kareinen

Tuomas Kareinen