12 treeniä viikossa kurinalaisella ruokavaliolla – bikini fitness on rankkaa urheilua

img_2471-kopio

 

Fitness ja salikulttuuri ovat nousseet Suomessa lähivuosina voimakkaasti esille. Monille käsite “fitness” voi olla vain treenaamista satunnaisesti ja huolehtimista omasta hyvinvoinnista. Lajina fitness pitää kuitenkin sisällään paljon enemmän: kurinalaisen dieetin, hikeä ja kyyneleitä.

Kun puhutaan fitness-urheilijasta, on ero tavalliseen salillakävijään merkittävä. Treenityylit ja -määrät, tarkka ruokavalio, ammattimainen valmennus, sekä kilpaileminen erottavat tavallisen tallaajan fitness-harrastajasta.

Bikini fitness -lajissa on kyse juuri tästä. Keskeinen ihanne lajissa on näyttää terveeltä ja mahdollisimman hyvältä. Esteettisessä lajissa on kuitenkin kehon hyvinvointi uhattuna, ja se vaatii täyden sitoutumisen elämäntyyliin.

Bikini fitneksessä tulee esille naisellisuus, linjakkuus, kauneus ja lavakarisman pitää myös näkyä, kertoo bikini fitness -harrastaja Cémile Kiukas.

img_2461-kopio

Cémile Kiukas

Team East Bodyn kilpailija Cémile on nuori kahden lapsen äiti, jonka ensimmäiset kisat olivat lauantaina Jyväskylässä järjestetyt bikini fitness beginners -karsinnat. Cémile on tykännyt aina treenata, ja nyt tavoitteena onkin päästä bikini fitnessissä eteenpäin kisojen myötä.

Arkitöissä käyvä Cémile kertoo, että ei osaa odottaa kisoilta mitään, koska aikaisempaa kokemusta fitness-puolelta ei ole. Perheen koon tultua täyteen hän päätti asettaa itselleen tavoitteita, joista menestys bikini fitnessissä on ensimmäinen. Motivaationa toimii oma keho ja hyvinvointi.

Bikini fitness -urheilussa treenaaminen ja säännöllinen, terve ruokavalio on kaiken A ja O. Kilpailuun valmistautuminen ei varmasti ole helppoa kenellekään, jolla on perhe ja päivätyö. Cémilen nelihenkiseen perheeseen kuuluu myös mies, joka treenaa kovaa, mutta on ottanut todella hienon linjan ja jättänyt omat treenit vähemmälle, jotta voi huolehtia perheestä enemmän, kun Cémile keskittyy kisoihin.  

Dieettivaiheessa, ennen viimeistelyviikkoa, mulla oli 6 treeniä viikossa ja 6 aamuaerobista eli 12 treeniä viikkoon, kertoo Cémile. 

Viimeistelyviikolla on kuitenkin käyty vain hifistelemässä lihaksia, käyty pitämässä ne “pumpissa”. Enää ei niinkään treenata, nyt vaan syödään, mikä on tosi luksusta, jatkaa Cémile.

Ihmiselle, jotka eivät tiedä lajista mitään, voi yleinen harhaluulo olla varsinkin syöminen lajissa.

   Mulla on tälläkin hetkellä 8 ateriaa päivässä, että tämä ei ole mitään syömättömyyttä, vaan syödään puhdasta ruokaa. Eli ei eineksiä vaan kaikki tehdään itse, kertoo Cémile.

img_2480

Treeni- ja kisakalustoa

IFBB:n (International Federation of Bodybuilding and Fitness) järjestämät kisat ovat kovatasoiset, ja siellä pitää erottua joukosta. Cémilen sarja on alle 168 cm, ja ensimmäisissä kisoissa lavalla on yli 15 mimmiä bikineissä, joista osa tiputetaan jatkosta kylmästi heti. Sen jälkeen tulee vasta kunnon arviointi, jossa katsotaan että kaikki näyttää hyvältä. Bikinien ja korkokenkien Cémile kuvaa olevan hänelle kuin juhla-asu lavalla.

Kisoihin Cémile oli lähdössä positiivisella asenteella, kauniin hymyn ja treenatun vartalon kera. Bikini fitness on lajina melko tuore, mutta se kasvaa ja kehittyy koko ajan. Lajina se vaikuttaa elämään monella tapaa: aina ruokavaliosta sosiaalisiin suhteisiin.

Teksti: Juha Rapo

Kuvat: Nina Mandelin