Marie Silmäri pohdiskelee kehonrakennuksen tilannetta: “Taso maailmalla on jäätävä”

Helsingin Kulttuuritalolla kilpailtiin lauantaina kehonrakennuksen Suomen mestaruuksista. Tapasimme kisojen lomassa Kehonrakennusliiton sihteerin Marie Silmärin, joka kertoi ajatuksiaan lajin tilanteesta Suomessa ja maailmalla.

Kehonrakennuksen SM-kisoissa miteltiin tänä vuonna kahdeksassa eri sarjassa. Miesten painoluokkia oli neljä, Masters-luokkia kolme ja naisten sarjoja yksi. Kokonaisuudessaan n. 70 kilpailijasta naisia oli vain yksi, mikä kertoo selkeästi muiden fitness-lajien kasvavasta suosiosta.

Marie Silmärin mukaan polku tähteyteen on erilainen lajista riippuen.

– Suomessa Kehonrakennusliitolla on vain yhdet isot kilpailut vuodessa. Muilla lajeilla on toki omansa: Bikini Fitness, Figure ja Classic Bodybuilding joitain mainitakseni.

– Näissä lajeissa täytyy karsia kansainvälisiin kisoihin, mutta kehonrakennuspuolella vallitsee vapaa kilpailu. Iso osa kilpailee SM:t ja siirtyy sen jälkeen Eurooppaan ns. Pro Qualifiereihin, joista voi onnistuessaan päätyä ammattilaiseksi.

Marie Silmäri on tehnyt pitkän uran – ensimmäisen kilpailunsa hän kävi jo vuonna 1998. Seuraavan kerran Silmäri nousee lavalle kuuden viikon päästä Romaniassa. (Kuva: Ripsu Hongisto)

Kulttuuritalolla kävi kisapäivänä kova kuhina. Katsojia ja taustajoukkoja oli liikkeellä mukava määrä, vaikkei amatööritason kilpailuissa maan suurimpia nimiä nähtykään.

– Suomalaisella kehonrakennuksella menee kotimaassa hyvin. Ammattilaistasolla maailman kärki on jäätävä, joten Pro-kortin saaminen ei ole helppoa. Tällä hetkellä meitä (ammattilaisia) ei ole montaa: Kille Kujala miehissä ja allekirjoittanut naisten puolella.

– Toivottavasti nykyinen noste tuottaa hyviä kilpailijoita, jotka pääsevät mittaamaan tasoaan kansainvälisesti. SM-kisoissahan meillä on nyt ennätysmäärä osanottajia.

Ulkomaan näyttämöillä kuumimmat puheenaiheet liittyivät yhä vahvasti edellisviikonlopun Mr. Olympia -kisoihin. Silmäri kertoi kohujen olleen pääosassa, vaikka mukaan mahtui myös joitain positiivisempia uutisia.

– Itselleni ja muille naiskehonrakentaille iso juttu on luonnollisesti naisten kilpailun palaaminen Olympia-viikonlopulle 2020. Tänä vuonna spekulaatiota aiheuttivat lähinnä Shawn Rhodenin kilpailukielto ja Phil Heathin poisjäänti, joiden takia pakka oli kärjen osalta täysin levällään.