Suomen mitalitoivo löytyy ehkä skeittailusta

Kuka olisi arvannut, että Suomen olympialaisten mitalitoivo tulee Kalifornian Santa Monicasta? Nyt kuitenkin voidaan todeta, että yksi maailman parhaimmista rullalautailijoista edustaa Suomea.

Viime vuodelta lähestulkoon jokainen suurempi urheilutapahtuma siirrettiin koronan takia, niin kävi myös Tokiossa järjestettäville kesäolympialaisille. Tosin tätä kirjoittaessa vellovat samanaikaisesti huhut, että olympialaiset peruutettaisiin kokonaan tältä vuodelta: tämä on kuitenkin vielä täyttä huhupuhetta, joten puhutaan vielä meidän olympiatoivosta.

Tokion olympialaisissa on ensimmäistä kertaa rullalautailu lajina, puhekielellä tutummin skeittaus. Tämä on yksi viidestä lajista, joita maat pääsevät edustamaan tämän vuoden olympialaisissa: baseballin/softball, lainelautailun, kiipeilyn ja karaten lisäksi. Näistä ainoastaan baseball ja softball on nähty aikaisemmin mukana, vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa. Uusien sääntöjen mukaan jokainen isäntämaa saa valita otteluohjelmaan haluamiaan lajeja, mutta tämä ei vaikuta muihin 28 lajiin, eikä päde tulevissa kisoissa.

Kaikki viisi mukaan valittua lajia on erittäin suosittuja Japanissa, miksei myös ympäri maailmaa, varsinkin nuorien parissa. Tarkoituksena on saada myös nuoret katsojat innostumaan olympialaisista. 

Alkuun rullalautailun valitseminen olympialajiksi aiheutti eriäviä mielipiteitä, eikä innostus edes lajin edustajien puolelta ollut suurta. Oli jopa vaikea nähdä, että Suomen maajoukkue tulisi toteutumaan lajin saralla. Samaan aikaan myös pelättiin, että tämä eriyttäisi lajin harrastajia: kilparullalautailijoiksi ja niihin, jotka vain jatkavat elämäänsä.

– Meillä on muutamia huippuskeittaajia kuten Eniz Fazliov ja Jaakko Ojanen, jotka voisivat pärjätä kisoissa. Mutta olympialaisiin on vielä pitkä matka. Jos kisat pidettäisiin nyt, ei suomalaisia olisi mitaleilla, totesi Suomen rullalautaliiton toiminnanjohtaja Anssi Paukkunen vuonna 2016, kun rullalautailu valittiin lajiksi.

Lajin maailman huippu ja hyväntahdon lähettiläs.

Pari vuotta myöhemmin voidaan kuitenkin todeta, että suurin mitallitoivo löytyy nimenomaan rullalautailun parista. Suomen joukkueen naisedustaja, Lizzie Armanto, on yksi maailman parhaimpia rullalautailijoita ja häntä voisi kutsua lajin hyväntahdon lähettilääksi. Siitä antaa hyvää kuvaa se, mikä oli yksi syy Armanton päätökseen edustaa Suomea: näin ollen hän voi antaa paikkansa Yhdysvaltojen maajoukkueessa toiselle naiselle.

Lajia harrastaville ja seuraaville Armanto on tuttu nimi, mutta muille taas tuntemattomampi. Kysymys saattaakin herätä monelle, miten Santa Monicasta, Kaliforniasta kotoisin oleva maailmanhuippu edustaa Suomea. Syy tähän on yksinkertainen: hänellä on kaksoiskansalaisuus ja isä on kotoisin Suomesta. Oli myös isän toive, että tytär edustaisi toista kotimaataan olympialaisissa.

Suomessa rullalautailu ei ole samalla tavalla kilpailupainotteista, kuten monessa muussa maassa. Meillä laji on yhdistetään ennemmin hauskanpitoon. Näin ollen myöskään kilpailijoita ei ole samalla tavalla kuin muualla. Nyt maajoukkuetta kuitenkin onnisti, kun Armanto lähtee edustamaan olympialaisiin, antaen näin paikkansa jollekin toiselle toisen kotimaansa joukkueessa. Hän ei halunnut viedä kenenkään paikkaa joukkueessa, omien sanojensa mukaan.

Heille, jotka lajia eivät seuraa Armanton saavutukset ovat tuntemattomia. Niiden osalta ei kuitenkaan voida sulkea silmiä, sillä kalifornialainen rullalautailija on saavuttanut paljon lajin saralla. Hän aloitti rullalautailun vuonna 2007 ja sen jälkeen saavutukset ovat olleet päätä huimaavia.

Esille voitaisiin nostaa muutamana esimerkkinä: vuonna 2013 hän voitti kultaa ensimmäisessä naisten rullalautailun park-tapahtumassa maailmanlaajuisesti tunnetussa X-Games -tapahtumassa. Hän on saanut myös oman hahmonsa legendaarisiin Tony Hawk Pro Skater 5 ja Tony Hawk Shred Session videopeleihin. Armanto on myös ensimmäisenä naisena tehnyt 360 Loopin vuonna 2018.

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka kauan. On siis selvää, että lajin saralla hän todellakin on maailmanhuippua. Ei voi olla kenellekään epäselvää, että nyt puhutaan varmastikin Suomen suurimmasta mitalitoivosta. Jos on epäselvää, ketä kannattaisi olympialaisissa seurata niin tuskin on enää. Olympialaiset antavat rullalautailulle paikan tulla nähdyksi myös varteenotettavana kilpailulajina, myös niille jotka eivät lajia ole ennen seurannut. Kyseessä on kuitenkin erittäin näyttävä laji. 

teksti: Sini Vanhala

kuva: pixabay