Tokion olympialaisissa piilevä tarina – Löytyykö lentopallodynastialle kaatajaa?

Olympialaisten miesten lentopalloturnaus herättää mielenkiintoa. Brasilia on ennakkosuosikki, mutta haastajia löytyy.

Pian on taas se aika, jolloin koko maailma asettuu vastaanottimien ääreen seuraamaan vajaan kuukauden kestävää urheilujuhlaa. Rion trooppinen ilmasto vaihtuu kauniiseen Tokioon, jossa tämän vuoden olympialaiset järjestetään. Suurimmat puheenaiheet kohdistuvat modernin Ariake-areenan uumeniin, missä miesten lentopalloturnaus otellaan.

Para-aikaa käynnissä olevat loppukarsinnat määrittävät viimeiset viisi osallistujamaata, mutta jo valmiiksi kekkereihin ilmoittautuneiden joukossa ei löydy yllättäjiä. Suoraan lohkovoittajina kisoihin selvisi lähes 2 vuosikymmentä dominoinut Brasilia, kestomenestyjät USA, Italia ja Venäjä sekä maailmanrankingin top 10:sä majailevat Puola, ja Argentina.

Brasilian dominanssi on ollut silmiä hivelevää. Mitaleitta maa on jäänyt viimeeksi Syndeyn olympialaisissa 2000. Joukkue on myös korjannut mitalit MM-kilpailuissa, voittaen 3 edellisestä 5:stä. Joukkue pyyhki viime vuoden kisoissa muilla lattiaa: ”Brassit” eivät hävinneet otteluakaan. Bruno Rezenden johdolla viime olympialaisten isäntämaa lähtee puolustamaan mestaruuttaan

Olisi kuitenkin vääryys julistaa turnauksen jo ratkenneen. Brasilian ”kultasukupolvi” ei ole enää nuori. Joukkue oli suurissa vaikeuksissa lohko-otteluissa 2016 ja selviytyi jatkoon viimeisenä joukkueena. Siitä eteenpäin tie oli helppo: Pahin haastaja Italia väsytti itsensä intensiivisessä kamppailusse USA:ta vastaan ja oli finaalissa pelkkä suupala.

MM-kisoissa flopannut Italia tulee varmasti todistamaan olevansa vielä maailman huipulla. Saapasmaan kannattajat ovat syystäkin olleet tyytymättömiä viime vuosien menestykseen. Tämä saattaa olla kokeneelle joukkueelle viimeinen mahdollisuus tuoda olympiakulta kotiin.

Myös Venäjä lähtee kisoihin kana kynittävänä. Nöyryyttävä tappio Brasilialle 2016 semi-finaaleissa sekä tappio USA:lle pronssipelissä on jättänyt pohjoisen karhut nälkäisiksi. Huippupelaajat Artem Volvich sekä Maxim Mihkaylov johtavat joukkoa kohti menestystä. Venäjä kyykkäsi Italian tapaan viime vuoden arvokisoissa. Tavoite on päästä vähintään mitaleiden makuun Ariake-areenan parketilla ensi elokuussa.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä ”suuresta nelikosta” puidaan läpi USA:ta. ”Jenkit” ovat olleet kestomenestyjiä koko 2000-luvun Brasilian tavoin, voittaen kultaa Bejingissä 2008. Viime vuoden MM-kisoissa mukaan tarttui pronssi. Fanien suosikki Maxwell Holt toivoo pystyvänsä kirkastamaan pronssimitalinsa kullaksi tulevana kesänä. Joukkueesta löytyy Holtin kaltaisia veteraaneja kuten myös nuorempia tapauksia kuten nuorehko Aaron Russell. Tämä ei ole jenkkien viimeinen mahdollisuus päästä huipulle, mutta ehkä se paras.

Brasilia on ensi kesän mittelöihin ennakkosuosikki. Mutta jos katsoo pintaa syvemmälle, huomaa kuinka monta kiinnostavaa tarinaa vain näihin neljään joukkueeseen mahtuu. Tokion olympialaiset alkavat 25.7. ja viimeisetkin karsintapaikat täyttyvät ensi viikolla.

Lähteet: Men volleybox, Wikipedia,

 

Nooa Ruuth