Liika on liikaa jalkapallossakin

Joulunpyhät ja vuoden vaihtuminen ovat meille tavallisille tallaajille koko vuoden odotetuimpia päiviä. Pääsemme perheemme, ystäviemme ja sukulaistemme kanssa rauhoittumaan ja nauttimaan pienestä tauosta jokapäiväisestä arjesta. Monet jalkapallosarjatkin ovat tauolla joulunpyhinä ja jatkuvat vasta vuoden vaihtumisen jälkeen antaen pelaajille mahdollisuuden levätä ja nauttia ajasta perheen kanssa. Englannissa meininki on täysin toisenlainen.

Jokaisen jalkapallofanin kohokohta Boxing day pelataan 26.12 eli tapaninpäivänä. Joulunpyhinä maailman tasaisinta jalkapalloliigaa. Penkkiurheilijan unelma. Tapaninpäivästä alkaa valioliigaseurojen aivan käsittämätön jokavuotinen otteluruuhka, joka rauhoittuu vasta tammikuun lopussa. Valioliigan ottelutahti on todella hurja. Tänä vuonna muiden Euroopan huippusarjojen ollessa joulutauolla, pelattiin Valioliigassa viikon sisään kolme täyttä ottelukierrosta. Kyllähän me urheiluhullut nautimme täysin siemauksin, kun huippujalkapalloa pelataan tiiviisti, mutta kiireinen otteluohjelma ei ole hyväksi pelaajille.

Valioliigan tiheä ottelutahti altistaa pelaajat loukkaantumisille. Moni pelaaja joutuu otteluruuhkan aikana todella kovalle rasitukselle ja tarvittava palautuminen jää erittäin lyhyeksi, kun jo muutaman päivän päästä edellisestä ottelusta on jälleen aika taistella tärkeistä pisteistä. Pahimmassa tapauksessa yksittäinen pelaaja pelaa viikon aikana kolme täyttä 90 minuuttista kamppailua. Managerit tiedostavat tilanteen, mutta ovat ikään kuin pakotettuja peluuttamaan tähtipelaajiaan ottelusta toiseen, koska heidän poissaolonsa voisi vaikuttaa esimerkiksi taisteluun mestaruudesta.

Moni manageri on valittanut medialle kovaan ääneen liian tiheästä otteluohjelmasta, mutta valitukset ovat kaikuneet kuuroille korville. Tämä toistuu joka vuosi. Esimerkiksi Manchester Unitedin portugalilaisluotsi José Mourinho on jo useampana vuonna kritisoinut otteluohjelmaa. Tänä vuonna Mourinho syytti Valioliigaa Chelsean suosimisesta, koska hänen mielestään Chelsealla oli helpoin jouluohjelma.

Valioliigan otteluruuhkan jälkeen mukaan kuvioihin astuu Englannin liigacupin välierät ja seurojen arvostaman FA Cupin ottelut, jotka tiukentavat seurojen otteluohjelmaa entisestään. FA Cupin ottelut heikompia seuroja vastaan antavat valioliigaseuroille mahdollisuuden lepuuttaa tähtiään, mutta tasapelin sattuessa luvassa on uusintaottelu, mikä tiivistää otteluohjelmaa entisestään, joten osa managereista ei suostu ottamaan sitä riskiä vaan peluuttaa tähtiään. Tarvitaanko Englannissa kahta cupturnausta? Ei tarvita. Seurat pitävät liigacupia ns. höntsäturnauksena, mutta FA Cup on täysin eri asemassa. Seurat arvostavat FA Cupia aivan eri tavalla kuin Englannin liigacupia.

Muissa Euroopan pääsarjoissa pelit jatkuivat vasta reilusti vuoden 2017 puolella. Tästä johtuen pelaajat saivat levätä ja ovat valmiina jatkamaan kauttaan ilman suuria rasitusmääriä. Valioliigan olisi ehdottomasti otettava mallia muista liigoista ja vähentää otteluita. Se ei ehkä sovi penkkiurheilijoille, mutta pelaajille se tulisi tarpeeseen