NFL-lupaus Olaus Alisen mahdollisuus tehdä historiaa lähenee

19-vuotias nuorukainen on askeleen lähempänä unelmaansa päästä ensimmäisenä suomalaisena pelaamaan amerikkalaista jalkapalloa maailmaan kovatasoisimpaan liigaan NFL:ään. Läpimurto on nyt edessä Alisen valittua huippujoukkue Alabama Crimson Tiden yliopiston.

Teksti: Artturi Haataja

Olaus Alinen (oik.) julkaisi instagramissaan yliopistovalintansa tyylillä. Nick Saban (vas.) on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä valmentajista. Hän on toiminut Alabaman päävalmentajana vuodesta 2007.

200-senttisen ja lähes 150-kiloisen Alisen omien sanojen mukaan hänellä on juuri oikea kroppa ja prototyyppi amerikkalaisen jalkapallon linjamieheksi. Hyökkäyksen linjamiehenä hänen päätehtävänsä on suojella pelinrakentajaansa ja työntää vastustajan puolustuslinjaa estäen heidän pääsyään käsiksi pelinrakentajaan.

Lajiin herännyt innostus

Vuonna 2003 Porissa syntynyt Olaus aloitti uransa Pori Bearsin riveissä seuraten isänsä Klaus Alisen jalanjälkiä. Klaus on pelannut sekä valmentanut amerikkalaista jalkapalloa. Hän oli lähellä Atlanta Falconsin 53 miehen kokoonpanoon mahtumista kaudella 2006, jolloin hänestä olisi tullut ensimmäinen NFL:ssä pelannut suomalainen.

Alinen on valmentanut Suomen maajoukkuetta, joten Olaus on jo pienestä asti päässyt viettämään aikaa amerikkalaisen jalkapallon parissa. Olaus kuitenkin piti vielä ala-asteen aikana enemmän jääkiekosta, ja ei välittänyt juuri lainkaan amerikkalaisesta jalkapallosta tai isän aikaisemmista saavutuksista.

Lopulta Olauksellä heräsi kiinnostus “jefuun” ja isä Klaus oli 110-prosenttisesti mukana tukemassa poikaa toimimalla hänen ensimmäisenä valmentajanaan Pori Bearsin junioreissa.

Amerikkaan muutto jo 16-vuotiaana oli tärkeää

Alisen menestys ei pelkästään ole lahjakkuudesta kiinni, vaan myös tarkasti harkitusta nuorena alkaneesta polun tavoittelusta NFL-uraa kohti. Hän siirtyi Pori Bearsista Wasa Royalsin riveihin, ja saavutti SM-pronssia kaudella 2020 Vaahteraliigassa. Tämän jälkeen Olaus muutti 16-vuotiaana opiskelemaan ja pelaamaan lukiosarjaa Yhdysvaltoihin Connecticutiin.

 “Se oli paras ratkaisu urakehitykselle ja pakko tehdä. Halusin itse lähteä sinne, ja tuo päätös ohjasi parhaalle mahdolliselle polulle”, Alinen totesi Ylen haastattelussa.

Hän opiskelee vielä tämän vuoden loppuun saakka Connecticutissa ja siirtyy Alabamaan neljä vuotta kestävälle opintojaksolle ensi vuonna. Peliajasta on todella kova kamppailu koulun sisällä.

“Alabama on kaikkien aikojen menestynein joukkue, ja tälläkin hetkellä siellä on legendaarinen valmentaja. Kahdessatoista vuodessa on tullut kuusi mestaruutta. Alabamalla on eniten ykköskierroksen NFL-varauksia ja nykyisiä NFL-pelaajia. Siellä oli mukava porukka ja kivat valmentajat, se oli aika kokonaisvaltainen paketti. Se on sellainen paikka, jossa halusin pelata”, kertoi Alinen Alabama vierailunsa ja päätöksensä jälkeen.

Olaus Alinen perheensä kanssa. (Kuva: Olaus Alisen instagram)