Live-lähetyksen taikaa

Henkilökunta paikoilleen, meikki, valot ja kamera käy. Näin helppoa on live-lähetyksen tekeminen. Totuus on kuitenkin jotain aivan muuta. 

Kävimme Viasatin tiloissa Helsingin Ilmalassa ja tutustuimme heidän työhönsä live-lähetysten takana. Taustalla on paljon hikeä, verta,  ja kyyneliä ennen kuin juontaja sanoo: hyvät katsojat, tervetuloa mukaan. Viasatin live-lähetykset hoitaa tekniikan puolelta NEP-tiimi. Kokenut tiimi tekee töitä ympäri maailmaa ja he ovat todellisia ammattilaisia omalla alallaan. Teemu Pietilä kertoi hieman omasta työstään ja yhteistyöstä ammattilaisten kanssa. Iso yllätys ainakin itselleni oli tekniikan puolen ihmisten todellinen määrä, joka liikkuu yhden Champions Leaguen pelin ympärille. Tämä luku on noin 20 henkilöä. Tämä porukka liikuttaa kuvaa, ääntä, streamia, tilastoja ja luo visuaaliset puitteet huippuluokan nautinnolle. Ilman heitä koko lähetys olisi kuin katsoisi rakeista tv-lähetystä suoraan 1950-luvulta. Tekniikan kannalta olennaista onkin yhteistyö ja se, että jokainen pysyy omassa lestissään ja hoitaa oma ruutunsa. Sooloilijat kuuluvat yksilölajien puolelle.

Antti Salo, joka vastaa Viasatin jalkapallo tuotannosta, antoi myös kattavan kuvan omasta työstään ja siitä, minkälaisia työntekijöitä ala nykyään tarvitsee. Tulevien työntekijöiden toivottiin olevan: kielitaitoisia (englanti, ruotsi, saksa, ranska, espanja), omaavat taidot sosiaalisen median käyttöön, kuvan ja videon perushallinnan ja peruseditoinnin. Tietenkään kaikkea et voi hallita, mutta se osoittaa alan vaatimustason ja sen monimuotoisuuden. Omassa työssään hän huolehtii sisällöstä ja lähetysten sujuvuudesta. Ennen lähetyksen alkua on jo tehty käsikirjoitus, nostettu teemat esille, sovittu kysymyksiä ja luotu yleinen taistelusuunnitelma live-lähetykseen. Tämä kuuluu isolta osalta Salon harteille. Tämä kaikki tehdään yhteistyössä kaikkien muiden osallisten kanssa.

Live-lähetys on kuin palapeli, joka rakennetaan aina uudestaan uutta lähetystä varten. Taustalla tehdään paljon näkymätöntä työtä, joka jää meiltä katsojilta täysin tiedostamatta. Ilman sitä taustatyötä emme kuitenkaan voisi nauttia visuaalisesti kauniista lähetyksestä, huipputason ohjelmista juontajineen ja asiantuntija vieraineen tai Mäkisen tai Virkkusen samettisesta selostuksesta. Jokainen palapelin osa tuo oman nyanssin live-lähetykseen ja ilman toisiaan palapelistä ei tule valmista.