Näkökulma: Urheilulaji nimeltään kilpatanssi

Tanssii tähtien kanssa -televisioformaatti on nostanut maailmanlaajuisesti kilpatanssia näkyvämmälle sijalle urheilumaailmassa sekä ihmisten tietoisuudessa. Itseruskettavan, meikin ja näyttävien asujen takana piilee kuitenkin järjetön määrä treeniä.

Hyvä fyysinen kunto ja kehonhuolto kuuluvat kilpatanssia treenavalle parille jokapäiväiseen ohjelmaan koreografioiden ja tanssiasennon hiomisen lisäksi. Tanssi lähtee keskivartalosta ja sen kannattelusta, jonka kautta miestanssija vie daamiaan. Kilpailuissa kerätään pisteitä seuraavaa haastavampaa taitoluokkaa varten. Kovan harjoittelun lisäksi viimeistelty ulkonäkö tanssilattialla ratkaisee tanssikilpailuissa. Usein pari, joka on huolellisesti suunnitellut ja toteuttanut kokonaisuuden menestyy.

Rytmitys jokaisen tanssin ominaisella tahdituksella on kaiken alku, joka luo tanssin tyylin ja luonteen. Viisi vakiotanssia ja viisi latinalaista tanssia muodostavat yhdessä niin kutsutun kymppitanssin kokonaisuuden. Osa pareista valitsee jomman kummaan viiden tanssin kokonaisuuden tai jopa kaikki kymmenen tanssia saavuttaakseen kilpailujen kautta menestystä.

Kilpatanssin huipulla treenataan kuten missä tahansa kilpaurheilulajissa ja moni opiskelee tai käy töissä treenaamisen rinnalla. Kilpatanssi täyttää ja työllistää parin päivän armottomasti, mikäli he haluavat siinä menestyä. Lajia ei mielletä yleensä urheiluksi, vaan sen sijaan esittäväksi liikuntamuodoksi, mutta väitän, että lajiin lähemmin tutustumisen myötä jokaisen mielipide muuttuisi.

 

Toimittaja: Anna Nylund