Kolumni: Nyt urheilua seuraavat huomio! – Tuleva NBA-kausi tulee olemaan kaikkien aikojen viihdyttävin

NBA on kärsinyt jo vuosikaudet yhden joukkueen dominanssista. Kesän pelaajavaihdosten myötä on liiga arvaamattovampi kuin koskaan.

Vaikka kausi 18-19 päättyikin jättiyllätykseen Toronto Raptorsin kaataessa ennakkosuosikki Golden State Warriorsin, oli tähän selvä syy. Warriorsin ydinrunko oli loukkaantumisten turmelema. Toki loistavasti puolustanut kanadalaisjoukkue ansaitsee kaiken kunnian voitostaan, mutta onneakin oli matkassa.

Warriors tavoitteli jo kolmatta peräkkäistä mestaruutta ja neljättä viiteen vuoteen. Dynastian murtuminen aiheutti suurta iloa ympäri NBA:ta.

Oaklandilaisjoukkue oli rakentanut rosterinsa varaamalla huippulupauksia, sekä hankkimalla pelaajien allekirjoituksia sopimuksiin kesän vapailla markkinoilla. Viime kauden alkaessa oli Warriorsin ideaalissa avauksessa viisi tähdistöottelussa pelannutta pelaajaa. Huippusentteri DeMarcus Cousins teki minimisopimuksen mestaruussormuksen toivossa liittyen jo kahden aiemman vuoden mestareihin. Tuntui kuin kausi olisi loppunut jo ennen kuin se alkoi.

Golden State ei kuitenkaan ollut ensimmäinen 2010-luvun dynastia: Lebron Jamesin johtama Miami Heat dominoi itäistä konferenssia vuosia. Heat oli finaaleissa 4 vuotena putkeen ja voitti mestaruuden kahdesti. Oli helppoa aavistaa jo edeltävänä kesänä idän finalisti. Nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen on lähes mahdoton ennustaa tulevan kauden konferenssifinaaleita, saati sitten finaaliparia. NBA on viimeinkin pääsemässä kirouksestaan eroon, joka on pidätellyt liigaa täyttämästä potenttiaalinsa. Ensi kaudesta on tulossa sotatanner.

Liikehdintä alkoi jo kesällä 18, kun liigan kiistaton ykköstähti Lebron James siirtyi kotikaupungistaan Clevlandista Losin kirkkaisiiin valoihin Lakersiin. James puhui jo siirtyessään odottavan seuraavaa kesää ja pelaajavahvistuksia vapaiden agenttien muodossa. 1.7 oli ympäröity punakynällä monen joukkueen toimistossa hyvissä ajoin. Vapaita agentteja olisi markkinoilla ennennäkemätön määrä. Satsiin kuuluisi Kevin DurantKyrie IrvingKawhi Leonard, Jimmy Butler sekä monia muita. Joukkueilla olisi siis mahdollisuus rakentaa itselleen haastaja yhden päivän aikana.

Kaikki joukkueet eivät kuitenkaan ole samalla lähtöviivalla: tarjousten tulee olla rahakkaita, mutta myös kiinnostavia. Golden Staten vetovoima oli pelillinen menestys, Los Angelesillä ja New Yorkilla lokaatio, sekä julkinen näkyvyys suurilla markkinoilla. Joukkueet kuten New Orleans tai Denver eivät vedä vertoja näille kohteille. Kun h-hetki viimein koitti, suuret saaliit napattiin pöydältä ensin: Brooklyn Nets nappasi molemmat Irvingin sekä Durantin. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella laulukuoroon lentänyt joukkue rakensi itselleen mestarisuosikin yhdessä päivässä. Myöhemmin sentteri DeAndre Jordan liittyi kaksikon seuraan muodostaen yhden idän voimapesistä. Täyttä potentiaalia tulee kuitenkin odottaa: Durantin ristiside repeytyi finaaleissa ja hän on koko ensi kauden sivussa.

Butler siirtyi Miamiin, Bojan Bogdanovic Utahiin, entinen Nets-pelintekijä DeAngelo Russel siirtyi Warriorssiin. Huippupelaajat vaihtoivat joukkueita tiuhaan tahtiin ensimmäisenä päivänä. Pelaajakaupat olivat myös muokanneet NBA:n valtataistelua: liigan parhaimpiin pelaajiin kuuluva Anthony Davis kaupattiin Pelicanssista Jamesin tutkapariksi Lakersiin. Voimasuhdanteet alkoivat muodostua, mutta yksi pelaaja oli vielä ilman sopimusta: Finaalien MVP Kawhi Leonard. Leonardin päätös tulisi määrittämään ensi kauden. Jos puolustuksen maestro siirtyisi Lakersiin, olisi joukkue ylivoimainen. Leonard antoi odotuttaa päätöstään muutaman päivän, kunnes pommi putosi.

 

Eikä siinä vielä kaikki: Leonard toisi mukanaan toisen vahvistuksen:

Clippers rakensi mestarisuosikin hankkimalla NBA:n kaksi parhainta kahden suunnan pelaajaa vielä lisäksi jo heidän valmiiksi vahvaan runkoon. Ja mikä heille parasta, rakas vihollinen Lakers jäi nuolemaan näppejään. Oklahoma kauppasi vielä toisen tähtensä Russel Westbrookin vahvistamaan Houstonia ja näin pelikenttä alkaa olemaan valmis.

Molemmista konferensseista löytyy haastajia, niin paperilla kuin pelityylilläkin: LA:n joukkueet ovat molemmat vahvoilla, tosin Lakersin penkki on ohut. Nets tulee haastamaan tulevaisuudessa, alisuorittanut Celtics vaihtoi lahjakkaan mutta suuren egon omaavan Irvingin Kemba Walkeriin, Philadelphian nuori rosteri on valmis tekemään tuhoja, ja entäpäs ”the Greek Freak”? Liigan dominoivin pelaaja Giannis Antetokounmpo on jälleen vuoden vanhempi ja varmasti nälkäinen viime kauden jäljiltä. Viime kausien dynastia Warriors on repaleinen mutta pystyy silti haastamaan, Denver ja Utah ovat vuoden vanhempia. Silmät kirkastuvat jo pelkästä ajatuksesta, mitä ensi kausi tuo tullessaan. Tylsäksi liigaksi haukuttu NBA on vihdoin pääsemässä eroon maineestaan. Tutkapareja haetaan kauden aikana ja tosipelien alkaessa ei iskuilta vältytä. Paras joukko voittakoon.

Nooa Ruuth