Kolumni: Hankkiko HC TPS Kalle Kaskiselle korvaajan? – Erkka Westerlundin tulo mietityttää

Erkka Westerlundin hankkiminen HC TPS:n hallitukseen herättää monia kysymyksiä Liigaa seuraavalle kansalle. 

HC TPS tiedotti 23.8. palkanneensa Erkka Westerlundin hallitukseensa. Leijonissa komean uran tehnyt Westerlund on voittanut Olympialaisissa pronssia ja hopeaa, MM-kisoissa taas pronssia ja kaksi hopeaa. Näiden jälkeen hän toimi kaksi kautta Jokereiden päävalmentajana 2014-16 ja KHL:ssä pelaavan Salavat Julajev Ufan päävalmentajana 2017-18.

– Halusimme hallitukseen maailmanluokan osaamista huippu-urheilusta ja jääkiekosta. Erkkaa parempaa ihmistä tähän on vaikea kuvitella. Erityisesti, koska myös arvomaailmamme ja ajatuksemme kulttuurista kohtasivat täysin, kertoi HC TPS:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Marin tiedotteessa.

Pitkän ja hienon uran päävalmentajana tehnyt Westerlund, on ollut yksi iso edesauttaja Suomen jääkiekon nousuun maailmalla. Uusi pesti TPS:n hallituksessa otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein. Olisiko Westerlund valmis luopumaan tehtävistään valmentajana vai tuodaanko Westerlundia sisään HC TPS:n toimintaan vain, koska hänet halutaan ensi kauden valmentajaksi?

– Koko TPS-yhteisö on tehnyt hienoa ja määrätietoista työtä urheilun puolella junioreista edustusjoukkueeseen, ja on hienoa päästä tuomaan oma osaamiseni ja panokseni tähän, Westerlund kommentoi uutta rooliaan Ylen haastattelussa.

Kalle Kaskinen on TPS:n nykyinen päävalmentaja, jonka pelitapa ja johtamistyyli eivät miellytä turkulaisia. Hänen sopimuksensa päättyy tähän kauteen. Kaskinen toimi vuonna 2014-15 Jokereiden apuvalmentajana, juuri Erkka Westerlundin alaisena. Kaskinen on toiminut TPS:n päävalmentajana kaudesta 2017-18 saakka, jolloin TPS eteni pronssiotteluun häviten sen Helsingin IFK:lle ja viime kaudella TPS oli kuudes.

TPS:n toiminta on ollut viime päivinä median syynissä heidän sisäisten asioiden takia. Toiminta ei miellytä turkulaisia faneja. Suurin uutinen on Jonne Virtasen tapaus, jossa Virtanen sai potkut, eikä TPS tiedottanut asiasta ulospäin mitään. Samalla laiska ja munaton pelaaminen ei kiinnosta turkulaista yleisöä. Kaskinen ei tunnu saavan kaikkea irti pelaajistaan, vaikka pelaajamateriaali näyttäisi paperilla hyvältä. Tietenkään pelaajien suunnalta ei kommentoida valmentajan ulosantia, mutta tapaukset puhuvat puolestaan: moni nuori pelaaja on vaihtanut seuraa, vaikka kehityksen kannalta TPS on yksi kärkipään seuroja, myös pelaajien haluttomuus pelikentillä näkyy katsomoon saakka. Pudotuspeleihin pääsy on vaikeaa ja kun sinne päästään ei oikeaa asennetta ja tunnetta joukkue välitä.

Turkulaiset ovat alkaneet vaatia potkuja ja Kaskinen on ollut jo pitkään potkuhuhujen alla. Ensi kauden valmentajasta ei vielä ole tietoa, mutta Westerlund olisi potentiaalinen vaihtoehto HC TPS:n päävalmentajaksi kaudelle 2020-21 tai jo täksi kaudeksi. Mielenkiintoista myös nähdä pystyykö vanha valmentajapari Westerlund tuomaan neuvoja Kaskisen pelityyliin vai tuoko Westerlund pelkoa Kaskiselle, jonka paikka päävalmentaja on kaikkea muuta kuin varma.

 

Jussi Saha