Kolmen kansalaisuuden Robin Tihi debytoi U21-maajoukkueessa – “Tosi hyvät fiilikset”

Varmasti suurin osa suomifutista seuraavista ihmisistä ei ollut kuullutkaan nimeä Robin Tihi kesäkuun alussa, nyt se on muuttunut. Tihi on murtautunut ruotsalaisen suurseura AIK:n kokoonpanoon vasta 18-vuotiaana ja hän valmistautuu pelaamaan ensimmäisiä maaottelujaan Suomen maajoukkuepaidassa. Nuori mies valittiin viime viikolla Juha Malisen U21-maajoukkueen mukaan.

– Todella hyvin on mennyt ensimmäiset päivät täällä Turussa. Täällä saa pelata futista, eli saan tehdä mitä rakastan, Tihi kertoo hieman suomen kieltä murtaen.

Lahjakkaan topparin taustoista on puhuttu viime aikoina paljon, Tihin äiti on suomalainen ja isä Marokosta. Hänen vanhemmat muuttivat tahoillaan Ruotsiin, jossa he myös tapasivat. Koko elämänsä Ruotsissa asunut Tihi on innoissaan mahdollisuudesta edustaa äitinsä kotimaata tulevissa otteluissa.

– Tosi hyvät fiilikset. Se on iso asia mulle pelata mun äidin kotimaan maajoukkueessa. 

Nuorukaisella on suuret odotukset tulevista maaotteluista. Suomi kohtaa perjantaina Romanian Turussa sekä tiistaina Ukrainan Helsingissä.

– Juhalla (Malinen) on selvä halu siitä miten pelaamme ja miten me pelaajat pystymme tekemään parhaamme joukkueen eteen. 

– Kovia vastustajia on tulossa vastaan, mutta jos saamme voitettua molemmat pelit, niin meillä olisi hyvä mahdollisuus päästä EM-kisoihin. Se on tällä hetkellä tavoite ja se olisi suuri kunnia päästä niitä pelejä pelaamaan.

Tihi on kotoisin Solnasta, jossa hän on elänyt koko elämänsä. Hänen kasvattajaseura on Solnalainen pikkuseura Vasalunds IF, josta hän siirtyi AIK:hon 13-vuotiaana. Tälle kaudelle Tihi nousi edustusjoukkueen mukaan ja hän on päässyt pelaamaan 13 Allsvenskan-ottelua, joissa myös avausmaali on syntynyt. Nuorukainen on ollut tyytyväinen kauden kulkuun omalta osaltaan, vaikka AIK:n kausi onkin ollut vaikea.

– Pelit ovat menneet itsellä hyvin, varsinkin ensimmäiset pelit. Viime aikoina pelit ovat menneet huonommin, mutta minä olen vielä nuori ja kehityn varmasti.

– Meillä on todella hyviä ja rutinoituneita pelaajia joukkueessa. He ovat hyviä opettamaan meitä nuorempia pelaajia. Muun muassa Per Karlsson (AIK:n kokenut toppari) on opettanut minulle sijoittautumista kentällä todella paljon.

Tihin edustaminen U21-maajoukkueessa ei lukitse häntä Suomen maajoukkueeseen. Hän onkin vielä varovainen sanoissaan, mitä tulee maajoukkueen valinnan suhteen.

– Minulla on kolme hyvää vaihtoehtoa. Se on tosi vaikea valinta, mutta minulla on vielä aikaa miettiä sitä. Minulla on ollut keskusteluja jokaisen maan suuntaan. 

Nuoren miehen potentiaalin näkee kauas. Sen takia ei ole yllättävää kuulla Tihin tavoitteista.

– Mä haluan olla yksi maailman parhaita. Haluan pelata jossain isossa joukkueessa ja voittaa pokaaleja. Se on määränpää, jonka eteen teen töitä.

“Moderni toppari”

Millainen pelimies sitten Robin Tihi on? Hän kuvailee itseään näin.

– Olen aika fiksu ja rohkea pelaaja. Minulle on tärkeää uskaltaa tehdä asioita, koska uskon kehittyväni niin. Pallollisessa pelaamisessa minun pitää tulla vielä paremmaksi.

U21-maajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen kuvaili häntä seuraavin sanoin Helsingin Sanomien artikkelissa.

– Hän ei ole fyysisesti vielä valmis, mutta käyttää kroppaansa hyvin ja puolustaa eteenpäin hyvin aktiivisesti. Hänen edessään hyökkääjien on vaikeaa pelata.

– Pallon kanssa hän tekee yksinkertaisia ja helppoja valintoja. Hyvä joukkuepelaaja nuoresta iästään huolimatta.

Pitkään ruotsalaista jalkapalloa selostanut Juhavaltteri Salminen on tykännyt myös Tihin otteista.

– Tihi hallitsee kaikki osa-alueet aika hyvin, eli häntä voi kutsua hyvin ns. “moderniksi toppariksi”. Hänen raamit ovat riittävät ja hän on myös todella rauhallinen nuoreksi mieheksi. Tihi on myös erinomainen puolustamaan 1 vs. 1 -tilanteita. 

– Hän osaa ja uskaltaa avata peliä pallollisena ja pystyy antamaan hienoja monen kymmenen metrin syöttöjä. On siinäkin kehitettävää, mutta kenellepä ei tuossa iässä olisi. Suurempia heikkouksia miehellä ei oikeastaan edes ole. Se on varmasti myös miehen suurin vahvuus. 

Viime kaudella Tihi ei ollut lähelläkään AIK:n peliaikaa edustusjoukkueessa. Hän pääsi debytoimaan AIK:n edustusjoukkueessa talven harjoitusotteluissa, joiden myötä nuorukainen pääsi mukaan alkukevään ulkomaanleirille. Hyvien otteiden myötä kesäkuun alussa AIK tiedotti tehneensä hänen kanssaan sopimuksen edustusjoukkueeseen. Reilu viikko sopimuksen julkaisusta Tihi oli avauksessa Örebrota vastaan kauden avauksessa ja iski voittomaalin. Se on hyvä esimerkki jalkapallomaailman ihmeellisyydestä.

Teksti: Juuso Malinen