Top 10: Veikkausliigan vapaat agentit

Kristoffer Ilmasti listasi Veikkausliigan vapaiden agenttien 10 kovinta jäljellä olevaa nimeä.


Petteri Pennasen
lähdettyä Amerikkaan, Rick Kettingin tehtyä jatkosopimuksen Interin kanssa ja Vahid Hambon siirryttyä Maarianhaminaan isojen nimien määrä on kutistunut nopeasti Veikkausliigan vapaiden agenttien tarjonnasta. Vielä on kuitenkin kourallinen laadukkaita liigapelaajia, jotka eivät ole laittaneet nimeään papereihin.


Ennen listausta huomautus: ulkomaiden ja nykyisen seuran jatkosopimuksen välillä avoimesti pompotteleva maajoukkuepelaaja on jätetty suosiolla pois. Tällä listalla et siis näe Nikolai Alhoa.


1. Otso Virtanen

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että liigan parhaimpiin maalivahteihin pitkään lukeutunut TPS-kasvatti on vasta 26-vuotias. Kuopion ajan päättyminen varmistui KuPS:n värvätessä Johannes Kreidlin tolppien väliin. Vuoden 2019 mestarimaalivahdin kausi päättyi pettymykseen, mutta kauteen mahtui useita upeita pelastuksia. 26 otteluun vain 22 päästettyä maalia.
2. Emmanuel Ledesma

MLS:n Cincinnattista elokuun lopussa Seinäjoelle siirtynyt oikea laituri ehti hurmaamaan Veikkausliigan seuraajat lyhyessä ajassa. Oli vahvan loppukauden pelanneen Honkavaaran joukkueen ykköstähti. SJK yrittänee kaikkensa pitääkseen argentiinalaisen, mutta etelämpää on Floppitaulun tietojen mukaan osoitettu kiinnostusta. Saattaa olla väärässä sarjassa, mutta toivottavasti saamme vielä ainakin kevään ajan nauttia Ledesmasta Suomen kentillä.

3. Filip Valencic

Inter-hyökkääjän ura on ollut vuoristoratamainen. Oikukkaana pukukoppipelaajana jokaisessa edustamassaan seurassa tunnetulla slovenialaisella on peiliin katsomisen paikka. Pelaajana ei ole enää ehkä kasvuvaraa, mutta ihmisenä on sitäkin enemmän. Paluu Inter-paitaan ei alkanut hohdokkaasti, mutta iski viimeiseen kolmeen otteluun tehot 2+2.

4. Tim Väyrynen

80-luvun HJK-hyökkääjä Mika Väyrysen poika oli tehokas Roope Riskin stunttina. 21 ottelussa 9 maalia ja 4 maalisyöttöä. Marraskuussa yhdistettiin Serie B:n Ascoliin, mutta italialaishuhuista ei ole kuulunut enempää. Väyrynen on viihtynyt Helsingin sinivalkoisissa, mutta haluaa varmasti isomman roolin ja ansaitseekin sen näillä näytöillä.5.  Connor Ruane

Segunda B:stä Turkuun 2019 saapunut vasemman wingbackin tontilla viihtyvä englantilainen on ehkäpä liigan aliarvostetuin pelaaja. Nousi kuluneella kaudella liigajyrästä liigaeliittiin. Tehtaili puolustusvelvoitteista huolimatta 3 maalia ja 4 maalisyöttöä.

6. Jean-Christophe Coubronne

Liigan laitapuolustajien eliittiin parina edellisenä kautena kuulunut FC Lahden ranskalainen tunnetaan kovasta työmoraalistaan kumpaankin suuntaan. Jäi kuluneella kaudella Veikkausliigan seuraajille mieleen Ilves-ottelun episodista, josta sai kolme ottelua pelikieltoa.

7. Peter Makrillos

Kreikkalaisaustralialainen työmyyrä oli heikon kauden pelanneen IFK Mariehamnin harvoja valopilkkuja. Boxista boxiin kovaa liikkuvaa kasipaitaa ei varmasti nähdä enää ensi kaudella Grönvittissä. Potentiaalinen värväyksen kohde keskikenttäänsä uudistavalle Interille.8. Artur Pikk

Puolan pääsarjan Miedź Legnicasta kesken kauden Kuopioon saapunut europelivahvistus oli alun totuttelun jälkeen liigan vahvimpia puolustuspään pelaajia. Vasen laitapuolustaja on jokaisen kärkipään seuran kiikarissa.

9. Tiquinho

HIFK:n pelaajarekrytointi oli monien silmissä ottanut uudet pohjat, kun urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström hankki maaliskuussa 2019 pelaajan Japanin kolmosdivisioonasta. Epäilykset huonosta vitsistä osoittaituivat kuitenkin vääriksi brassihyökkääjän ollessa tähtipaitojen kantavia voimia. Kuluneella kaudella loukkaantuminen päätti kauden loppukesästä. 2019 tehtaili 27 ottelussa 10 maalia ja 7 maalisyöttöä. Pystyy pelamaaan piikissä ja kummallakin laidalla. Liigan nopein pelaaja.

10. Patrick Rakovsky

Tuhdista olemuksestaan huolimatta ketterä saksalaismaalivahti pelasti usein FC Lahden epävarman keskuspuolustuksen ja pitikin 7 nollapeliä 18 ottelussa.Teksti: Kristoffer Ilmasti
Artikkelkuva: Kristoffer Ilmasti (pelajaakuvat Veikkausliigan materiaalipankki)