Sebastian Sorsa: “Veikkausliigan taso tulee nousemaan”

Kuva: Anton Eerola

Sebastian Sorsa on entinen Suomen maajoukkuejalkapalloilija. Tapasin Sorsan hänen tätinsä pyörittämässä kahvilassa Linnea Caféssa Alvar Aallon kadun kupeessa. Mitä kuuluu Sorsalle ja suomalaiselle jalkapallolle nyt?

Teksti: Anton Eerola

Sebastian Sorsa on pelannut urallaan suomalaisseurojen lisäksi englantilaisseura Leedsin sekä Skotlannin pääsarjan Hamiltonin riveissä. Leedsissä Sorsa oli lainalla noin puoli vuotta.

“Minulla on aina ollut vähän ristiriitainen suhde Leedsin kanssa, koska en saanut siellä juuri lainkaan peliaikaa. Vain parissa harjoituspelissä pääsin avaukseen. Toki se oli mielenkiintoista ja jännää alkuun; tuntuihan se hienolta olla joukkueen mukana, jollaa on suuri historia. On myös ollut hienoa nähdä, kuinka joukkue on noussut Valioliigaan asti”, Sorsa sanoo. 

Englannista Sorsa siirtyi naapurivaltio Skotlannin pääsarjassa tuolloin pelanneeseen Hamiltoniin. Hamiltonissa Sorsa sai enemmän peliaikaa sekä vastuuta. Sorsa teki paluun Helsinkiin vuonna 2009 ilmaisella siirrolla.

Monipuolisuus näkyi kentällä 

Sorsa pelasi urallaan montaa eri pelipaikkaa. Hän aloitti juniorina hyökkääjänä, josta siirtyi myöhemmin keskikentälle ja sitä kautta laitalinkiksi. Myöhemmin hänestä alkoi muodostua oikea laitapakki, mikä oli hänen uransa lopullinen pelipaikka. Laitapakin rooli tuntui sopivan hänelle parhaiten.

“Suurimpia vahvuuksiani olivat hyvä oikea jalan veto ja keskitys. Olin myös hyvä haastamaan puolustajia yksi vastaan yksi -tilanteissa. Mielestäni oikean laitapakin tärkeimmät ominaisuudet ovat juoksuvoima ja puolustaminen. Toki hyökkääminen laitaa pitkin on myös tärkeää, mutta laitapakin on pakko osata puolustaa”, Sorsa kertoo.

Veikkausliigan taso nousussa

Sorsan mukaan Veikkausliigan taso on nousussa.

“Löytyy jo muutamia seuroja, jotka pystyvät haastamaan HJK:ta. Toivoisin, että HIFK pystyisi selättämään omat vaikeutensa ja pysymään sarjassa. Sitä kautta saataisiin enemmän paikallisotteluja. Derbyjen ja tason noustessa saataisiin toivottavasti nostettua kiinnostusta suomalaiseen jalkapalloon muuallakin Euroopassa”, Sorsa kommentoi. 

Sorsa muistuttaa, että Veikkausliiga kansainvälistyy entisestään. 

“Esimerkiksi 10 vuotta taaksepäin Veikkausliigassa oli huomattavasti vähemmän englantia puhuvia pelaajia. Nykyään liigaan otetaan huomattavasti enemmän kansainvälisiä pelaajia, ja jokaisessa joukkueessa alkaa olla hyviä pelaajia. Uskon, että 10 vuoden päästä Veikkausliiga on yhä kansainvälisempi sarja, ja useampi joukkue tulee kilpailemaan kansainvälisellä tasolla”, Sorsa uskoo. 

“Korona tietysti vaikutti dramaattisesti yleisöjen ja pelaajien määriin. Siitä huolimatta pikkuhiljaa alkaa taas vaikuttaa siltä, että voitaisiin ottaa kokonaan uusi startti kohti parempaa tasoa. Tietysti hetki menee koronan jälkeen, että opitaan taas nauttimaan yleisöissä ja viihdyttävästä jalkapallosta.”.

Rahan mahti jalkapallossa 

Sorsan mielestä rahasummat jalkapallossa ovat paisuneet liian suuriksi viime aikoina. 

“Suurin osa rahasta lajissa menee tällä hetkellä pelaajille sekä pelaaja-agenteille, ja vasta sen jälkeen seuroille. En missään nimessä sano, etteikö pelaajien kuuluisi ansaita hyvin. Mielestäni huippupelaajien kuuluukin olla tosi rikkaita, koska laji on niin suosittua.”

“Siitä huolimatta olisi varmasti hyvä jossain vaiheessa, että keskusjärjestöt asettaisivat jotain taloudellisia raameja. Mielestäni kilpailuasetelma sarjojen välillä alkaa kärsiä tiettyjen huippuseurojen taloudellisten etulyöntiasemien takia jo hieman liikaa”, Sorsa sanoo. 

Pitää muistaa, että jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji. Suuria rahasummia liikutellaan todennäköisesti vielä pitkään, ja tv-sopimusten arvot tulevat kasvamaan entisestään. 

“En millään näe heti loppua rahan mahdin kasvulle lajissa. Mutta hyvä esimerkki oli, kun koko jalkapalloyhteisö nousi Superliiga-hanketta vastaan. Tärkeintä jalkapallossa on se, että rikkaat pysyvät rikkaina ansaitusti –  mutta sekin pitää muistaa, että muillakin tasoilla pelataan. Pitää säilyttää se tasa-arvo kaikkia joukkueita kohtaan”, Sorsa painottaa.

Pelaajasta yrittäjäksi

Sebastian Sorsa lopetti jalkapallon pelaamisen vuonna 2017 KuPSin paidassa. Jalkapallosta Sorsa siirtyi yrittäjyyteen. Hän perusti oman yrityksen ja tuli samanaikaisesti nimetyksi HJK:n mediatiimiin. 

“Toimin nykyään mediatiimissä, jossa tulee lähinnä tehtyä markkinointiviestintää. Siihen kuuluu kirjoittamista, puhumista, valokuvaamista tai joidenkin työntekijöideni ohjaamista. Työ voi olla myös mediayhteyksien hoitamista ja sisäistä kommunikaatiota, jotta kaikki pysyvät kartalla omista tehtävistään. Lisäksi pyöritän HJK:n verkkokauppaa sekä omaa kivijalkakauppaa”, Sorsa kertoo. 

“Kun lopetin pelaamisen, olin jo silloin yksityisyrittäjä ja tein myyntityötä. Myyntityöhön kuului lähinnä asiakaskäyntejä. Sillä tiellä olen edelleenkin. Toimin nykyisin pääsääntöisesti HJK:n kanssa”, Sorsa jatkaa.. 

Sebastian oli vielä vuosi sitten täysillä mukana myös pöytälaatikkoyrityksessä nimeltä Bloom. Bloom oli mediatoimisto, jossa luotiin erilaisia luovia markkinointiviestinnän suunnitelmia, mutta enää kyseistä yritystä ei ole.

Vaikka Sorsalla on monta rautaa tulessa, hän muistuttaa, että kaikkien pitäisi muistaa pitää huolta itsestään ja jaksamisestaan.

“Esimerkiksi monen omaan ikäluokkaani kuuluvan elämä saattaa olla hyvinkin hektistä, ja loppuunpalamisen riski on olemassa. Nuoria jalkapalloilijoita haluaisin kehottaa luottamaan omiin mahdollisuuksiinsa”, Sorsa päättää.