Pelaajien terveys vai raha?

Real Madridin ja Belgian maajoukkueen maalivahti Thibaut Courtois kritisoi kansainvälisiä jalkapalloliittoja rajusti. Viime sunnuntaina pelatun Italian ja Belgian välisen Kansojen liigan pronssiottelun jälkeen Courtois antoi Sky Sportsille paljon puhuvan haastattelun, jossa kritisoi rahan asettamista pelaajien jaksamisen edelle.

Kuva: Thibaut Courtois/Instagram

Teksti: Lauri Vaininen 

“Minusta tässä ottelussa oli kyse vain ja ainoastaan rahasta. Me pelasimme vain, koska UEFA halusi saada lypsettyä meistä rahaa ja se oli vain ylimääräinen televisioitu ottelu. Mitään panoksia ottelussa ei ollut”, Courtois sanoi.

Täksi kaudeksi perustettu Konferenssiliiga on hyvä osoitus suurten johtajien rahan ahneudesta. UEFA:n ovela taktiikka on tuoda “heikoimmille” seuroille kansainvälisiä pelejä. Samalla saadaan lisää pelejä televisioon, joka tarkoittaa lisää rahaa pukumiesten taskuun.  

“UEFA ei välitä tippaakaan pelaajista, heitä kiinnostaa vain raha. Tämä on todella huolestuttava asia.  He loivat Konferenssiliigan vain ylimääräinen raha mielessään”, Courtois sivalsi. 

“Emme ole robotteja”

Ensi vuoden marras-joulukuussa Qatarissa pelattavat MM-kisat ovat herättäneet paljon keskustelua ja närkästystä ympäri maailman. Jo pelkästään MM-kisojen rakennustöissä on kuollut yli 6 500 rakennustyöntekijää. 

Muun muassa Norjan maajoukkue otti julkisesti kantaa Qatarin kisoihin. Maaliskuussa Gibraltaria vastaan pelatussa MM-karsintaottelussa Norjan maajoukkue oli pukeutunut paitoihin, joita koristi teksti. “ Human rights – on and off the pitch”. Tempaus nousi otsikoihin ympäri maailman. 

Myös viime lauantaina Suomen ja Ukrainan välisessä ottelussa Pohjoiskaarteessa vilkahti kyltti “ no for 2 year World Cup!”. Sanoma on selvä, myös fanit ovat saaneet tarpeekseen.

UEFA:lla ja FIFA:lla on ollut suunnitelmissa muuttaa nykyistä arvokisajärjestelmää nykyisestä. Tällä hetkellä neljän vuoden välein järjestettävät EM- sekä MM-kisat ovat olleet kiivaan keskustelun aihe. 

Arsenalin entinen valmentaja Arsene Wenger puolustaa uutta suunnitelmaa.

“Tarkoituksenamme on parantaa jalkapallon laatua lisäämällä kilpailujen tiheyttä ja viilaamalla pelin sisäisiä sääntöjä pelaajille suosituisiksi. Muutoksia ei ole tapahtumassa ennen vuotta 2024, sillä kalenteri on siihen asti täytetty.” 

Thibaut Courtois lyttää täysin ajatuksen kahden vuoden välein järjestettävistä arvokisoista.

“Me emme ole robotteja, mutta pelejä tulee koko ajan lisää ja lisää, ja meidän lepoaikamme vähentyy. Tämänkaltaisella ottelutahdilla loukkaantumisia tulee ihan varmasti. Kukaan ei välitä pelaajista enää. Pitkän kauden jälkeen joudutaan pelaamaan vielä neljä merkityksetöntä Kansojen liigan ottelua. Saamme vain kaksi viikkoa lomaa, se ei missään tapauksessa ole riittävästi”, maalivahti sanoi. 

Pelaajat joutuvat jo nyt urakoimaan ylipitkiä kausia, ja pahimmillaan otteluita kertyy päälle 50 kaudessa. Loukkaantumisriskit kasvavat huomattavasti ottelumäärien kasvaessa. 

“Jos emme avaa suutamme, asioihin ei ikinä ole tulossa muutoksia”, Courtois kommentoi. 

Courtoisin haastattelu on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. 

Sky Sportsin kommentaattori Jamie Carragher kehuu vuolaasti maalivahdin ulostuloa, ja hän allekirjoittaa kaiken, mitä Courtois haastattelussaan kertoo. 

“Loistava haastattelu Thibaut Courtois, kaikki mitä hän edellä sanoi, pitää paikkansa. Varsinkin Kansojen liiga pronssiottelu oli täydellistä ajanhukkaa jokaiselle”, Carragher kommentoi Sky Sportin sivuilla.

Pelaajien hyvinvointi kärsii

Onko UEFA:n ja FIFA:n johtajien ahneudella mitään rajaa? Pitääkö suuren markkina-arvon omaavien pelaajien oikeasti loukkaantua vakavasti, ennen kuin muutoksia alkaa tapahtua?

Toivon, että tämänkaltaiset pelaajien ulostulot eivät ole ainutlaatuisia. Courtoisin kasvoilta näkyvä aito huoli pelaajien terveydestä on monilta osin hälyttävää. 

Alati kiristyvän pelitahdin myötä myös pelaajien henkinen hyvinvointi on kärsimässä. Sosiaalinen media on tuonut jalkapallokannattajat ja -pelaajat aiempaa lähemmäs toisiaan. Tämä on luonut faneille yhä helpomman tavan saada oma tyytymättömyys tuotua esiin. Epäonnistuneilla maalintekoyrityksillä mässäillään TikTokissa, ja pelaajille kuittaillaan kyseenalaiseen ja hyvin ala-arvoiseen tyyliin.

Valitettavasti meno FIFA:n suunnalla ei parantunut mihinkään suuntaan sitten Sepp Blatterin korruptioskandaalin. Mutta nyt jos koskaan on pelaajilla mahdollisuus vaikuttaa valoisampaan tulevaisuuteen avaamalla suunsa. Kiitos, Thibaut Courtois.