Mico Martic on tuonut Suomeen futsalviruksen – “Parasta, mitä suomalaiselle futsalille on tapahtunut”

Suomi aloitti historiansa ensimmäisen futsalin miesten arvokisaurakkansa 20. tammikuuta, kun se kohtasi EM-kisojen avausottelussaan Italian. Entinen katu- ja pihapelaajien laji on kasvanut nyt myös Suomessa huippu-urheilun maineeseen. Eikä vähiten kroatialaispäävalmentajan Mico Marticin ansiosta.

Teksti: Tatu Haglund

Kuva: futsalmaajoukkue/Instagram

Suomen kisapaikkaa ei pidetä ainoastaan A-maajoukkueen asiana, vaan koko futsalyhteisön monen vuoden työn hedelmänä. Suurena käänteenä voidaan kuitenkin pitää vuotta 2013, kun Martic nimitettiin futsalmaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. 

Siihen aikaan Marticin työnkuvaan kuului myös suomalaisen futsalvalmentajakoulutuksen rakentaminen yhdessä Palloliiton koulutustoiminnon kanssa. Kaiken tämän lisäksi hän valmensi samaan aikaan kroatialaista seurajoukkuetta Futsal Dinamoa.

Myöhemmin kotimaassaan Kroatiassa ollut valmennuspesti jäi, ja Martic sai keskittyä rauhassa maajoukkueen kehittämiseen. Tämä tapahtuma oli itsessään merkki suomalaiselle futsalille siitä, että oikeita asioita lajin parissa oli tehty. Suomella oli päätoiminen maajoukkueen päävalmentaja.

“Lottovoitto Suomen futsalille”

Martic on viihtynyt futsalkentillä kymmeniä vuosia, ja häntä voidaankin pitää yhtenä lajin pioneereistä. Pitkän pelaajauran lisäksi hänellä on monen vuoden kansainvälistä kokemusta valmentamisesta muun muassa Kroatiassa ja Italiassa. 

Marticin edeltäjä maajoukkueen peräsimessä oli vuosina 2005-2012 Jouni Pihlaja. Hänen työnsä futsalin parissa ei suinkaan loppunut siihen, vaan jatkuu edelleen. Tätä nykyä futsalin kilpailupäälikkönä toimiva Pihlaja on päässyt myös seuraamaan läheltä, millainen persoona ja valmentaja 57-vuotias kroatialainen on.

“Ihmisenä Mico on fiksu, lempeä ja ihmisläheinen kaveri. Ennen kaikkea herrasmies. Häneltä löytyy myös temperamenttia ja elää vahvasti tunteella mukana koko ajan. Otteluissa hänellä varmasti kiehuu sisällä, mutta hän ei sitä juurikaan ulospäin näytä.”

“Valmentajana Mico on äärimmäisen perehtynyt ja pedantti. Oltuaan vuosikymmeniä futsalin kanssa tekemisissä, hän omaa todella laajan tietotaidon, taktisen kyvyn ja osaamisen lajiin.” 

“Hänen tultuaan Suomeen otimme ilman muuta suuren askeleen eteenpäin. Mico toi sellaista tietotaitoa, jota ei aikaisemmin Suomessa ollut. Oli lottovoitto saada Suomelle hänen kaltainen valmentaja”, Pihlaja kertoo.

Työteliäitä ja älykkäitä amatöörejä

Ammattilaispelaajat ovat Suomessa suoranaisesti harvassa. Lajina futsal on edelleen niin pieni, ettei suuria rahasummia pystytä kotimaisessa liigassa tarjoamaan. 

Martic kertoi joulukuussa suomalaisen jalkapallon ja futsalin kehityspäivillä olleensa yhdestä asiasta todella yllättynyt aikanaan Suomeen tullessaan. Vaikka suomalaiset pelaajat olivat pääosin amatöörejä, he harjoittelivat kuin ammattilaiset. 

Tällaista ei kroatialaisluotsin mukaan hänen kotimaassaan tapahdu, ja se kertoo intohimosta lajia kohtaan sekä haluun kehittää itseään.

Marticin mukaan futsal on lajina sellainen, jossa pelaajat joutuvat ajattelemaan paljon ja tekemään pelin sisällä jatkuvasti omia päätöksiä. Tämän vuoksi myös pelaajille on annettu tilaa esittää omia näkemyksiään pelin kehittämiseksi ja Martic kokeekin oppineensa pelaajiston kokeneemmalta kaartilta uusia asioita.

Suomen joukkueen parhaana puolena päävalmentaja pitää henkistä vahvuutta. Hän tiedostaa, ettei Suomella ole välttämättä taitavimpia pelaajia, mutta heidän päätöksensä kentällä ja pelikäsityksensä tekevät heistä huippupelaajia. 

“Tällainen rikkaus on vain muutamalla joukkueella”, Martic totesi Helsingin Sanomien haastattelussa.

Yllätysvalmiina Hollantiin

Marticin yhdeksän vuoden työ maajoukkueen peräsimessä saa tulevina viikkoina huipennuksensa, omien sanojensa mukaan “mansikan kakun päälle”, kun EM-kisat potkaistaan Suomen osalta käyntiin keskiviikkoiltana.

“Kun Martic on saanut toimia kokeneiden runkopelaajien kanssa pitkään, niin tulos on nyt nähtävissä. Pääsemme vihdoin nauttimaan tästä tilanteesta”, entinen maajoukkueen käskyttäjä Pihlaja toteaa.

Suomen kanssa samassa alkulohkossa jatkopaikoista taistelevat Kazakstan, Italia ja Slovenia. Sekä Kazakstan että Italia kuuluvat epävirallisen futsal-rankingin listauksessa maailman kymmenen parhaan maan joukkoon. Slovenia keikkuu puolestaan samoilla sijoituksilla Suomen kanssa. Suomen joukkue ei ole kuitenkaan mennyt turnaukseen vain näyttäytymään, vaan myös menestymään.

“Hyvät tulokset kovia maita vastaan eivät ole tulleet sattumalta. Voimme voittaa kenet tahansa. Monissa futsalmaissa katsotaan nyt vähän fanittaen meitä, ja siellä ihmetellään, miten olemme voineet lyhyessä ajassa kehittyä näin paljon”, joukkueen kapteeni Panu Autio hehkutti HS:lle.

Aution mukaan Marticin työ Suomessa on parasta, mitä suomalaiselle futsalille on tapahtunut. Se, jos jokin on paljon sanottu.

Myös Jouni Pihlaja hehkuttaa Marticin tekemää työtä:

“Jos miettii, millainen valmentaja Suomelle sopii, niin juuri Micon tyyppinen persoona. Hän on omalla tekemisellään saavuttanut arvostuksensa ja arvokkuutensa. Täytyy vielä sanoa, että jokainen, joka hänet tuntee, tulee varmasti toimeen hänen kanssaan.”

Lähteet: Helsingin Sanomat, Palloliitto