Sähkön hinta nousussa, miten pärjää kuluttaja?

Kuten monet ovat huomanneet, on sähkön hinta viime kuukausina kääntynyt räjähdysmäiseen nousuun. Ukrainan sota, kaasun hinnan nousu ja maailman tämänhetkinen taloustilanne ovat aiheuttaneet sen, että sähköyhtiöt ovat joutuneet nostamaan sähkön hintaa. 

Tämä tarkoittaa sitä, että yksittäisellä kuluttajalla sähkölasku tulee reilusti nousemaan. Sähköpörssi Nordpoolista käy ilmi, että sähkön hinta oli viime kesäkuussa 2,5 kertainen verrattuna vuodentakaiseen. Tämän lisäksi käyttäjä maksaa vielä sähköveron sekä sähkönsiirron hinnan arvonlisäveroineen.

Kysyimme yksittäiseltä sähkön kuluttajalta ja sijoittajalta Mika Aaltoselta, miten hän on kokenut sähkön hinnan nousun.

“Kyllähän se hurjalta tuntuu ja varsinkin kun yksipuolisesti sähkön hintaa nostetaan usean kerran vuoden sisällä, vaikea nähdä läpinäkyvästi, mistä hinta koostuu”

Kuluvana vuonna hinta on ollut historiaan nähden moninkertainen. Vuonna 2022 pörssisähkön hinnan keskiarvo on ollut 17,0 senttiä per kWh.

Kuva: Kari Rinta-Rahko

Hinnannousun arvioidaan yhä kiihtyvän ja tiedossa voi olla pahimmassa tapauksessa jopa sähkön säännöstelyä. Mutta asiantuntijoiden mukaan tulevan talven jälkeen helpottaa. Sähkön futuurihintojen perusteella hintapiikki saavutetaan vuoden vaihteessa. Keväällä sähköä tarvitaan vähemmän ja silloin myös hinta todennäköisesti tulee laskemaan.

“Toisaalta on onni se, että itsellä kulutus on pienehköä, lähinnä käy sääliksi omakotitalojen sähkölämmittäjiä, heille tämä on varmasti iso ongelma”

Yhtenä ratkaisuna kuluttajille ehdotetaan pörssisähköä. Pörssisähkön hinta voi vaihdella jopa tunneittain.

Pörssisähkösopimuksessa hinta puolestaan vaihtelee pörssihintojen mukaan yleensä tunneittain.

Pörssisähkösopimusta kannattaa harkita, esimerkiksi jos on kulutusta, jota voi siirtää halvemman hinnan tunneille, eli käyttää sähköä pääasiassa öisin.

Pörssisähkösopimuksia vertailtaessa kannattaa katsoa millaisen marginaalin eri myyjät perivät pörssihinnan päälle. Lisäksi myyjillä voi olla eroja siinä onko pörssihinta tuntihinta vai esimerkiksi vuorokauden keskiarvo.

Kirjoittaja: Michael Abdelnpe