Robert Helenius uransa kovimmassa paikassa

Robert Helenius ja Deontay Wilder iskevät yhteen Brooklynin illassa raskaan sarjan mittelössä. Helenius lähtee otteluun suurena altavastaajana, mutta mitkä ovat hänen mahdollisuutensa? Suomalainen nyrkkeilylegenda Amin Asikainen kommentoi aihetta Floppitaululle.

Teksti: Veikka Lokka

Tänä viikonloppuna nähdään Robert Helenius suomalaisen nyrkkeilyhistorian suurimmassa ottelussa. Helenius kohtaa yhdysvaltalaisen Deontay Wilderin. Helenius joutuu ehdottomasti uransa suurimman haasteen eteen, mutta ottelu on myös valtava mahdollisuus. Juuri tämän kokoluokan ottelusta Ahvenanmaalla asuva suomalaisnyrkkeilijä on koko uransa havitellut.

“Vaikka mitään titteleitä ei ole ottelussa jaossa, puhutaan kuitenkin raskaasta sarjasta. Wilder oli maailmanmestari vielä pari vuotta sitten. Varmasti ainakin mediahuomion puolesta suurin suomalainen nyrkkeilyottelu”, ex-huippunyrkkeilijä Amin Asikainen sanoo Floppitaululle.

Heleniuksen uraa ovat varjostaneet loukkaantumiset. Viime aikoina hän on kuitenkin pysynyt terveenä ja jopa vaihtanut dieettiään.

2020 maaliskuussa Helenius shokeerasi nyrkkeilymaailmaa voittamalla puolalaisen Adam Kownackin teknisellä tyrmäyksellä. Kownackia pidettiin jopa potentiaalisena ehdokkaana uhkaamaan raskaan sarjan kovimpia nimiä.

Helenius todisti, ettei voitto ollut pelkkää tuuria, kun hän voitti Kownackin myös uusintaottelussa. Kaksi peräkkäistä voittoa erittäin kovaa vastustajaa vastaan avasivat Heleniukselle ovet uransa suurimpaan otteluun. Nyt tulee mahdollisuus shokeerata nyrkkeilymaailmaa vielä enemmän. 

(Kuva: instagram bronzebomber)

Vastaan Brooklynissa astelee entinen WBC-liiton raskaansarjan mestari Deontay Wilder.  Alabamasta kotoisin oleva Wilder tunnetaan yhtenä kaikkien aikojen kovimmista lyöjistä. Tällä hetkellä aktiivisista nyrkkeilijöistä luultavasti kukaan ei lyö yhtä kovaa kuin “The Bronze Bomber”.

Wilderin kolme viime ottelua ovat olleet englantilaista Tyson Furya vastaan. Ensimmäinen kolmesta päättyi tasapeliin, mutta yhdysvaltalainen hävisi kaksi viimeistä ottelua teknisellä tyrmäyksellä.

Häviöissä ei ole suinkaan mitään häpeää Wilderille, koska Furya pidetään maailman parhaana raskaan sarjan nyrkkeilijänä. Fury koki Wilderia vastaan ongelmia, joita kukaan muu ei ole hänelle pystynyt aiheuttamaan.

Wilderin ennätys kaikkia muita paitsi Tyson Furya vastaan on huikea 42 voittoa ja 0 tappiota. Hän on tyrmännyt vastustajansa kaikissa paitsi yhdessä voitossaan.

Wilder suursuosikki myös Asikaisen mielestä

Amin Asikainen on realisti, kun puhutaan Heleniuksen mahdollisuuksista.

“Tietysti toivon, että Robert voittaa. Mutta kaiken järjen mukaan Wilderin pitäisi tämä ottelu voittaa”, kommentoi Asikainen.

Wilder lähtee otteluun tietysti suurena suosikkina, mutta Heleniuksen mahdollisuuksia ei pidä unohtaa. Avaimena Heleniuksen menestykselle on pysyä loitolla yhdysvaltalaisen hurjasta oikeasta kädestä.

Helenius on kuitenkin viime otteluissaan todistanut, että vielä 38-vuotiaana hän pystyy satuttamaan vastustajaansa, jopa Wilderia. Kun puhutaan raskaasta sarjasta, voi yksi lyönti muuttaa koko ottelun.

On myös hyvä muistaa, että Wilder ja Helenius tuntevat toisensa erittäin hyvin. Kaksikko on sparrannut, kun Wilder valmistautui otteluihin Furya vastaan.

“Uskon, että Robben kannattaa yrittää ottaa ottelu haltuun ja saada Wilder takajalalle. Sillä tavalla Helenius voi löytää itse onnistumisia. Wilder ottelee avonaisesti, siellä on tilaa vastalyönneille. Jos lähtee peruuttelemaan, osuu Wilderin takimmainen käsi luultavasti jossain vaiheessa”, ennakoi Asikainen.

Panoksena uran tulevaisuus

Ottelussa on valtavat panokset molemmille miehille. Heleniukselle ottelu on ehdottomasti hänen uransa suurin: se on nyt tai ei koskaan kohti MM-titteliottelua. Varmasti ei löydy monia, jotka pari vuotta sitten olisivat uskoneet Heleniuksen vielä pääsevän tällaiseen otteluun. 

“Jos Helenius tyrmätään pahasti, on se kova isku hänen uralleen. Mutta jos Robert ottelee hyvän matsin ja häviää sen kovan taistelun jälkeen, uskon, että hänelle voi aueta vielä mahdollisuuksia”, sanoo Asikainen.

36-vuotiaalle eli Heleniusta kaksi vuotta nuoremman Wilderiln ottelu on pakko voittaa. Yhdysvaltalainen aloittaa ikään kuin viimeisen rynnistyksen kohti raskaan sarjan maailmanmestaruuden uusimista.

Hävittyään Furylle monet jopa odottivat Wilderin lopettavan uransa, mutta yhdysvaltalainen on edelleen nälkäinen menestyksen suhteen. Iän takia ei kummallakaan ottelijalla ole luultavasti enää monta ottelua jäljellä urallaan.

“Jos Wilder häviää, eikä sopimuksessa ole uusintaottelun mahdollisuutta, on luultavasti Wilderin ura taputeltu”, veikkaa Asikainen.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä New Yorkissa Barclays Centerillä todistetaan joko Deontay Wilderin voitokasta paluuta kehään, tai suomalaisen nyrkkeilyhistorian kovinta temppua. Ottelu on arvioitu alkamaan noin kello 04.10 Suomen aikaan varhain sunnuntaiaamuna.