Nyrkkeilymaailma ottaa viimeistään nyt Heleniuksen tosissaan

Johan Lindström ja Robert Helenius ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä. Kuva: thenordicnightmare.com

Robert Heleniuksen ura on ollut yhtä vuoristorataa. Häviöitä, isoja voittoja, loukkaantumisia ja erimielisyyksiä promoottorien kanssa. Nyt MM-haaveet ovat jälleen realismia.

Teksti: Joonas Nikander

Kun Helenius otteli ammattilaisuransa alkuvaiheessa saksalaisessa Sauerland-tallissa, tie maailmanmestariksi oli auki. Vuonna 2011 Helenius voitti kyseenalaisesti Britannian Dereck Chisoran täpötäydessä Hartwall Areenassa. 

Ottelussa Helenius loukkasi oikean käden ranteensa, minkä jälkeen MM-unelma seilasi yhä kauemmaksi ja kauemmaksi. Loukkaantumisen myötä Helenius riitaantui Sauerlandin kanssa. Välirikko tallin kanssa oli olla viimeinen niitti Heleniuksen uralle. MM-haaveita ei nostanut yhtään se, että Helenius palkkasi tämän jälkeen omaksi valmentajakseen personal trainer Johan Lindströmin, jolla ei ollut lainkaan nyrkkeilytaustaa.

Heleniuksen seuraavat vastustajat olivat pelkkiä kehäraakkeja. Otteluille ei tarvinnut antaa minkäänlaista painoarvoa. Ensimmäinen kunnon varteenotettava vastustaja oli vuonna 2016. Helenius kohtasi ranskalaisen Johann Duhaupasin Helsingissä Hartwall Areenalla, tuloksena tyrmäystappio. Korpivaellus oli valmis jatkumaan. 

Tässä vaiheessa kukaan ei uskonut enää MM-haaveeseen, paitsi Helenius itse. Kannatti uskoa. 

Robert Helenius näytti koko nyrkkeilymaailmalle lauantaina, miksi hän on varteenotettava haastaja maailman huipuille. Helenius otti ylivoimaisen tyrmäysvoiton puolalaisesta Adam Kownackista. Kaksikon ensimmäinen kohtaaminen viime vuoden maaliskuussa päättyi niin ikään Heleniuksen yllätykselliseen tyrmäysvoittoon. 

Monet ajattelivat ottelun olleen Kownackille työtapaturma, eikä Heleniukselle annettu uusintaottelussakaan paljoa mahdollisuuksia.. Toisin kävi. Nyt viimeistään voidaan puhua MM-ottelusta. 

Raskaansarjan top 10 on niin tasainen, että tällä hetkellä Heleniusta ei voi olla huomioimatta. Onko seuraava vastustaja sitten Anthony Joshua, Oleksandr Usyk vai joku muu, tuloksena voi hyvinkin olla MM-ottelu. 

Pääsy raskaansarjan MM-otteluun olisi Suomen nyrkkeilyhistorian isoin juttu. Ensiksi täytyy kuitenkin odottaa tulos Joshuan ja Usykin välisestä uusintaottelusta, joka todennäköisesti otellaan ensi vuoden puolella. 

En itse usko, että Helenius tulisi kohtaamaan Tyson Furya, joka pitää hallussaan nyrkkeilyn arvostetuinta vyötä eli WBC-liiton mestaruusvyötä.

Vaikka Helenius on nostettu ykköshaastajaksi MM-otteluun, se ei käytännössä merkitse mitään. On nähty, ettei ykköshaastaja välttämättä ottele koskaan MM-ottelussa.

37-vuotiaalla Heleniuksella ei ole monta vuotta aikaa hukattavaksi, mutta seuraava ottelu olisi järkevää otella esimerkiksi meksikolaista Andy Ruiz junioria vastaan. Voitto tuosta ottelusta nostaisi automaattisesti Heleniuksen kauan haaveiltuun MM-otteluun. 

Tällä hetkellä Heleniuksen olisi kuitenkin järkevintä unohtaa nyrkkeily hetkeksi ja keskittyä nauttimaan elämästä ja ystävistä. Heleniuksen pitkä ja kuluttava kahden vuoden harjoitusjakso vei varmasti mehuja. 

Maailman nyrkkeilyliitto WBA on kuitenkin hyvin kummallinen kaikkine mestaruusvöineen, joten kaikkea voi tapahtua. Innolla jäämme odottamaan Robert Heleniuksen tulevaa mahdollista MM-ottelua tai MM-esiottelua. Varmaa on ainakin se, että Heleniuksen seuraava ottelu tulee olemaan arvoltaan suuri. Nyt hänet otetaan tosissaan pitkän korpivaelluksen jälkeen.