Jukka Keskisalo: ”EM-maastot antavat kuvaa vireestä ja harjoittelun onnistumisesta”

Maastojuoksun EM-kisat juostaan sunnuntaina 11. joulukuuta Italian Torinon lähistöllä Piemonte-La Madria Parkin puistoalueella. Kisoissa taistellaan Euroopan mestaruuksista yleisissä, alle 23-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden sarjoissa sekä sekaviesteissä. Suomea edustaa muun muassa Jukka Keskisalon valmennettava Camilla Richardsson.

Teksti: Veeti Suomalainen, Kuvat: Camilla Richardsson instagram

Maastojuoksulla on omanlaiset perinteet myös suomalaisille, sillä muistoissa on esimerkiksi Annemari Kiekaran (tuolloin Sandell) Euroopan mestaruus Alnwickista vuodelta 1995.

Tänä vuonna kisoihin on osallistumassa useampia suomalaisjuoksijoita. Yksi heistä on 29-vuotias Camilla Richardsson, jonka valmentajana toimii estejuoksun Euroopan mestaruuden vuonna 2006 voittanut Jukka Keskisalo.

Richardssonin valmistautuminen kisoihin on Keskisalon mukaan sujunut moitteettomasti, mutta samalla valmistautuminen on huomattavasti ohkaisempi kuin kesällä tapahtuvan varsinaisen kilpailukauden aikaan. Syy tähän on kilpailujen vähyys.

”Etelä-Euroopassa on nyt menossa maastojuoksukausi, joka huipentuu näihin kisoihin. Suomessa juoksijoille on ollut katsastukset, mutta hyvin harva on startannut. Juoksijoiden kilpailutuntuma on kesäisin huomattavasti parempi”, Keskisalo kertoo Floppitaululle.

Richardssonille kisojen on tarkoitus toimia harjoituskautta piristävänä kokemuksena.

”On aika vähän juoksijoita, jotka satsaavat pelkästään maastokauteen. Monelle kisat ovat välipala ja piristysruiske harjoituskauden keskellä. Camillan tähtäimet ovat asetettu ensi kesän Budapestin MM-kisoihin. Mutta kyllä näistä kisoista jonkinlaista kuvaa saa tämänhetkisestä vireestä ja siitä, onko harjoittelu mennyt oikeaan suuntaan.”

Viestissä mukana myös Topi Raitanen

Richardsson juoksee yhtenä Suomen edustajista sekaviestissä (4 x 1,5 km) ja naisten sarjassa kahdeksan kilometrin henkilökohtaisella matkalla. Suomen muut edustajat viestijoukkueessa ovat Viola Westling, Topi Raitanen ja Joonas Rinne.

”Viesti on hyvin uusi kilpailumuotona, mutta parhailla mailla on tosi laadukkaita porukoita. Suomi ei ole kuumimpia mitalisuosikkeja. Henkilökohtaisella matkalla vastassa on tuttuja nimiä. Hyviä naisia on mukana paljon, kun kaikki ovat ahtautuneet samalle matkalle.”

Piemonte-La Madria Parkin maastoja Keskisalo kuvailee varsin perinteikkäiksi.

”Nurmirata. Mikäli kosteita ilmoja on ollut tällä tai aikaisemmalla viikolla, rata muuttuu mutaiseksi, mutta tämä näyttäytyy vasta kisa-aamuna. Pitkää piikkiä jalkaan.”

Kisojen tasoa etukäteen hän sanoo laadukkaaksi.

”Radalla pärjänneitä juoksijoita on paikalla tosi paljon. Jakob Ingebrigtsen on mukana miehissä ja Konstanze Klosterhalfen naisissa. Vain yksittäisiä hyviä puuttuu, mutta nyt jo useampana vuonna kärki on halunnut saapua paikalle. Eurooppalaiseksi tasoksi kisat ovat hyvät ja kärjen ollessa mukana näkee, että kisaa arvostetaan”, Keskisalo summaa.