Tie karatemaailman huipulle

img_0067Terminä karate soittaa varmasti jokaisella kelloja, vaikka ei lajia olisi koskaan itse harrastanutkaan. Kamppailulajia harjoitellaan ympäri maailmaa, ja Suomessakin on runsas aktiiviharrastajien joukko. Helsinkiläinen Benjamin Bruun on nuoresta iästään huolimatta karaten kokenut konkari, joka on niittänyt menestystä lajissa ja voittanut lukuisia maailmanmestaruuksia.

Benjamin on 22-vuotias nuori mies, jolle karate on ollut intohimo pienestä pitäen. 3-vuotiaana ensikosketuksen karateen saanut Benjamin kertoo, että innostui lajista heti. Kung Fu leffoja vanhempiensa kanssa katsonut Benjamin tajusi, että haluaisi tehdä jotain samantapaista.

Pian sen jälkeen he menivätkin katsomaan karatetreenejä, joita Benjamin fiilisteli kovasti. Hän oli kuitenkin vielä liian nuori aloittamaan harjoittelun. Pari vuotta myöhemmin ovet kuitenkin avautuivat ja hän pääsi aloittamaan treenaamisen isänsä vanhassa seurassa.

Melkein 20 vuotta lajin parissa pitää sisällään ylä- ja alamäkiä. Suurimpana motivaationa toimii yhä kuitenkin uusien asioiden oppiminen.

Musta tuntuu että karatessa oppii aina uutta ja jos osaisin jo kaiken karatesta vaihtaisin vaikka golffiin.

Varsinkin kilpailut ovat olleet kilpailuhenkiselle Bruunille tärkeitä ja tavoite on tietenkin aina olla paras. Alkuun Benjamin kävi salin kisoissa, jossa pääsi testaamaan omaa osaamista. Tästä matka jatkuikin nopeasti SM-kisoihin ja vuonna 2004 Suomen karatemaajoukkueen päävalmentaja kysyi kiinnostaisiko Benjaminia otella maajoukkueessa. Tähän kysymykseen vastaus oli selvä ja vuonna 2005 hän olikin jo edustamassa maajoukkuetta EM-kisoissa.

Suurimpina onnistumisina Bruun pitää tupla maailmanmestaruuksia, jotka kilpaillaan katassa ja otteluissa. Viimeisimmät MM-tittelit löytyvät vuodelta 2014 ja myös EM tuplamestaruus vuodelta 2015.

Voittaminen on ihan hauskaa ja sitä pystyy juhlia vähän aikaa, mutta se kun otat joltain turpaa, sen sä muistat. Se on kivointa karatessa, että kun häviö jää kalvaamaan sua niin pääset ensi kerralla näyttämään että oot oppinu virheistäsi, kertoo Benjamin.

Myös Benkku-lempinimeä totteleva nuorukainen ei suinkaan ole ainut karateka Bruunien perheestä. Hänen isänsä Pentti ja sisko Camilla ovat myös voittaneet paljon mestaruuksia ja ovat erittäin kokeneita lajin harrastajia. Harrastuksena karate on Benjaminin mukaan yhdistänyt perhettä ja pitää melkeinpä siunauksena sitä, että perhe on lajissa mukana.

Faijan kanssa treenaaminen ja leirillä oleminen on parasta isä-poika laatuaikaa mitä maailma voi tarjota, jatkaa Benjamin.

 

img_0064

Perhekuva SM-kisoista vuodelta 2012.

Myös karateyhteisöä Benjamin kuvailee yhdeksi isoksi perheeksi. Harrastus pitää sisällään paljon eri ikäluokkia ja eri maiden kansalaisia, joihin ei välttämättä muuten ikinä pääsisi tutustumaan. Rankkojen kisojen tai treenien päälle asiaan kuuluu myös hauskanpito karate porukan kanssa.

Tulevaisuuden suunnitelmat lajin parissa ovat suhteellisen selvät. Tarkoitus on jatkaa karatea ja treenata niin paljon kuin pystyy. Benjaminin nykyinen elämäntilanne ei mahdollista samanlaista treenaamista kuin ennen, mutta hän yrittää parhaansa järjestää aikaa rakkaalle harrastukselle, vaikka se olisi välillä haastavaa.

img_0066

Potkuharjoittelua treeneissä

Mikä sitten tekee hyvän karatekan? Benjaminin mukaan ei suinkaan tarvitse olla luonnonlahjakkuus vaan palava into lajiin riittää. Tasainen kehitys pienestä pitäen on tärkeämpää kuin luontainen kyky pärjätä lajissa.

 

Teksti: Juha Rapo