Ruotsin jalkapallomaajoukkue syvissä vesissä

Ruotsissa eletään historiallisia hetkiä, sillä EM-kisapaikka on jäämässä haaveeksi.

Kuva: Martin Engberg

Teksti ja kuva: Martin Engberg

Maaliskuun 2022 jalkapallon MM-kisojen jatkokarsintojen jälkeen Ruotsi on ollut alamäessä. Tämän jälkeen Kansojen Liigassa putoaminen C-sarjaan oli shokki ruotsalaisille. Ennen EM-karsintojen alkua Ruotsin ennakoitiin taistelevan Belgian kanssa kisapaikoista.

Ruotsi pelasi tärkeän kotiottelun Itävaltaa vastaan syyskuussa. Ottelussa oli suuret panokset, sillä voitolla Ruotsi olisi päässyt pisteen päähän Itävallasta, vahvistaen EM-kisahaaveitaan.

Ottelu ei kuitenkaan edennyt kotijoukkueen osalta odotusten mukaisesti. Toisella puoliajalla Itävallan tehokas 15-minuuttinen tuotti kolme maalia. Kolmannen maalin jälkeen ruotsalaisyleisö sai tarpeekseen omiensa otteista, ja suuri osa yleisöstä poistui stadionilta. Ruotsi kuitenkin onnistui kertaalleen maalinteossa aivan ottelun lopussa. Ottelu päättyi lukemiin 1—3.

Karsintojen alusta alkaen Ruotsin ottelut eivät ole menneet odotusten mukaisesti. Ruotsi on seitsemän pisteen päässä EM-kisapaikasta, kun jäljellä on kolme karsintaottelua. Karsintalohkon kärjessä Belgia ja Itävalta ovat molemmat kolmessatoista pisteessä.

Ruotsi on ollut EM-kisoissa mukana vuodesta 1996, joten olisi katastrofi ruotsalaisille jäädä kisoista ulos.