Suomalaiset liekeissä Yhdysvaltojen yliopistosarjassa

Suomalaiset huippulupaukset ovat kohauttaneet kulmia koripallon NCAA:n 1-divisioonassa

Teksti: Jan-Matias Nikula

Touko Tainamo, Denver Pioneers

Kolmannen kautensa yliopistossa aloittava Touko Tainamo upotti 31 pistettä ja otti 18 levypalloa Denverin kauden avauksessa. Denver voitti avauspelinsä Cal Polya vastaan 97-76. Tainamo oli pelin ylivoimainen MVP eli arvokkainopelaaja. Kesällä Suomen universiadijoukkueeassa pelanneen Tainamon pistesaalis oli koko sarjan kuudenneksi isoin ja levypallosaalis sarjan kolmanneksi suurin avauskierroksella. NCAA:n 1-divisioonassa on 351 joukkuetta ja noin 1500 pelaajaa, joka korostaa Tainamon suorituksen erityisyyttä. Suoritus oli suomalaisittainkin historiallinen, sillä suomalaisia 30-pistettä ylittäneitä ei ole kuin neljä  jenkkien yliopistojen korkeimmassa sarjassa. Nämä pelaajat ovat Lauri Markkanen, entinen Susijengi kapteeni Shawn Huff, Samuel Haanpää ja nyt Touko Tainamo. Tainamo ehti pelata jo toisenkin pelin tällä kaudella, jossa hän kirjautti 13 pistettä UC San Diegoa vastaan.

 

Olivier Nkamhoua, Michigan Wolverines

Susijengin MM-kisojen kolmanneksi paras pistemies “Olli” aloitti yliopistokautensa vakuuttavasti. Hän keräsi 25 pistettä, seitsemän levypalloa ja lisäksi vielä kolme syöttöä. Neljä kautta Tennesseen yliopistossa pelannut Olli siirtyi kesän siirtoportaalissa Michiganiin. Hän aloittaa siis viidennen kautensa jo yliopistossa eli viimeisensä. Kehitys on silmiin pistävää viime kauteen verrattuna varsinkin hyökkäyspäässä, eli kesä maajoukkueen kanssa on ollut nähtävän onnistunut. Toisessa ottelussa Nkamhoua kirjasi myös todella vakuuttavat tilastot (17pts, 10lev ja 100% heittoprosentilla).

 

Federiko Federiko, Pittsburgh Panthers

Susijengissäkin kesällä debytoinut Fede oli mies paikallaan Pittsburghin kauden avauksessa. Hän kirjautti nimittäin tuplatuplan (13pts ja 10lev). Pittsburgh voitti ylivoimaisesti North Carolina A&T Aggiesin 100-52. “Pitt” on aloittanut kautensa kahdella voitolla. Joukkueen puollustuksenankkuri Federiko on saanut ylistyksiä myös amerikkalaisissa uutismedioissa. Huomattavaa on myös kahden pelin otannalla kerätyt seitsemän torjuttua heittoa, joiden keskiarvolla (3.5) hän on koko sarjan kuudes. Fedellä oli hieman vaikeampaa toisessa pelissä, kun hän kirjautti kolme pistettä ja yhdeksän levypalloa.

 

Mustapha Amzil, New Mexico Lobos

Amzil Siirtyi kesän aikana New Mexicoon Daytonin yliopistosta. Viime kauden päätteeksi Amzil sai paljon kiinnostusta muista kouluista, tällä listalla oli muun muassa UCLA. Viime vuonna lähes 10 pistettä per ilta keskiarvolla pleannut Amzil on ollut vaikeuksissa kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Tällä kaudella Amzil on heittänyt kolmenkymmenen prosentin tarkkuudella ja pistekeskiarvo on  vain 4,5 pistettä. Suuren vastuun perässä New Mexicoon lähteneen Amzilin minuutit ovat vain pienentyneet viime kaudesta.

 

Miro Little, Baylor Bears

Lauri markkasen jälkeen kenties isoimmilla odotuksilla yliopistouransa aloitti myös Miro Little. Susijengin avausviisikkoon MM-kisoissa kuulunut Miro starttasi ylopistouransa Auburnia vastaan keskiviikkona 8.11. Vastuuta tuli vain kaksi minuuttia, joiden aikana kertyi kaksi menetystä. Pre-seasonilla Mirolla oli niin ikään ongelmia menetysten kanssa. Baylorin toisessa ottelussa hän sai jo vastuuta enemmän ja pelasi 15 minuuttia heittäen viisi pistettä. Kauden kolmannessa ottelussa peliaika jäi taas ainoastaan neljään minuuttiin. Monet ovat kaivaneet jo paniikkinappulaa Littlen suhteen, mutta täytyy muistaa, että kausi- ja ennen kaikkea yliopistoura on vasta alussa. Baylor on joukkueena aloittanut kautensa vakuuttavasti kolmella voitolla kolmesta pelistä ja lukeutuu koko sarjan ennakkosuosikkeihin.

 

Morris Ugusuk, South Carolina Gamecocks

Yksi positiivisimmista yllätyksistä suomalaisittain tällä kaudella on ollut 19-vuotias Morris Ugusuk. Drive Academystä maailmalle ponnistanut Morris on murtautunut South Carolinan pelaavaan kokoonpanoon ryminällä. Hän pelasi kaudenavauksessa 21 minuuttia tehden viisi pistettä ja syöttäen kolme koria. Toisessa pelissäkin Ugusuk pelasi 13 minuuttia, kun South Carolina voitti Virginia Techin. Joukkueen päävalmentaja Lamont Paris kertoi haastattelussa, että Morris on projekti eikä hän olettanut, että hän pelaisi paljoakaan tällä kaudella. Morrisin kehitys kesän aikana on ollut häikäisevää, jonka johdosta hän on napannut paikan pelaavassa kokoonpanossa.

 

Eemeli Yalaho, Texas Tech

Jyväskyläläinen Eemeli Yalaho pleasi 22-23 kauden Western Reserve Academyssa yhdysvaltojen lukiosarjassa. Hän herätti kiinnostusta useammalata NCAA:n ykkösdivisioonan koulusta. Eemeli valitsi Texas Techin. Joukkue on erittäin meritoitunut. Se esimerkiksi pääsi NCAA-turnauksen finaaliin vuonna 2019. Yalaho on pelannut yhteensä ainoastaan 11 minuuttia kahdessa ottelussa. Peliaika näyttää siis ensimmäisellä kaudella jäävän vähäiseksi.

 

Emil skyttä, Sacramento State Hornets

Emil skyttä siirti täksi kaudeksi Sacramento Stateen Central Michiganista, jossa vastuu jäi pieneksi. Alkukausi on ollut haastava. Urheilullisesti lahjakas Skyttä on kerännyt tällä kaudella kaksi pistettä ja kaksi levypalloa kahdessa ottelussa. Sacramento Staten kaudenavaus on ollut niin ikään vaikea, kun se on hävinnyt molemmat ottelunsa Standfordia ja Nevadaa vastaan.

 

Tuukka Jaakkola, Cal Poly Mustangs

Helsingin Sanomat uutisoi, että koripalloura olisi paketissa ja uusi urasuuntaus rakannusfirman johtotehtävissä olisi alkanut. Jaakkola kuitenkin palasi Cal Poly Mustangssin paitaan ja starttasi viidennen kautensa joukkueessa. Tuukka jaakkola kohtasi kaudenavauksessa toisen suomalaisen Tainamon. Tämä suomalaisten taisto päättyi  62-80 Cal Polyn tappioon. Jaakkola kirjautti kaksi pistettä kuudessa minuutissa.

 

Gezim Bajrami, LIU

Tampereen Pyrinnön kasvatti Gezim Bajrami oli Long Island Universityn avauksessa, kun se hävisi Air Force 82:lle. Hän nappasi kolme levypalloa ja kolme pistettä viidessätoista minuutissa.

 

Jesper Granlund & Leo Nordberg, Longwood

Longwoodissa on erittäin mielenkiintoinen tilanne, kun kaksi suomalaista pelaa samassa joukkueessa. Jesper Granlund on Longwoodin avauksessa ja on saanut rutkasti vastuuta. Ensimmäisessä ottelussa hän pelasi peräti 34 minuuttia. Mukin: kasvatti Leo Nordberg ei pelannut ensimmäisessä ottelussa, mutta toisessa hän pääsi pelaamaan jo 13 minuuttia.

 

Viljami Vartiainen, Weber State

Viime kaudella HBA:ssa säväyttänyt Viljami Vartiainen valtsi yliopistokseen Weber Staten. Joukkue on aloittanut kautensa vahvasti kahdella voitolla. Viljami on päässyt pelaamaan 15 minuutin keskiarvolla. Heitto on vielä alkukaudesta ollut hukassa (pelitilanne heitot 0/8).