Frisbeegolfin lajilegenda paljastaa: “Uusi kilparata suunnitteilla”

Kai Vesa on Suomen yksi frisbeegolfin pioneereista ja lajilegendoista. Tervetuloa Floppitaulun haastatteluun!

Mitä sulle kuuluu? 

Kiitoksia tosiaan kunniasta päästä tälläseen haastatteluun. Vaikka tässä ollaan pitkän linjan konkareita, niin kyllähän sieltä löytyy vielä pidempään lajia harrastaneita. Ehkä tässä on jonkinlaista uraa uurrettu frisbeegolfin saralla, ni kai sä sitä kautta meikäläisen tähän valkkasit.

Teksti ja haastattelu: Jani Rinkinen

Kuvat: Kai Vesan arkistot

 

Kai Vesa

Kai Vesan Ura

 

Haluatko esitellä itsesi omin sanoin, kuka olet ja mistä tulet?

Nimi on Kai Vesa ja frisbeegolfia tulee nyt ens kesänä 30-vuotta täyteen. Kilpailua on ollut koko tää aika ja sit alkuajoista haaveiltiin kotimaisista frisbeegolfkiekoista. Niitä on nyt 2009 vuodesta tehty ja sit on tietysti paljon isojen kisojen järjestelyä. 

Mitä kautta ajauduit aikoinaan frisbeegolffin pariin ja kauan olet siis harrastanut lajia?

Vuonna 1994 aloitin lajin hassun sattuman kautta, mul oli siihen aikaan jo oma satelliittilautanen ja mä kattelin Music Televisionia ja siellä tuli musavideoiden välissä frisbeegolfia ja mä kattoin et onpa siisti juttu. Aika kultaa muistoja, mut on sellanen mielikuva, et kaks päivää siitä, kun tuli naapuripuistoon frisbeegolfrata, mut sanotaan et 2 viikkoa sisällä siitä videosta tuli Vihiojan frisbeegolfrata pystyyn. Mä vaan kävelin koiran kans sinne lenkille ja näin korit ja tiesin heti mistä on kyse. Mä palasin kotio, mul oli sellanen koiran halkisyömä frisbee, mä kolvilla juotin tai sulatin ne palaset yhteen ja lähin pelaa. Kahden väylän jälkeen törmäsin Meresmaan Jussiin ja se lainas mulle cobraa, jonka mä meinasin ekalla väylällä heittää bussin nokkaan. Kärpänen puras silloin oikein kunnolla.

Mikä on suurin meriittisi frisbeegolf-kilpailuissa, ja miltä tämä tuntui?

Mieleenpainuvin on 2006 European Open, jossa ensimmäisen kierroksen jälkeen pelasin kärkikortissa. Siinä oli Feldbergiä ja Climoa pelikavereina. Samasta kisasta sain USDGC-paikan, eli USA:n mestaruuskisoihin. Se on isompi juttu kuin lähteä MM-kisoihin, joihin pääsee sillä, et on pelannut tarpeeksi kisoja ja kerännyt pisteitä.

Kaitsun avausheitto

Jos mietitään frisbeegolfia aikajanalla, kuinka paljon on muuttuneita asioita?

Lajikulttuuri

Kyllähän se kehittyy kokoajan, vaikka nyttenkin tuntuu siltä, et harrastajien näkökulmasta kaikki tuntee lajin. Kyllä tää täs kokoajan kasvaa. Tällä hetkellä mennään vaiheessa, jossa koululiikuntaan tätä lajia on mietitty jo 15 vuoden ajan. Kouluilla oli kysely oppilailta, mitä he haluaisivat harrastaa: Frisbeegolf oli Top3-lajeissa, sekä kesä- että talviurheilulajeissa.

Kilpailut

Isoin kiitos kuuluu Meresmaan Jussille, hän lähti uurtaa ammattimaista kilpailua eteenpäin. Saatiin European Open ja saatiin jenkit mukaan kilpailuihin. Nykyään jos on isompi kisa, niin rata pitää olla vähintään 3 päivää ennen rata pelattavissa ja harjoiteltavissa.

Välineet

Kiekkojen nopeus nousi kahdestatoista neljääntoista. Lajiliitto muokkasi myös omia sääntöjään ja sallittiin kaksiosaiset kiekot. Toivoisin myös, että lajiliiton säännöt pysyisi standardeina, ettei kehitettäisi lajia liikaa innovaatioilla. Korin mittoihin toivoisin tarkempia standardeja. Välillä tuntuu, ettei liitto itsekkään tiedä, mitä ollaan tekemässä.

Kilpailijat

Mä sanoisin et 2010 hujakoilla rupes huomaamaan, et laji kehittyi urheiluksi. Kilpailijat rupes treenaamaan, ne lepäs, ne söi ja valmistautui ihan eritavalla kuin ennen. Ennen vanhaan kilpailut oli juhlareissuja ja lähibaarin vierestä katottiin majapaikka. Sitten haettiin pussijuomat ja mentiin puistoon heittelee ultimatea. Neljän tunnin unilla sit lähettiin rapsakoina pelaamaan seuraavaa kierrosta. Nykyään offseasonilla, on pelaajilla kunto-ohjelmia ja pelaajat ottavat tämän tosissaan ja hankkivat lajista toimeentulon ja ammatin.

Korin kasausta

 

Yritys

Kai Vesa omistaa yrityksen nimeltä Prodiscus. Yritys perustettiin vuonna 2006 ja se toimi aluksi maahantuontifirmana, 2009 vuodesta yritys on painanut omia kiekkoja. Yritys tuottaa tuotteitansa rakkaudesta lajiin ja harrastajalta harrastajille. Prodiscus on hyvin tunnettu kotimaisista ja laadukkaista tuotteistaan.

Kohtasitteko haasteita firman alkuaikoina ja kuinka suureksi yritys on vuosien saatossa kasvanut?

Puoli vuotta siinä varmaan kesti ennenkuin saatiin kunnon kappaleet muoteista pihalle, samojen haasteiden parissa ovat kaikki uudet firmat. Ite pidän tätä jo suurena yrityksenä. Ensimmäiset 9 vuotta tein tätä vain sivutoimisena IT-hommien ohella. Meil on kolme tuontantotekijää, joilla pystytään ajamaan 3-vuorossa kiekkoja pihalle. Ehkä se kertoo enempi, ettei enään tarvi IT-hommia tän homman ohella. Liikevaihdosta en edes tiedä tällä hetkellä, koronavuodet olivat yrityksen kulta-aikaa. Tän vuoden liikevaihto pyörii varmaan puolen miljoonan paikkeilla, sen näkee sit, kun kirjanpitäjä tekee laskelmat vuoden alussa.

Kuinka monta rataa olet suunnitellut/rakennuttanut? 

Mitähän mä uskaltaisin heittää, noin 50 ehkä. Suomessa on noin 900 rataa. Enemmän on rakennettu kisaratoja. Sit on neuvottu ja opastettu muita ratojen rakentamisessa turvallisiksi. Suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon alueen muut käyttäjät.

Millainen on mielestäsi hyvä rata?

Oon yhdessä unelmaprojektissa mukana, kun tiedän, että asia on jo julkinen. Äänekoskelle on rakentumassa kilpatason rata, johon tulee nurmipohjat ja alueelle istutetaan 200 puuta, joilla saadaan rata teknisesti haastavaksi. Parhaat radat ovat mielestäni: Tampereen Disc Golf Center, USDGC-rata ja European Open rata.

Mikä on firman tärkein tehtävä itsellesi, kasvattaa lajia/harrastajia vai suurentaa liikevaihtoa/voittoa?

Ehdottomasti lähimpänä sydäntä on, et saadaan lajia kasvatettua. Toivon, että olisi aikaa enemmän nuorten ja ylinpäätänsä harrastajien opastamiseen. Tulevaisuudessa on tarkoituksena saada oma tuotantohalli ja sinne harjoitustilat.

Kuinka paljon sponsoroit pelaajia vuodessa, ja millaisia eri sponsoridiilejä on olemassa teidän yrityksellä?

Meillä on noin 50 tiimipelaajaa ja sen lisäksi noin 50 ambassador-tiimiläistä. Menoja sponsoroinnista koitui noin 40 000 euroa, jonka jälkeen rupesin painattamaan itse tuotteita, että saataisiin kuluja pienemmäksi.

Olet ollut järjestämässä myös useita kilpailuita, mikä on ollut mieleenpainuvin?

Rakkain on varmasti oma Nokia Open, joka on paisunut kolme viikkoa kestäväksi kilpailuksi. Kilpailussa pelataan European Open rataa Kai Vesa-twistillä. Vuosien saatossa on tullut järjestettyä noin 150 kisaa.

Sosiaalinen media on suuri osa nykypäivän markkinointia, mistä kaikkialta sinut löytää sieltä ja millä nimellä?

https://www.facebook.com/prodiscus 

https://www.instagram.com/prodiscus/

https://www.tiktok.com/@team_prodiscus

 

Maanpuolustukseen valmis Kai

Harrastukset

Maanpuolustus on ilmeisesti lähellä sydäntäsi, haluatko kertoa mitä Suomen puolustusvoimat merkitsee sinulle?

Kyllähän se on tärkeä asia. Mikä maailmantilanne nyt on niin vielä ajankohtaisempi, olen mukana siinä, et jos jotain saatuu niin olen mukana siinä. Maanpuolustukseen liittyy vielä aseharrastukset, joita harrastan myös muun toiminnan ohella.

Harrastat ilmeisesti myös tietokonepelejä, mikä niissä viehättää ja mitä pelejä pelaat?

Counter-Strikeä ruvettiin pari vuotta sitten pelaamaan Disc Golf Finlandin Discord-kanavalaisten kanssa. 

Pelaat pappaliigaa joukkueessa nimeltä Valoiz Academy? Joukkuekaverit ovat heittäneet tähän haastattelun loppuun sulle kysymyksiä.

Ai sää menit suolaamaan mut vielä tälleen.

Miten yrittäjällä on aikaa pelata Counter-Strikeä 60 tuntia viikossa?

Se on hyvä kysymys. Syksy ja talvikausi on hiljaista, varastossa on paljon tavaraa ja yöt on aina aikaa, eihän silloin nukkua tarvi.

Kumpi oli ensin Pro vai Discus?

Sananahan tota mä pari viikkoa kehittelin toiselle yritykselle. 2009 ostin rakkaan nimen toiselta yritykseltä itselleni. Pro on ammattimaisia juttuja, ja discus on kiekonheittoa latinasta, siitä ne yhdistyi sitten. En osaa sanoa kumpi tuli ensin.

Kummassa kausi on ollut menestykkäämpi tänä vuonna, frisbeegolfissa vai Counter-Strikessä?

Kyllä se CS:ssä ollaan pärjätty paremmin, siinä ei olla viimeisiä. Vaikken frisbeegolfissa enään pärjää, niin tykkään pelata pro-kisoja ja haastaa itseäni niillä radoilla. Kuinkakohan monta vuotta pitää, vielä pelata ettei tee taas jotain tyhmää virhettä?

Kumpi oli tyydyttävämpää; voittaa olematon MM-mitali frisbeegolffissa vai jatkoaika vertigossa pappaliigassa? 

Tässä ilmeisesti viitataan siihen, että oltiin toissavuonna mastereiden MM-kisoissa, joissa Jorin kanssa osallistuttiin parigolffin kisoihin, joista ei saatu edes mitalia, saatiin 20 dollaria voittorahaa takaisin. Yleensä MM-kisoissa myös parigolfit on ollu tittelikisoja, kyllä jatkoaikavoitto vertigossa oli tyydyttävämpi.

Olisitko mielummin vyötiäinen vai vesinokkaeläin?

En tiedä mikä on vyötiäinen, joten sanotaan vesinokkaeläin.

Kiitos Kaitsulle haastattelusta ja tsemppiä syksyyn!