Suomalaisen frisbeegolfin keulakuvan Väinö Mäkelän kausi 2020 pakettiin: – “Jäätiin plussan puolelle”

Jyväskyläläinen Väinö Mäkelä on noussut kohisten yhdeksi Suomen ja koko Euroopan parhaimmaksi frisbeegolfpelaajaksi. Uusimmassa PDGA:n (Professional Disc Golf Association) listauksessa Mäkelä arvioitiin Suomen parhaaksi ja Euroopan toiseksi parhaimmaksi frisbeegolfpelaajaksi. Kauteen 2020 tultaessa Mäkelä oli kerennyt voittaa muun muassa Miesten EM-pronssia ja Miesten SM-hopeaa.

Kausi 2020 tuli päätökseen 6.9. Nokia Openissa 2020. Mäkelä päätti kautensa Nokialla totuttuun tapaansa kärkisijoitukseen ollessaan toinen. Tasaisuudestaan kuluneella kaudella tunnetuksi tulleen Mäkelän kausi 2020 oli kokonaisuudessa menestys, vaikkakin se kirkkain eli SM-kulta jäi vielä toistaiseksi saavuttamatta. 21-vuotiaalla Mäkelällä oli kauteen 2020 tultaessa edessään kaksi isoa kilpailua Frisbeegolfin SM 2020 ja Prodigy Disc Pro Tour 2020. 

– Päätavoite oli pelata mahdollisimman ehyt kausi ja voittaa mahdollisimman paljon, Mäkelä kertoo.

 

Lähde: SFL / Joe Pimenoff. Mäkelä puttaamassa runsaslukuisen yleisön edessä Frisbeegolfin SM-kisoissa 2020.

 

Kausi käyntiin

Kausi avattiin Suomessa todenteolla kesäkuussa, kun Prodigy Disc Pro Tourin miesten avoin luokka keräsi kaikki Suomen parhaat frisbeegolfpelaajat yhteen. Pro Tour koostui neljästä osakilpailusta, jotka olivat järjestyksessä Helsingin Tali, Turun Aninkainen, Tampereen Disc Golf Center ja Kuopion Puijo. Mäkelä aloitti Pro Tourin Helsingissä sijoittumalla sijalle kaksi.

– Tali meni ihan ok, viimeinen kierros meni yliyrittämisen puolelle ja tuloksena oli toinen sija.

Toinen osakilpailu toi hieman takapakkia Pro Tourin kokonaistilanteeseen kun tuloksena oli koko kauden heikoin sijoitus viides.

– Ensimmäisellä kierroksella tuli romahdus, joka vaikeutti kisan kulkua, siihen nähden ihan ok suoritus.

 

Tampereen suonenveto

Tampereen Disc Golf Centerin osakilpailun ensimmäinen kierros saapuu päätökseensä. Väylä 18 on Tampereen radalla 107 metriä pitkä ja sen ihannetulos on kolme heittoa. Upealla kierroksen päättävällä väylällä kori sijaitsee Mäkelän omien sanojen mukaan sukellusveneeksi kutsutulla nurmialueella. Mäkelän valinta avausheittoon on Pa3 400 glow-niminen kiekko.

– Oli tarkoituksena heittää vain sukellusveneen päälle lähelle koria. Heitto lähti korkeana ja tuuli tarttui kiekkoon.

Tuulet olivat suotuisia ja kiekko putosi suoraan reilun sadan metrin päässä sijaitsevaan koriin. Mäkelän kädestä syntyi upea hole-in-one heitto. Ilo oli Mäkelällä ylimmillään. Mäkelä nosti kädet ylös ja suuntasi halaamaan hyvä ystäväänsä ja kilpakumppaniaan Seppo Pajua.

– Teknisesti heitto oli vain yksi muiden joukossa. Olihan se vähän vahinko. Missään nimessä sitä ei haettu, mutta totta kai se tuntui hyvältä.

Urheiluihmisten mieliksi suoritus saatiin videolle ja videoklippi Mäkelän suorituksesta saavuttikin suuren suosion päätyen somekanavista aina Iltalehden ja Helsingin Sanomien urheilusivuille asti. Mäkelä oli hyvin otettu saamastaan huomiosta:

– Tuntui todella hienolta. Olin todella iloinen siitä, että meidän Suomen mittakaavassa pieni lajimme sai laajaa huomiota. Oli hienoa saada frisbeegolfille näkyvyyttä. Sillä hetkellä frisbeegolf oli lajina koko kansan nähtävillä.

 

Korkeimmalla korokkeella

Tampereen osakilpailusta sijoituksena oli jälleen toinen. Pro Tourin ensimmäisen voiton jahtaaminen siis jatkui edelleen:

– Tampereella oli kaksi hyvää kierrosta kolmesta. Se riitti toiseen sijaan Niklas Anttilan takana. 

Kaivattua voittoa Mäkelä lähti hakemaan Pro Tourin viimeisessä osakilpailussa Kuopion Puijolla. Kuopioon tultaessa tilanne oli se, että tasaisuutensa ansiosta Mäkelä oli osakilpailupisteissä toisena edellään Helsingin ja Tampereen osakilpailut voittanut Niklas Anttila. Mäkelällä oli edelleen mahdollisuus voittaa koko Pro Tour, mutta homma ei ollut enää kokonaan omissa käsissä. Mäkelällä oli Kuopiossa pakkovoiton paikka, sillä kokonaiskilpailun voittoon riittäisi mikäli Mäkelä voittaisi Kuopiossa, ja Anttila olisi korkeintaan neljäs. Ennakkoasetelmat olivat selvät:

– Ei ollut mitään hävittävää, tultiin Anttilan kotiradalle, joten olin selvä altavastaaja. Anttila on heittänyt Kuopiossa parhaimmilaan -17 tuloksen mikä on aivan uskomaton suoritus. Mulla oli tosi luottavainen olo, altavastaajana oli hyvä lähteä kisaan.

Mäkelä sai omasta pelistään kiinni heti ensimmäisestä kierroksesta lähtien ja kun samalla Anttilalla oli vaikeuksia oman pelinsä kanssa, oli Mäkelä noussut yhtäkkiä ykkössuosikiksi voittamaan koko Pro Tour. Altavastaajana pelaaminen sopi Mäkelälle:

– Olen aina kokenut olevani parhaimmillani altavastaajana ollessani. Sytyn todenteolla, kun saan olla altavastaaja ja jahdata edessä olevaa. 

Mäkelä oli Kuopiossa todella vakuuttava ja otti osakilpailuvoiton. Samalla Mäkelä voitti myös Pro Tourin kokonaiskilpailun, sillä Anttila jäi Kuopiossa sijalle 25. Alkukaudella syntynyt voittamattomuuden taakka putosi Mäkelän harteilta. Mies oli täynnä riemua putattuaan finaalikierroksella kiekon viimeiseen koriin. Mäkelä ei kuitenkaan vielä tiennyt, että voitolla saattoi olla haittavaikutuksia tulevia kilpailuja silmällä pitäen.

– Voitto merkkasi todella paljon. Jälkeenpäin ajateltuna ehkä jopa liian paljon. Voitto tuli tietyllä tapaa liian aikaisin.

Lähde: SFL / Vuorelan Veikot. Kuvassa kolmen kärki Prodigy Disc Pro Tourilla. 1.koroke Väinö Mäkelä 2. Niklas Anttila ja 3. Severi Saviniemi

 

Pro Tourin voiton sivuvaikutukset

Mäkelä oli Kuopiossa tietämättään luonut itselleen uuden taakan. Seuraavana vuorossa olivat Sipoossa järjestetyt Frisbeegolfin SM-kilpailut. Edessä oli tiukka neljä päivää kestävä rupeama, jossa pelattiin yksi 18-väyläinen kierros jokaisena neljänä päivänä. Mäkelän Pro Tourin voitosta oli kulunut vain neljä päivää. Miehellä oli vaikeuksia saada itsensä uudestaan huippuiskuun Suomen parhaita vastaan:

– Voitto oli SM-kisoista ainut tavoite. Oli kuitenkin jotenkin todella vaikeaa lähteä heittämään juuri voitetun Pro Tourin jälkeen. En vaan saanut kasattua itseäni.

Mäkelä osoitti kuitenkin taistelutahtoansa nousemalla vielä sijalle kolme ennen sunnuntain finaalikierrosta. Finaalikierrokselle pelisuunnitelma oli selvä:

– Hain pelkästään voittoa. Sain kilpailua johtanutta Anttilaa hyvin kiinni parilla ekalla väylällä. Monsteriväylä (väylä 6, 306 metriä, ihannetulos 5) ratkaisi kuitenkin kohtaloni voiton suhteen.

Mäkelä piti finaalikierroksella paikkansa voittaen SM-pronssia. Mäkelä on saavuttanut urallaan useampia SM-mitaleja, mutta SM-kulta on kiertänyt vielä toistaiseksi miestä:

– Tulos ei ollut se, mitä lähdettiin hakemaan, mutta mitali on aina mitali. Pitää olla armollinen itselleen. Tulos jätti nälkää ensi vuodelle.

Lähde: SFL / Joe Pimenoff. Kuva Väinö Mäkelän finaalikierrokselta Frisbeegolfin SM-kisoissa 2020.

 

 

Suomalaisen frisbeegolfin keulakuva

Mäkelä on noussut suomalaisen frisbeegolfin keulakuvaksi viimeistään vuoden 2020 aikana. Mäkelä on tunnettu urheilija lajin parissa Suomessa ja hän onkin seuratuin suomalainen frisbeegolfaaja sosiaalisessa mediassa. Mäkelä avasi oman Youtubekanavan keväällä 2020. Kanava on tähän päivään (8.9.2020) mennessä kerännyt vajaan 14 000 tilaajaa ja suosituimmassa videossa on yli 100 000 näyttökertaa. Mäkelän Youtubekanava palkittiin Creator Awards 2020 tapahtumassa Vuoden Tulokas palkinnolla. Mäkelän videoilla nähdään vieraina usein muita suomalaisia frisbeegolfaajia. 

– Kaikki frisbeegolfyhteisössä ovat yhtä perhettä, me ollaan kaikki hyviä ystäviä keskenään. Se tässä lajissa on parasta.

 

Tavoitteellinen ja vaativa

Väinö Mäkelän kausi 2020 jää kaikkine vaiheineen selvästi positiivisen puolelle. Miehen tasaisuus oli valttia koko kauden. Kausi on Mäkelän osalta nyt ohi paria höntsäkisaa lukuunottamatta. Mäkelä ei jää kuitenkaan lomailemaan vaan edessä on jo suunnitelmallinen treenaaminen kohti tulevaa kautta 2021. Haastattelussa miehestä välittyy halu kehittyä entistä paremmaksi pelaajaksi. Katseet ovat jo selvästikin käännetty ensi kauteen:

– Treenaaminen tulevaan kauteen alkaa syyskuun lopussa. Tässä lajissa voittajat tehdään talvella. Suunnitelmissa oli mennä talvella treenaamaan Espanjaan, mutta korona taitaa nyt estää sen.

Mäkelä tiedostaa omat kehityskohteensa tulevalle kaudelle 2021:

– Kisoissa useasti omat ensimmäiset kierrokset ovat olleet huonoja. Viime viikonloppuna mä kokeilin Nokialla uutta lähestymistapaa kisaan. Lisäksi teknisesti mulla on parannettavaa kämmenheitoissa. Huomasin kesällä, että häviän muun muassa kilpakumppanilleni Jesse Niemiselle paljon tällä osa-alueella. 

Miehestä välittyy halu voittaa ja olla paras siinä mitä tekee. Mies onkin suorapuheinen kysyttäessä asioista, joita haluaa saavuttaa lajinsa parissa tulevaisuudessa:

– Haluan voittaa tulevaisuudessa sekä SM-, että EM-kultaa. Haluan olla joku päivä maailmanmestari.

Miehen nykyisillä pelikyvyillä koen, että hänessä on paljon potentiaalia nousta tulevaisuudessa maailmanmestariksi. Väinö Mäkelästä, suomalaisen frisbeegolfin keulakuvasta, tullaan varmasti vielä kuulemaan lisää sekä frisbeegolfin seuraajien, että muidenkin urheilulajien seuraajien keskuudessa.

 

Henri Niemelä

henri.niemela18@gmail.com