Nousujohteessa: Stadin Gimmat

HIFK naiset 6

Vuonna 1897 perustettu helsinkiläinen jääkiekkoseura HIFK on SM-liigassa pelaavista seuroista vanhin, mutta organisaation alaisuuteen kuuluva naisten edustusjoukkue on nuori — se aloitti vasta kaudella 2018-2019 ja pelaa tällä hetkellä Mestis-karsinnoissa. IFK:n kanssa yhteistyössä olevan Helsinki Red Wingsin pelaajista koostuvan ytimen ympärille on rakennettu joukkue jonka nousujohteisen alun perusteella voisi povata, että tavoite nousta Mestiksestä naisten liigaan tapahtuu ennemmin kuin myöhemmin.

Päävalmentaja Saara Niemi uskoo, että joukkue hyvä sekoitus jo aikaisemmin liigassa pelanneita sekä pelkästään Mestistä pelanneita jäseniä. Tämä yhtälö on joukkueen draivin taustalla.

– Vain Mestistä pelanneilla voi olla jopa isompi intohimo päästä liigaan, koska heillä ei ole vielä sitä kokemusta. Sen vuoksi liigassa jo pelanneet ovat ensiarvoisen tärkeitä meille, koska heillä on jo se kokemus liigasta ja he tietävät mitä se vaatii.

Osasyynä joukkueen menestymiseen on varmasti myös IFK:n tarjoama taloudellinen tuki; edustusjoukkue on maksuton ja sen noin sadantuhannen euron budjetti on samoilla linjoilla liigan huippujoukkueiden kanssa. Lisäksi jokaisesta IFK:n miesten joukkueen tekemästä maalista menee sata euroa naisten joukkueen pussiin.

Pelkästää edustusjoukkueen tukemisesta ei ole kyse, vaan IFK pyrkii rakentamaan hyvän pelaajapolun juniorikiekosta ammattilaiseksi asti. Tavoitteena on antaa kaikille halukkaille mahdollisuus pelata ja tämä näkyy myös jo pari vuotta pyörineessä matalan kynnyksen Gimmat skulaa -kiekkokoulun toiminnassa.

HIFK naiset 5

18-vuotias hyökkääjä Miressa Mäkelä uskoo että voi  IFK:n tarjoamien puitteiden avulla luoda jääkiekkoilusta uran itselleen

Suuren organisaation suhtautuminen naisten jääkiekkotoimintaan yhtä vakavasti kuin miestenkin kertoo lajin olevan murroksessa. Jääkiekkoliitossa töissä ollut Saara Niemi kuvailee, kuinka kiinnostuksen nousu on näkynyt selkeästi harrastajamäärissä ja myös jääkiekkoliiton toiminnassa.

– Laji kuuluu yhtälailla niin naisille kuin miehillekin, väestöstä viisikymmentä prosenttia on kuitenkin naisia.

Niemi uskoo, että syynä naiskiekon viime vuosina saamalle mediahuomiolle löytyy naisleijonien menestyksestä — joukkue on voittanut maailmanmestaruuskisoissa pronssia kaksitoista kertaa vuoden 1990 jälkeen. Pronssia tuli myös vuoden 2018 talviolympialaisissa.

HIFK naiset 4
Myös naisjääkiekkoilijoihin liittyvät asenteet ovat muuttuneet rajusti viime vuosina. Missä aikaisemmin miesten jääkiekkoa ja saavutuksia on pidetty mittapuuna naisille, tunnustetaan nykyisin naisten saavutuksia heidän ominaan.

– Kyllähän se välillä turhauttaa että verrataan niin usein miehiin, se on kuitenkin ihan turhaa kun naisten jääkiekko on erilaista kuin miesten. Pitäisi vaan katsoa meitä urheilijoina, summaa Merissa Mäkelä.

Kysyttäessä sukupuoleen liittyvistä stereotypioista joita naisjääkiekkoilijat kohtaavat, vastaavat sekä Mäkelä että Niemi etteivät ne heitä paljon häiritse, ja miksi häiritsisivätkään: Stadin Gimmat pelaavat hyvin yhteen ja ovat selkeästi matkalla ylöspäin, huolimatta siitä mitä muut heistä ajattelevat

                     Nuori joukkue pelaa hyvin yhteen ja hymyä riittää niin kopissa kuin jäälläkin

 

Teksti ja kuvat:          Satu Lehtinen                                                                                         Sara Oinas

Yksi kommentti artikkeliin ”Nousujohteessa: Stadin Gimmat

  1. Paluuviite: GIMMOJEN VIIKKORAPORTTI: Kärkikamppailusta täydet pinnat Stadiin

Kommentointi on suljettu.