Kuukautiset – tabu murtuu pikkuhiljaa avoimella keskustelulla

“Teininä nolotti puhua mut ei enää.”
-nainen 40v.

“Ei oo mulle tabu mutta en tuntemattomille aiheesta kuitenkaan puhu.”
-nainen 37v.

“Aika helppoo puhuu muiden naisten ja kavereiden kanssa mut tuntuu et miehiä haittaa jos puhuu.”
-nainen 27v.

“En mä tuntemattomien kaa tästä tykkää keskustella. Taitaa se vähän tabu olla.”
-nainen 20v

IMG_4914 (1)

“Vaivalloisuus, kipu, väsymys, pakollinen, rasittava, tylsä, ärsyttävä, väärään aikaan.” Nämä olivat ensimmäisiä sanoja mitä helsinkiläisnaisille tuli mieleen kuullessaan sanan “kuukautiset”.

Kuukautisista keskusteleminen maailmalla
Muinaisessa Egyptissä kuukautiset yhdistettiin noituuteen ja taikavoimiin eikä Mesopotamian ja Rooman imperiumin ajalta löydy minkäänlaista mainintaa naistenvaivoista.
Monissa kehitysmaissa tilanne on edelleen heikko ja nuorten tyttöjen tietoisuus kuukautisista on erittäin rajoittunutta. Monet naiset joutuvat jäämään kuukautisten ajaksi vangiksi koteihinsa, koska heillä ei ole kunnollisia kuukautissuojia tai kuukautisvuodon ajatellaan olevan jotenkin pahasta.
Monet järjestöt pyrkivät aktiivisesti parantamaan tilannetta lisäämällä tietoisuutta niin tyttöjen kuin poikienkin keskuudessa, sekä keräämällä lahjoituksia, jotta jokaisella naisella olisi edellytykset toimia hygieenisesti ja turvallisesti kuukautisten aikana.

Kuukautiskeskustelu Suomessa
Suomessa terveyssiteen tai tamponin sai näyttää tv-mainoksessa vasta vuonna 1992. Tämänkin jälkeen vuoden 2010 tienoille kuukautissuojamainoksissa veri oli kuvattu systemaattisesti sinisellä nesteellä.
Lähivuosina kuukautiskeskustelua on voimaannuttanut mainostuksessa käytetty aidomman näköinen punainen neste sinisen sijaan.

DSC_2401

Naisten keskuudessa paheksuntaa on herättänyt esimerkiksi Instagram, joka on “sääntöjen vastaisena” poistanut palvelusta kuvia, joissa näkyy esimerkiksi housuilla kuukautisverta.

Onko kuukautiset edelleen tabu?
Epäkohtia löytyy vielä paljon. Erityisesti sosiaalisessa mediassa on herännyt kiivasta keskustelua siitä kun palveluista on poistettu “sääntöjen vastaisena” kuvia, joissa on esimerkiksi kuvattu housuilla olevaa kuukautisveriläikkää. Naiset eivät onneksi ole sulkeneet suutaan näissä tilanteissa ja monesti kuvat on saatu julkaista uudelleen.
Monet haastattelemistani naisista kokivat aiheen olevan “biologinen fakta”, josta puhuminen on normaalia. Ristiriitaa herätti kuitenkin hieman se, että jokainen halusi puhua aiheesta anonyyminä, eikä omalla nimellään. Vaikka itse tabu alkaa murtumaan avoimemman keskustelun vuoksi, kuukautisia kuitenkin vähätellään ja siitä puhumista selvästi vältellään ja kierrellään.
Erityisesti nuoremmille naisille aihe on vielä haastava. Kuukautisista puhutaan vain hieman lähipiirin kanssa ja monet kuukautisiin liittyvät haastavat tilanteet joudutaan käymään yksin läpi, sillä aiheesta puhuminen tuo vaivaantuneen olon.

Kuukautiset ja urheilu
Erityisesti urheilupiireissä aiheesta ei vielä naisten mukaan keskustella tarpeeksi avoimesti. Jenna Laukkanen kertoo Iltalehden haastattelussa vuonna 2017, että Libressen tilaaman tutkimuksen mukaan 56 prosenttia säännöllisesti urheilevista suomalaisnaisista pitää yhden tai useamman päivän treenitauon kuukautisten aikaan. Taukoa pidetään erityisesti kipujen, väsymyksen ja vuotopelon vuoksi. Juuri tämän vuoksi Laukkasesta olisi tärkeää, että kuukautisista voisi avoimesti puhua valmentajan kanssa eikä tarvitsisi valehdella syytä miksi ei pääse harjoittelemaan.

Suomen tilanne alkaa näyttämään paremmalta, mutta avointa keskustelua kuukautisista ei voi vielä olla liikaa. Tämän lisäksi tehtävää riittää paljon, jotta ympäri maailmaa tietoisuutta ja toimintaa olisi riittävästi.
Yksi suurimmista unelmistani onkin, että naiset kaikkialla maailmassa kokisivat keskustelun kuukautisista täysin luonnolliseksi, eikä laukusta tipahtanutta tamponia tai veriläikkää housuissa tarvitsisi punastella. “Naistenvaivojen” ei tarvitse olla vain ikäviä vaivoja vaan ne voidaan nähdä myös kauniina, meitä vahvistavina biologisina tekijöinä.

Lähteet: Yle, MTV, Iltalehti

Teksti ja kuvat:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anna Leinonen