Kolumni: Ouick on vihdoinkin saanut potenttiaalisen haastajan

Jonathan Quick on  saanut nauttia vuosikymmenen joukkueen ja fanien suurta arvostusta. Nyt hänen asema saattaa kuitenkin olla uhattuna. Sillä  kaikessa hiljaisuudessa Ontario Reginsissa on kypsynyt Kingsin seuraava tähtivahti.

Kingsin tiedotti Jonathan Quickin loukkaantumisesta internetsivuillaan . Uutisen pääpaino oli  kuitenkin asetettu veteraani maalivahti Petr Budaj’n saapuminen AHL-Joukkue Ontario Reginin riveistä NHL-miehistön varamaalivahdiksi. 2018 Quickin loukkaannuttua Budaj tuurasi Los-Angeles Kingsin tähtivahtia. 36 vuotias Budaj on edustanut NHL-urallaan Montreal Canadiensia, Colorado Avalanchia ja Tampa Bay Lightningia. Slovakialaismaalivahdin NHL-ura alkoi Coloradossa 2005.

Nyt vuotta myöhemmin tilanne on kuitenkin toinen, kun vuoden 2010 ensimmäinen maalivahtivaraus Jack Campbell on saamassa torjuntavastuun. Viime kaudella Campbellille kertyi ainoastaan viisi ottelua NHL:n puolella ja kaiken kaikkiaan ennen tätä kautta hänelle oli kertynt vain 374 minuuttia maailman kovimmassa sarjassa. Nyt jos koskaan hänellä on tilaisuus tehdä uransa NHL-läpimurto sillä näyttöpaikat Quickin varjossa ovat jääneet kalifornialais seurassa tähän asti todella vähäisiksi. Campbell on Dallas Starsin varaus.

Campbell torjui kauden ensimmäisen voiton Kingssille

Campbell lunasti hänelle asetetut odotukset ja torjui Kingsin kauden ensimmäiseen voittoon, kun Detroit Red Wings kaatui lukemin 4-2 ja venytti itsensä kiekon eteen huimat 36 kertaa torjuntaprosentin ollen 94,74. Peli oli 26 vuotiaalle yhdysvaltalaiselle kauden ensimmäinen. Campbell piti joukkueensa pystyssä sillä Detroitin maalilla torjuneelle Jonathan Bernierille kertyi ainoastaan 21 torjuntaa. Bernierin torjuntaprosentti jäi heikoksi ollen 87,5. Detroitilla oli myös hyökkäyspäässä viimeistelyongelmia, eikä joukkue pystynyt maalintekoon tasakentällisin sillä 38 laukauksesta molemmat maalit tulivat ylivoimalla.

Campbellin ote ei myöskään horjunut Jetsiä vastaan Winnipegissä käydyssä kamppailussa, sillä hän antoi joukkueelleen mahdollisuuden voittoon torjuntaprosentin ollessa 94,87 ja napatessaan 37 torjuntaa. Kingsin hyökkäys oli vaikeuksissa saaden vain 17 laukausta Connor Hellebuykia kohti, joista vain yksi löysi verkon perälle. Jets voitti kotiottelunsa lukemin 2-1.

Quickin tie NHL-miehistöön on lähes vastaava kuin missä tilanteessa Campbell tällä hetkellä on

Yhdysvaltalainen Quick nostettiin joulukuussa 2008 farmista edustusjoukkueen miehistöön varamaalivahti Erik Ersbergin loukkaantuttua  ja nousi kolmosvahdin paikalta nopeasti ykkösvahdiksi, syrjäyttäen Jason LaBaberan joka kaupattiin kesken kauden Vancouver Canucksiin. Quick pelasi NHL-tulokaskaudellaan 44 ottelua ja torjui näissä neljä nollapeliä. Kaudella 2012 Quick valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi saaden kunnian olla NHL-historian kolmas maalivahti joka sai nimensä himoittuun Conn Smythe Trophyyn. 2014 yhdysvaltalaiselle myönnettiin William M. Jennings Trophy jonka saa runkosarjassa vähiten maaleja päästänyt maalivahti. Kumpanakin vuotena Kings juhli Stanley Cup -mestaruutta. Näiden saavutusten jälkeen Quickin asema ei ole horjunut Los Angelesin organisaatiossa. Nyt tilanne on kuitenkin toinen koska Campbell on kypsynyt NHL-tasolle ja jos hän pystyy pitämään löytämänsä tason koko kauden läpi, niin viimeistään ensi kaudella Kingsin maalivahti asetelmat tulevat muuttumaan.

 Quickin tilannetta seurataan viikko kerrallaan

 

Olli Hietanen