Suomen Ateenaksi kutsutun Jyväskylän kulttuurielämä sai synkän käänteen

Jyväskylän Kaupunki on aikeissa leikata kulttuuritoiminnalta 400 000 euroa. Vaarassa on muun muassa rakastettu Yläkaupungin Yö. 

Teksti ja kuvat: Selma Savolainen

Kuvituskuva Jyväskylän Harjusta. 

Taiteen vapaa kenttä Jyväskylä-ryhmä julkaisi eilen torstaina 16.11 sosiaalisen median sivuillaan Jyväskylän Kaupungin aikeista leikata kulttuuritoiminnasta 400 000 euroa. Päätös oli esitetty kaupunginvaltuuston kokouksessa 9.11 (https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2023-11-09_jyvaskylan-kaupunginhallituksen-talousarvioesitys-9112023-tahtaa-talouden). Taiteen vapaa kenttä-ryhmä on Jyväskylän Kaupungin kumppanuussopimustoimijoista muodostuva verkosto. Alle 24 tunnissa aihe on herättänyt valtavasti huolta ja närkästystä, sekä paikallisissa, että muissa kulttuuriin ystävissä ympäri Suomen.

Jyväskylä tunnetaan opiskelijakaupunkina, mutta eritoten vahvana kulttuurikeskuksena. Taiteen vapaa kenttä Jyväskylä -verkoston mukaan lähes 20 eri kulttuuritoimijaa on vaarassa kaatua, jos kaupungin leikkaukset menevät läpi. Näiden joukossa ovat esimerkiksi Yläkaupungin Yö, Jyväskylän Kesä ja Jyväskylän Ooppera. Kaikki ovat ilmiöitä, mitkä eivät ole ainoastaan kaupunkilaisille tärkeitä, mutta sen lisäksi tuovat ihmisiä ympäri Suomen kohti Jyväskylää. Esimerkiksi vuosittain toukokuussa järjestettävä Yläkaupungin Yö-tapahtuma esittää yli 300 erilaista kulttuurikokemusta ilmaiseksi. 

Taiteen vapaa kenttä Jyväskylä- ryhmä perusti perjantaina 17.11 adressin, joka vetoaa leikkauksien perumiseen. Adressi on määrä luovuttaa seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 27.11.2023. Tunnin sisällä julkaisustaan adressi on kerännyt yli 300 allekirjoitusta. 

Taiteen vapaa kenttä Jyväskylä- ryhmän julkaisema koko lista toimijoista, joiden tulevaisuus on uhattuna on seuraavanlainen: 

– Yläkaupungin Yö
– Jyväskylän Kesä
– Keski-Suomen Tanssin Keskus
– Teatteri Eurooppa Neljä
– Teatterikone
– Jyväskylän Tanssiopisto
– Keski-Suomen elokuvakeskus
– Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis
– Keski-Suomen kirjailijat
– Jyväskylän Taiteilijaseura
– Luovan valokuvauksen keskus
– Kulttuuritalo Villa Rana
– Jyväskylän ooppera
– Company Uusi Maailma
– Yläkulttuuri ry
– Tanssiryhmä Off/Balance
Vapaan taiteen kenttä Jyväskylä-verkoston Facebook sivu: Taiteen vapaa kenttä Jyväskylä | Facebook

Juttu päivittyy.