Helsingin ihme – HJK askeleen lähempänä Eurooppa-liigan jatkopelejä

hjk

Helsingin jalkapalloklubi pääsi askeleen lähemmäksi Eurooppa-liigan jatkopelejä. Torstaina pelatussa ottelussa HJK otti elintärkeän voiton FC Kööpenhaminasta maalein 2-1. 

Sateisesta ja kylmästä kelistä huolimatta Sonera Stadiumille oli kerääntynyt vajaa 7000 katsojaa. Vierasjoukkueen kannattajia oli 600. Ennen ottelun alkua vieraskannattajat sytyttivät monia soihtuja ja ilotulitteita joista todennäköisesti tulee jatkoseuraamuksia. Mutta kuitenkin yleisö loi otteluun mahtavan tunnelman ja pelistä kehkeytyi varsinainen klassikko.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli HJKn hallintaa, heti ensimmäisestä minuutista lähtien HJK painosti vastustajaa. Vierasjoukkue Kööpenhamina ei saanut luotua kuin muutamia yksittäisiä vastahyökkäyksiä ja maalipaikkoja. Maalipaikat kuitenkin olivat suhteellisen vaarattomia. HJK haki jatkuvasti korkeilla pystysyötöillä Macoumba Kandjia, joka pelasi erinomaisesti ottelussa.

29. minuutilla kotiyleisö repesi riemuun. Kulmapotkun jälkitilanteessa Mika Väyrynen pelasi itsensä hyvään vetopaikkaan ja laukoi terävästi. Kööpenhaminan Stephen Andersen torjui, mutta suoraan HJKn Gideon Baahlle joka viimeisteli varmasti. HJK sai ansaitsemansa maalin ja johti ottelua 1-0. Näihin numeroihin myös ensimmäinen puoliaika päättyi.

Toinen puoliaika oli täysin ensimmäisen vastakohta. FC Kööpenhamina otti pelin hallinnan itselleen ja loi lukuisia vaarallisia maalipaikkoja. Ottelun 55. minuutilla HJK vaihtoi Teemu Tainion kentältä, kenelle ottelu oli viimeinen Suomen kentillä. Tainio sai yleisöltä standing ovationin.

Ottelun lopulla nähtiin eriskummallinen tilanne, kun HJKn Kandji oli pääsemässä yksin läpi ja häntä rikottiin. Kandjin makoilu sai vierasjoukkueen pelaajat kuumenemaan. Tilanteesta vihellettiin vierailijoiden vapaapotku. Kandji jäi makaamaan ja odottamaan huoltajia kentälle, kun jostain ihmeen syystä ottelun erotuomari Tony Chapron antoi pelin jatkua. Vasta seuraavalla pelikatkolla erotuomari huomasi että Kandji makasi vieläkin kentän pinnassa. Lopulta Kandji pääsi kentän laidalle saamaan hoitoa. Tästä tapahtumaketjusta vierasjoukkueen fanit eivät pitäneet, vaan alkoivat rettelöidä ja tapella katsomossa. Tilanne rauhottui vasta mellakkapoliisin saavuttua paikalle.

Kööpenhamina ehti saada pallon kaksi kertaa maaliviivalle ja kerran ylärimaan ennen kuin 90. minuutilla Per Nilsson päästi vierasjoukkueen piinasta. Kotiyleisöstä näki että usko oli jo mennyt omiin. Mutta HJK nousi, lisäajan kolmannella minuutilla Robin Lod keskitti ja Macoumba Kandjin upea syöksypusku ohitti Stephen Andersenin. HJK siirtyi 2-1 johtoon. Aikaa ei ollut enää paljon jäljellä ja ottelu päättyi HJKn 2-1 voittoon.

Ottelun jälkeen HJKn pelaajat kävivät vielä huudattamassa yleisöä katsomonosa kerrallaan. Lohkon toisen ottelun päättyessä 0-0 lukemiin, merkitsi se sitä että HJKn voittaessa viimeisessä ottelussa Bruggen ja Torinon jäädessä ilman pisteitä Kööpenhaminaa vastaan, HJK jatkaisi kevään pudotuspeleihin. Lohkojen viimeiset ottelut pelataan kahden viikon päästä torstaina. HJK kohtaa silloin belgialaisen Club Bruggen vieraskentällä.

Helsingin illassa nähtiin tunnelmaltaan mahtava jalkapallo-ottelu ja kyseessä oli todellinen Helsingin ihme.

HJK – FC Kööpenhamina 2-1 (1-0)

29. Baah 90. Nilsson 90+3. Kandji

yleisöä: 6752

Lohkon tilanne ennen viimeistä kierrosta:

                                    Ottelut Voitot Tasapelit Häviöt Tehdyt maalit Päästetyt maalit Maaliero Pisteet
1 Club Brugge               5           2           3            0              8                         1                    +7          9
2 Torino                         5           2           2            1              4                         2                    +2          8
3 HJK                              5           2           0            3              4                         9                    −5          6
4 FC Kööpenhamina        5           1           1            3              4                         8                    −4          4

New Image_edited

FELIKS HEIKKINEN